Σταθάκης: Πώς θα ανακάμψει ο κατασκευαστικός κλάδος

Παρουσιάστηκε από το ΣΕΠΑΚ η μελέτη του ΙΟΒΕ για το παρόν και το μέλλον των κατασκευών. Η πολλαπλασιαστική επίδραση του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας και η συμβολή στην ανάπτυξη. Οι θέσεις Σταθάκη για την ανάκαμψη του κλάδου.

Σταθάκης: Πώς θα ανακάμψει ο κατασκευαστικός κλάδος

Η ανάπτυξη της αγοράς κατασκευών θα προέλθει από έργα συντήρησης υφιστάμενων υποδομών, από τη στροφή των τεχνικών εταιρειών στο εξωτερικό και από την υλοποίηση μικρών και μεσαίων έργων, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας σε εκδήλωση του Συνδέσμου ΣΕΠΑΚ όπου παρουσιάστηκε μελέτη του ΙΟΒΕ για τις κατασκευές, ο κ. Σταθάκης είπε πως η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητες τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τα ιδιωτικά έργα, μεγάλες τομές στο θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων έργων, νέο πλαίσιο για τις μελέτες, την κοστολόγηση και την επίλυση διαφορών στα δημόσια έργα καθώς και πρωτοβουλίες πιστοποίησης όσων συμμετέχουν στον κλάδο.

Ο κ. Σταθάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη εξωστρέφειας και υποστήριξε πως η Πολιτεία σκοπεύει να στηρίξει την προσπάθεια των εταιρειών με πρωτοβουλίες χρηματοδότησης, εγγυήσεων και οικονομικής διπλωματίας.

Επανέλαβε πως «τελείωσε η εποχή των μεγάλων έργων» και πως τα επόμενα χρόνια θα προωθηθούν «μικρά και μεσαία έργα που είναι περισσότερο συμβατά με το μοντέλο ανάπτυξης που έχει ανάγκη η οικονομία ώστε να βγει από την κρίση».

Η έρευνα του ΙΟΒΕ

Για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στον τομέα των κατασκευών, προστίθεται 1,8 ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, και το 0,4 ευρώ καταλήγει στα ταμεία του κράτους. Επιπλέον, για κάθε 1.000.000 ευρώ αξία που παράγουν οι κατασκευές δημιουργούνται 39 θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία, εκ των οποίων οι 13 στον κλάδο των κατασκευών.

Πρόκειται για μερικά από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που διενεργήθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ) και εξετάζει το σημαντικό ρόλο των κατασκευών στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τους παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η προστιθέμενη αξία του ευρύτερου τομέα των κατασκευών διαμορφώθηκε το 2013 σε 8,1 δισ. ευρώ (περίπου 4% του ΑΕΠ) από 22,5 δισ. (11% του ΑΕΠ) το 2006. Σημαντική ήταν η επίπτωση της απαξίωσης του κλάδου και στην απασχόληση, η οποία περιλαμβάνει πλήθος ειδικοτήτων και επαγγελμάτων και μειώθηκε το 2013 σε 287.000 εργαζόμενους (8,7% της συνολικής απασχόλησης) από 589.000 εργαζόμενους το 2008 (13% της συνολικής απασχόλησης). Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι περισσότερο από το 30% της ύφεσης από το 2008 έως το 2013 συνδέεται με την πτώση των επενδύσεων στις κατασκευές.

Στην πραγματικότητα η πτώση συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με την κατάρρευση της οικοδομής, καθώς η κατασκευαστική δραστηριότητα που συνδέεται με τα δημόσια έργα παρουσιάζει σχετικά μικρή υποχώρηση.

Όπως τονίζεται στη μελέτη, παρά την τεράστια πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, η συνεισφορά του κλάδου στην ελληνική οικονομία παραμένει σημαντική. Λαμβάνοντας υπόψη και τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις του στην ευρύτερη οικονομία της χώρας. Για κάθε θέση που δημιουργείται στον κλάδο στηρίζονται συνολικά 3 θέσεις εργασίας σε όλη την οικονομία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης του ΙΟΒΕ και τις προτάσεις του ΣΕΠΑΚ, που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του συνδέσμου κ. Κωτσιόπουλος, η αναγκαία πλέον ανάκαμψη των κατασκευών μπορεί να πραγματοποιηθεί με:

− Τον εξορθολογισμό, την απλοποίηση και τη σταθεροποίηση του φορολογικού πλαισίου.
− Την κωδικοποίηση, απλοποίηση και σταθεροποίηση του συνόλου της νομοθεσίας για τα ακίνητα και τις κατασκευές.
− Την προώθηση και την ανάπτυξη της οργανωμένης δόμησης.
− Την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και την αναμόρφωση στις διαδικασίες των δημοσίων έργων.
− Την αναμόρφωση του κτιριακού αποθέματος.
− Την ενίσχυση της ζήτησης ακινήτων από το διεθνές περιβάλλον.
− Την επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού των κατασκευών.
− Βελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ποιότητα των υλικών και της εφαρμογής τους.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΠΑΚ Πέτρος Παπαϊωάννου σημείωσε την υπερφορολόγηση και την πολυνομία, ως τους κύριους παράγοντες απαξίωσης του κλάδου και των ακινήτων και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΣΕΠΑΚ για τη δημιουργία ενιαίου φορέα, ώστε να εκπροσωπεί όλο τον κλάδο για την πρόοδο και την καλύτερη οργάνωση των κατασκευών. Κάτι που τώρα έγινε πιο ορατό και πιο αναγκαίο, από όσα έχουν αποτυπωθεί στη μελέτη του ΙΟΒΕ.

Κάλεσε δε τους εκπροσώπους του κλάδου και την Πολιτεία να συνεργαστούν με τον ΣΕΠΑΚ με στόχο να τεθούν οι κατασκευές σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης με επίκεντρο την οικονομία της χώρας και την ποιότητα των κατασκευών και του περιβάλλοντος.

Τη μελέτη του ΙΟΒΕ παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής του ινστιτούτου Ν. Βέττας δίνοντας έμφαση στο σημαντικό ρόλο που εξακολουθεί να διαδραματίζει ο κλάδος των κατασκευών στην ελληνική οικονομία παρά την ισχυρή αρνητική επίδραση (μείωση μέχρι και 80%), που είχε σε αυτόν η κρίση.

 

* Η μελέτη για τον κατασκευαστικό κλάδο δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v