Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείνουν τα ομόλογα - ανοίγουν αποκρατικοποιήσεις

Σε νέα βάση μπαίνουν τα ”παγωμένα”, λόγω της πολιτικής αναταραχής στη σκιά των ομολόγων, σχέδια της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις και η ώρα των αποφάσεων αλλά και της υλοποίησης ”δεν είναι μακριά”, λένε στο υπουργείο Οικονομίας.

Κλείνουν τα ομόλογα - ανοίγουν αποκρατικοποιήσεις
της Έλενας Λάσκαρη

Σε νέα βάση μπαίνουν τα ”παγωμένα”, λόγω της πολιτικής αναταραχής στη σκιά των ομολόγων, σχέδια της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις και η ώρα των αποφάσεων αλλά και της υλοποίησης ”δεν είναι μακριά”, λένε στο υπουργείο Οικονομίας.

Έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές, αρχικά λόγω του ανύπαρκτου ενδιαφέροντος για σύναψη στρατηγικής συμμαχίας στον ΟΤΕ και εν συνεχεία λόγω... ομολόγων, έως το τέλος του μήνα θα έχει συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων και αναμένεται να ”τρέξουν” εντός Ιουλίου οι κινήσεις περαιτέρω μετοχοποίησης τόσο του ΟΤΕ όσο και του Τ.Τ.

Άλλωστε, ο Ιούλιος είναι ο μοναδικός μήνας που απομένει ως φαίνεται για τη διενέργεια τέτοιων κινήσεων, καθώς οι πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν προσφυγή στις κάλπες στα τέλη Σεπτεμβρίου άρα διάλυση της Βουλής τον Αύγουστο.

Στο οικονομικό επιτελείο, βέβαια, υπήρχε προβληματισμός για το αν είναι σκόπιμο να προχωρήσουν οι δύο αυτές αποκρατικοποιήσεις προ των εκλογών, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα συγκεντρώσουν τα πυρά της αντιπολίτευσης για ”ξεπούλημα των ασημικών της οικογένειας”, φράση που είχε χρησιμοποιήσει παλαιότερα και ο νυν υπουργός Οικονομίας όντας στην αντιπολίτευση. Θεωρείται όμως, από τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, ότι με τις δύο αυτές κινήσεις θα ενισχυθεί η εντύπωση των μεταρρυθμίσεων, αν και με δυσκολία θα περάσει το μήνυμα ότι η διάθεση πακέτων μετοχών, από τη στιγμή που δεν υπάρχει παράλληλα κάποια στρατηγική συμμαχία, συνιστά διαρθρωτική αλλαγή.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι πως η διάσπαση του ορίου του 50% από πλευράς δημόσιας συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Τ.Τ. συνιστά μεταρρύθμιση, καθώς προσδίδονται χαρακτηριστικά ”ιδιωτικής τράπεζας”, ενώ για τον ΟΤΕ τα επιχειρήματα περί απογαλακτισμού από τον κρατικό εναγκαλισμό συμπληρώνονται από την αλλαγή κανονισμού στην εταιρία αλλά και από την υλοποίηση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

To επιχείρημα περί... ιδιωτικής τράπεζας βέβαια, από την άλλη, απειλεί να εγείρει κινητοποιήσεις από πλευράς εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Όσο για την εμπλοκή του ονόματος του κ. Τσουπίδη στο θέμα των ομολόγων, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης εκτιμά ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεάσει αυτή καθ’ εαυτήν τη διάθεση του πακέτου μετοχών, για το οποίο το ενδιαφέρον είναι δεδομένο. Θα ανακινήσει βεβαίως εκ νέου το θέμα από πλευράς

αντιπολίτευσης.

Η διυπουργική στην επικείμενη συνεδρίασή της αναμένεται να αποφασίσει διάθεση πακέτου μετοχών του ΟΤΕ της τάξεως του 10%-15% με τη διαδικασία του επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών σε θεσμικούς επενδυτές, ενώ με την ίδια μέθοδο θα διατεθεί μεγαλύτερο πακέτο του Τ.Τ. ώστε η συμμετοχή του Δημοσίου να υποχωρήσει κάτω από το 50%, από το 65% όπου βρίσκεται σήμερα.

Τα placement θα ”τρέξουν” εντός Ιουλίου, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια σοβαρή πολιτική εξέλιξη στο θέμα των ομολόγων και δεν θα επιβαρυνθεί εκ νέου το πολιτικό κλίμα σε βάρος της κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v