Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες

Πεπεισμένος ότι θα υπάρξει πρόοδος στην ελληνική υπόθεση, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Πώς μπορούμε να εκβιάζουμε την Ελλάδα όταν έχουμε έκθεση 104 δισ, αναρωτήθηκε. Επανεισαγωγή του waiver αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Ντράγκι: Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες

Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, λέγοντας πως όλοι οι κεφαλαιακοί δείκτες είναι πάνω από τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια. 

Ο ίδιος τόνισε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι κατά την διάρκεια της προηγούμενης κρίσης.

Στην ομιλία του ο κ. Ντράγκι τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα πρέπει να συγκροτήσει μια διαδικασία για τις μεταρρυθμίσεις και να αποκαταστήσει τον διάλογο μεταξύ της χώρας και των τριών θεσμών.

"Για την Ελλάδα αυτό που χρειάζεται είναι να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία που θα αποκαταστήσει τον πολιτικό διάλογο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους τρεις θεσμούς, ώστε να υπάρξει μια αξιόπιστη προοπτική για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης της υπάρχουσας συμφωνίας. Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι γίνονται συζητήσεις επί αυτού αυτήν την στιγμή και είμαι βέβαιος ότι αυτές οι συζητήσεις, με καλή πρόθεση από όλες τις πλευρές, θα οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα που θα αποκαταστήσει μια αξιόπιστη προοπτική για μια επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης" ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

«Εμείς στην ΕΚΤ λειτουργούμε με βάση τους κανόνες», έσπευσε να σημειώσει. Δεν δημιουργούμε ειδικούς κανόνες για την Ελλάδας, πρόσθεσε.

Το ELA παρέχεται αλλά υπάρχουν περιορισμοί στο πόσο μπορεί να αξιοποιηθεί για την αγορά εντόκων. Στόχος του είναι να χρησιμοποιηθεί για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και όχι να αποτελέσει εργαλείο για την χρηματοδότηση κρατών. 

Όσον αφορά την εξαίρεση (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα, υποστήριξε πως θα επανέλθει εφόσον δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. 

Σε ερώτηση για το αν η ΕΚΤ έχει επεξεργαστεί σενάρια για Grexit, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως στην κεντρική τράπεζα εργάζονται διάφοροι διαχειριστές ρίσκου οι οποίοι «τρέχουν» διάφορα σενάρια.

Η Ελλάδα και οι εταίροι πρέπει να θέσουν τις συνθήκες για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις για το χρέος, υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτού της Πορτογαλίας για εκβιασμό της Ελλάδας, ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι η ΕΚΤ δεν εκβιάζει την Ελλάδα, λέγοντας πως η έκθεση της κεντρικής τράπεζας στην χώρα ανέρχεται στα 104 δισ. ευρώ. Όπως σημείωσε, είναι βέβαιος ότι αν αποκαταστηθεί ο διάλογος της Ελλάδας με τους θεσμούς τότε θα επανέλθει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα και θα επωφεληθεί και αυτή από την ποσοτική χαλάρωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v