Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Telecoms: Ξεσπάει ευρυζωνικός... πόλεμος!

Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του ιδιοκτήτη της Wind Hellas (πρώην ΤΙΜ), κ. Ναγκίμπ Σαουίρις στα σενάρια περί Forthnet, η εταιρία ανακοίνωσε ότι προσφέρει ευρυζωνικές συνδέσεις με την απίστευτη ταχύτητα των 24 Mbps. Ένα είναι σίγουρο. Ότι στις επόμενες εβδομάδες θα γίνουμε μάρτυρες ”πολέμου” στην αγορά τηλεπικοινωνιών, με επίκεντρο τις ευρυζωνικές συνδέσεις. Τα όπλα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας και η τύχη των ”μικρών” της αγοράς.

Telecoms: Ξεσπάει ευρυζωνικός... πόλεμος!
του Φώτη Κόλλια

Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του ιδιοκτήτη της Wind Hellas (πρώην ΤΙΜ), κ. Ναγκίμπ Σαουίρις, ότι δεν προτίθεται να πληρώσει ”αέρα” για μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών με 100.000 πελάτες, αφού μπορεί να φτιάξει μια νέα επιχείρηση από το μηδέν, η Forthnet ανακοίνωσε ότι προσφέρει ευρυζωνικές συνδέσεις με την απίστευτη ταχύτητα των 24 Mbps.

Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας με τις δηλώσεις του την περασμένη Τρίτη χάλασε τη... σούπα σε όσους είχαν μιλήσει για νέες εξαγορές του στην Ελλάδα.

Είπε το αυτονόητο: πώς να αποκτήσει τη Forthnet, όπως ήθελε η φημολογία των τελευταίων εβδομάδων, όταν η εταιρεία έχει περιορισμένη διασπορά και δεν υπάρχει μέτοχος με μεγάλο ποσοστό, ικανό να εξασφαλίσει τον έλεγχο;

Ο ιδιοκτήτης της Wind μπορεί να προσγείωσε στην πραγματικότητα ορισμένους αναλυτές, αλλά ένα είναι βέβαιο, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση της Forthnet:

Mέσα στις επόμενες εβδομάδες θα γίνουμε μάρτυρες σφοδρότατου ανταγωνισμού στην αγορά τηλεπικοινωνιών, με επίκεντρο τις ευρυζωνικές συνδέσεις.

Και αυτή τη φορά δεν θα πρόκειται για ”τα παιδάκια”, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΤΕ, κ. Π. Βουρλούμη, αλλά για σοβαρούς ”παίκτες”.

Δύο ημέρες πριν από τις ανακοινώσεις του κ. Σαουίρις και του διευθύνοντος συμβούλου της Wind Hellas για επέκταση στη σταθερή τηλεφωνία, ο νέος ισχυρός άνδρας της Vodafone Ελλάδος, ο Chief Operating Officer (COO), κ. Χαρ. Μαζαράκης, είχε παρουσιάσει αντίστοιχο σχέδιο, με τη συνολική επένδυση να προσεγγίζει τα 210 εκατ. ευρώ.

Το πλεονέκτημα των εταιρειών κινητής

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστριών, πέραν του μεγέθους και του ευρύτατου πελατολογίου που μπορούν να αναπτύξουν: έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ενοποιημένες υπηρεσίες σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και Internet σε έναν λογαριασμό.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να αφήσουν πίσω το σημερινό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο έχουν έναν λογαριασμό για τη σταθερή, έναν για την κινητή και έναν για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν όχι μόνο για τον ΟΤΕ, αλλά και για τους μικρότερους ”παίκτες” του κλάδου, οι οποίοι αναζητούν συμμάχους. Η διοίκηση του ΟΤΕ επιμένει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει χάσει 170.000 πελάτες (οι οποίοι δεν θα πληρώνουν πλέον πάγιο), όπως αναφέρει και το τριετές επιχειρησιακό σχέδιο.

Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη άφησε ένα παραθυράκι υποστηρίζοντας ότι θα επανέλθει με νέες εκτιμήσεις μετά το τέλος του β΄ τριμήνου. Οι ανταγωνιστές του Οργανισμού θεωρούν ότι θα αποχωρήσουν πολύ περισσότεροι, ειδικά μετά την είσοδο της Vodafone και της Wind στη σταθερή τηλεφωνία.

Μονόδρομος για τους ”μικρούς”

Πάντως, οι μικρότερες εταιρείες σύντομα θα κληθούν να διαλέξουν αν θα παραμείνουν αυτόνομες ή αν θα ενταχθούν σε κάποιο ισχυρότερο σχήμα.

