Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοστούμι 40 εκατ. στέλνει η κυβέρνηση στα κανάλια

Υπουργική απόφαση που υπογράφει ο Νίκος Παππάς γνωστοποιεί τους τηλεοπτικούς σταθμούς, εθνικής εμβέλειας και συνδρομητικούς, τις οφειλές για την περίοδο 2011-2014. Τα ποσά αφορούν το αντάλλαγμα 2% που προβλέπει ο νόμος.

Κοστούμι 40 εκατ. στέλνει η κυβέρνηση στα κανάλια

Ανοίγει το μέτωπο με τους τηλεοπτικούς σταθμούς η κυβέρνηση. Με υπουργική απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, γνωστοποιεί τις οφειλές των εν λόγω επιχειρήσεων κατά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, οι οποίες φτάνουν, συμπεριλαμβανομένων και των συνδρομητικών καναλιών, συνολικά στο ποσό των 40,478 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014 οι οφειλές αυτές αναστέλλονταν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, κάτι που η νυν κυβέρνηση δείχνει ότι δεν θα συνεχίσει.

«Εμείς γνωστοποιούμε στον καθένα το χρέος του. Από εκεί και πέρα είναι δική του απόφαση πώς θα χειριστεί το ζήτημα», αναφέρει κυβερνητική πηγή. Υπενθυμίζεται πως η άδεια λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών χορηγείται υπό τον όρο της καταβολής ελάχιστου ετησίου ανταλλάγματος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για τη χρήση ορισμένου ή ορισμένων διαύλων ραδιοσυχνοτήτων, μέσω επίγειων πομπών που παραχωρούνται στο σταθμό αυτής της κατηγορίας.

Η πρώτη αντίδραση υπήρξε από την Forthnet, κύκλοι της διοίκησης της οποίας υποστηρίζουν, πως "αναφορικά με τις σημερινές αποφάσεις που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, σχετικά με τον Καταλογισμό Οικονομικού Ανταλλάγματος σε τηλεοπτικούς σταθμούς, η Nova έχει καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο μέχρι σήμερα, το ποσό των 77.452.851,20 ευρώ, τόσο για την δορυφορική εκπομπή όσο και για τη χρήση των επίγειων συχνοτήτων".

Από την Κάντζα σημειώνουν ότι μέχρι σήμερα έχουν εκπληρώσει στο ακέραιο κάθε υποχρέωση προς το Ελληνικό Δημόσιο για την χρήση συχνοτήτων, ενώ διευκρινίζουν ότι ο υπολογισμός του ποσού που αναρτήθηκε σήμερα είναι λάθος, καθώς το ποσοστό του οικονομικού ανταλλάγματος έχει περιοριστεί κατ' ανώτατο όριο στο 3% με βάση το ν. 4070/2012 (αρ. 81 παρ. 6).

Αντεπίθεση από τον ΣΚΑΪ

Στην απόφαση της κυβέρνησης ωστόσο αντέδρασε ο τηλεοπτικός σταθμός Skai. Μιλά για «άνευ προηγουμένου ατόπημα» στο οποίο υπέπεσε η κυβέρνηση και ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς, υποστηρίζοντας πως αγνοεί ότι τα τέλη συχνοτήτων συμψηφίζονται με τη δωρεάν διαφήμιση που απολαμβάνουν όλα τα κόμματα- στο πλαίσιο του πλουραλισμού και της ενημέρωσης - στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είτε πρόκειται για εθνικές εκλογές είτε για ευρωεκλογές. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη το 2002

Πώς απαντά η κυβέρνηση

Μετά από την κίνηση του Skai η κυβέρνηση απάντησε υποστηρίζοντας ότι «εφαρμόζει στην πράξη την ίση μεταχείριση όλων απέναντι στο νόμο, ενώ προασπίζεται και τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου». 

«Βάσει των διατάξεων του άρθρου 21 του Ν. 2328/1995, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, η άδεια λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών χορηγείται υπό τον όρο της καταβολής ελάχιστου ετησίου ανταλλάγματος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για τη χρήση ορισμένου ή ορισμένων διαύλων ραδιοσυχνοτήτων που παραχωρούνται στο σταθμό αυτής της κατηγορίας.

Στις ως άνω διατάξεις προβλέπεται ρητώς και ευθέως ότι το αντάλλαγμα καθορίζεται σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των ακαθάριστων εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ τα ποσοστά αυτά μπορούν να αναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Τύπου και Μ.Μ.Ε. και εισπράττονται σε ετήσια βάση κατά τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει κάθε φορά.

Δεν υπάρχει, όμως, διάταξη που να προβλέπει συμψηφισμούς για το τέλος αυτό. Τελευταία φορά που υπογράφτηκαν παρόμοιες αποφάσεις καταβολής ανταλλαγμάτων ήταν από τον τότε Υπουργό Επικρατείας κ. Παντελή Καψή για τα έτη μέχρι το 2010 και από τότε μέχρι σήμερα δεν εκδόθηκε καμία σχετικά απόφαση».

* Δείτε στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό την κατανομή των χρημάτων ανά κανάλι και τις υπουργικές αποφάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v