Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Νέο πεδίο μάχης οι καταθέσεις

Η απόφαση της EFG Eurobank – Ergasias να αυξήσει το επιτόκιο ταμιευτηρίου, σε μη προθεσμιακή κατάθεση, στο 3%, πυροδοτεί έναν νέο ”πόλεμο” στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Και αυτή τη φορά στο πεδίο των καταθετικών προϊόντων. Η άμεση αντίδραση της Εθνικής. Πώς σκέφτονται να απαντήσουν Εμπορική, Marfin, Citibank και Πειραιώς.

Τράπεζες: Νέο πεδίο μάχης οι καταθέσεις
του Γιώργου Μαντέλα

Η απόφαση της EFG Eurobank – Ergasias να αυξήσει το επιτόκιο ταμιευτηρίου, σε μη προθεσμιακή κατάθεση, στο 3%, πυροδοτεί έναν νέο ”πόλεμο” στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Και αυτή τη φορά στο πεδίο των καταθετικών προϊόντων.

Η άμεση απάντηση που δόθηκε από την Εθνική, η οποία ανακοίνωσε επιτόκιο 3,25%, υπό όρους, για το ίδιο προϊόν, αποτελεί μια πρόγευση για τη μάχη γιγάντων που αναμένεται.

Πάντως, η κίνηση της τράπεζας του ομίλου Λάτση αιφνιδίασε την αγορά, καθώς τα αρνητικά επιτόκια που εξασφάλιζε η τοποθέτηση αυτής της μορφής, τα τελευταία χρόνια, είχαν ως αποτέλεσμα τα ποσά τα οποία κατευθύνονταν προς τον συγκεκριμένο χώρο να έχουν μειωθεί κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε έξι μόλις μήνες.

Με την απόφαση της EFG να ανεβάσει το επιτόκιο στο 3%, ο πήχης ανεβαίνει κατακόρυφα. Μέχρι και σήμερα, ο μέσος όρος στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς υπολειπόταν αρκετά του 2%, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι επενδυτές να στρέφονται στις προθεσμιακές καταθέσεις, που έδιναν υπό όρους (π.χ. αναλόγως του ποσού) από 3% έως και 4,50% (σε ακραίες περιπτώσεις).

Η απόφαση της ΕΚΤ όμως να ανεβάσει κι άλλο τα παρεμβατικά της επιτόκια φαίνεται ότι είχε τις συνέπειές της και στις παραδοσιακές καταθέσεις, που αρχίζουν να γίνονται ελκυστικές. ’Ηδη, το παράδειγμα της Eurobank φέρονται αποφασισμένες να το ακολουθήσουν κι άλλες τράπεζες, οι οποίες μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο της αύξησης των επιτοκίων που προσφέρουν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα αντιμετωπίζεται ήδη στην Εμπορική, η οποία χάρη και στο ισχυρό come back που της προσφέρει η στρατηγική της συνεργασία με την Credit Agricole, έχει τη δυνατότητα να κάνει το κρίσιμο βήμα.

Νέο άνοιγμα στα καταθετικά προϊόντα, όμως, προετοιμάζει και ο όμιλος Marfin, ο οποίος ”σάρωσε” ήδη τη συγκεκριμένη αγορά μία φορά, στις αρχές του χρόνου, και ετοιμάζεται τώρα για δεύτερο γύρο. Έναν συνδυασμό καταθετικών προϊόντων που θα προσφέρει καλύτερες αποδόσεις θα προτείνει και η Citibank, ενώ απάντηση στην πρόκληση φέρεται να μελετά και η Πειραιώς.

Ήδη το αρμόδιο επιτελείο της έχει πάρει εντολή να διερευνήσει σε βάθος το ζήτημα και αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις πολύ σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v