Κορκίδης: Πέντε δισ. ρευστό για να μην κατεβάσει «ρολά» η αγορά

Δραματικό μήνυμα από τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ. Πιθανές οι αυξήσεις τιμών σε προϊόντα. Ορατός ο κίνδυνος ελλείψεων στην αγορά. Για την προμήθεια της αγοράς με πρώτες ύλες και αγαθά απαιτούνται 5 δισ., δηλαδή το 10% της αξίας των ελληνικών εισαγωγών.

Κορκίδης: Πέντε δισ. ρευστό για να μην κατεβάσει «ρολά» η αγορά

"Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει. Πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις από την κυβέρνηση."

Αυτό δηλώνουν στο Euro2day.gr στελέχη της αγοράς, με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη να σημειώνει ότι η αγορά έχει επιστρέψει σε συνθήκες καλοκαιριού 2012 εξαιτίας των απαιτήσεων των ξένων προμηθευτών για προπληρωμή των παραγγελιών από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος το πρωί της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της ΕΣΕΕ, για την προμήθεια της αγοράς με πρώτες ύλες και αγαθά απαιτούνται 5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 10% της ετήσιας αξίας των ελληνικών εισαγωγών αγαθών η οποία πέρυσι άγγιξε τα 46,7 δισ. ευρώ.

Με βάση όσα έχει αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε αναμένονται αυξήσεις σε βιομηχανικά προϊόντα, καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα κ.ά., ενώ ο κίνδυνος ελλείψεων στην εγχώρια αγορά είναι ορατός.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Βασιλείου πρόεδρο του εμπορικού τμήματος του ΕΒΕΑ και συνιδιοκτήτη της Bright, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι ήταν οι πρώτοι προμηθευτές που ενημέρωσαν τις ελληνικές επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζονται ότι η συνεργασία και οι όροι πληρωμών πρέπει να αναθεωρηθούν, ζητώντας ακόμη και προπληρωμή του συνόλου της παραγγελίας.

Πιο ελαστικοί φαίνεται να είναι οι Ιταλοί και παραδόξως και οι Γερμανοί όπως λέει ο ίδιος, ο οποίος συμπληρώνει ότι όσο περνάει ο καιρός και η αβεβαιότητα επιτείνεται οι ξένοι συνεργάτες των ελληνικών επιχειρήσεων σκληραίνουν τη στάση απέναντι τους.

Κατά τον ίδιο πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αβεβαιότητα, που είναι ο χειρότερος εχθρός της οικονομίας και του επιχειρείν. Ο κ. Βασιλείου δηλώνει ότι "η επιχειρηματική κοινότητα ζητά από την κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις και να πει τι γίνεται. Δεν ξέρουμε πιο είναι το πλάνο".

"Λόγω της κατάστασης δεν μπορεί να γίνει καμία επένδυση γιατί κανείς δεν μπορεί να μας προεξοφλήσει σε πιο οικονομικό στάτους θα είμαστε αύριο", σημειώνει ο ίδιος.

Ήδη το πρώτο τρίμηνο τελείωσε και δεν υπάρχει ακόμη σαφές πρόγραμμα με την οικονομική κατάσταση της χώρας λέει στο Euro2day.gr ο κ. Βασιλείου ο οποίος αναφέρει ότι βρίσκονται σε αναστολή προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ.

"Το πιο σημαντικό για εμάς", σημειώνει, "είναι να μας πει η κυβέρνηση ποιο είναι το business plan. Αν το μάθουμε θα προσαρμοστούμε. Όλοι ρωτάμε τι θα ξημερώσει αύριο».

Την ίδια ώρα αρκετοί πελάτες ελληνικών επιχειρήσεων είναι επιφυλακτικοί στις παραγγελίες που κάνουν γιατί φοβούνται μήπως αλλάξει κάτι και δεν υπάρξει δυνατότητα παράδοσης.

"Πλέον κανείς δεν σου κλείνει συμβόλαιο για 6-7 μήνες, σου δίνει παραγγελίες για δίμηνο, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να προγραμματίσεις" υποστηρίζεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v