Ο διαχυτικός κ. Σαουίρις είχε τροφοδοτήσει έναν γύρο σεναρίων, κατέβασε τους τόνους την Τετάρτη, αλλά η πραγματικότητα επιμένει: η δημιουργία μεγαλύτερου μεγέθους είναι μονόδρομος για τους αυτόνομους του κλάδου, όπως η Forthnet, η Vivodi, η Lannet και η Teledome.

”Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται”, επισημαίνει ο ιδιοκτήτης μη εισηγμένης εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Ο ίδιος προσθέτει ότι εδώ και μήνες κυκλοφορούν διάφορα σενάρια ”τα οποία εντείνονται, π.χ. στην περίπτωση που κάποιος έχει ένα placement ή προβλήματα με τη μετοχή”.

Θεωρεί ότι οι διοικήσεις των εταιρειών καλούνται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, αφού κάποιοι ”προτιμούν να ελέγχουν μια μικρή επιχείρηση παρά να είναι δεύτερο βιολί σε ένα ισχυρότερο σχήμα”. Κάποιες άλλες διοικήσεις ”γνωρίζουν ότι θα χάσουν τα σημερινά προνόμια”.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Vivodi, κ. Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου, έχει μιλήσει για την ανάγκη συγχωνεύσεων εδώ και αρκετούς μήνες.

Η οικογένεια Εφραίμογλου έχει επενδύσει προσωπικά κεφάλαια περί τα 90 εκατ. ευρώ στην εταιρεία. Είναι σίγουρο ότι πλέον αναζητά συνεταίρους, αλλά ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει την ”αιμοδοσία” και ενδέχεται να εξετάσει άλλες λύσεις, όπως για παράδειγμα αυτή ενός επενδυτικού οίκου.

Για τη Forthnet ο κ. Σαουίρις έδωσε μια απάντηση, όμως η διοίκηση της εταιρείας έχει καταστρώσει ένα εξαιρετικά επιθετικό πλάνο: προσφορά ευρυζωνικών συνδέσεων και two - play (σταθερή τηλεφωνία και Internet) με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες, ιδιόκτητο δίκτυο καταστημάτων μέσα στον Ιούλιο και προετοιμασία για triple - play (σταθερή τηλεφωνία, Internet και μετάδοση τηλεοπτικών καναλιών) εντός του 2007.

Η πορεία του πρώτου τριμήνου, από πλευράς προσέλκυσης πελατών, κρίνεται περισσότερο από ικανοποιητική καθώς μέσα σε λίγες εβδομάδες 28.000 πελάτες του ΟΤΕ κατέθεσαν αιτήσεις για ”μετακόμιση” στη Forthnet. Τα κέρδη παραμένουν ζητούμενο, όπως και στις περισσότερες εταιρείες του κλάδου.

Στη Hellas On Line (HOL) η διοίκηση του ομίλου Intracom φαίνεται ότι είπε ”νιετ” στους Ρώσους της Comstar, τουλάχιστον όσον αφορά την υλοποίηση του αρχικού deal.

Γιατί να πουλήσει τώρα με χαμηλό τίμημα η Intracom, όταν η εταιρεία ετοιμάζεται να εκμεταλλευτεί τη σημαντική συνεργασία με τη Vodafone στη σταθερή τηλεφωνία, λένε γνώστες της αγοράς;

Επιπλέον, απέκτησε τις Αττικές Τηλεπικοινωνίες, μια εξαιρετικά κερδοφόρα εταιρεία (κέρδη 6 εκατ. ευρώ το 2006!), που διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών στην Αττική.

Πάντως, το επιχειρησιακό σχέδιο δεν προβλέπει κέρδη για τον όμιλο της HOL στο προσεχές μέλλον, καθώς προωθούνται σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές.

Ισως το deal με την θυγατρική της Sistema, Comstar για το 51% απλά να ”σχεδιάζεται απο την αρχή” οπως άφησε να εννοηθεί με δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της HOL,ίσως και να παραπέμπεται εύσχημα στις... καλένδες.

Τα βήματα εξυγίανσης στη Lannet μπορούν να βάλουν πάλι την εταιρεία στον χάρτη, όπως δείχνουν οι διοικητικές και άλλες αλλαγές των τελευταίων μηνών. Κάποιοι άλλοι, όπως η Teledome, διατηρούν τις φιλοδοξίες για αυτόνομη εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

Η Teledome κινείται διακριτικά εδώ και αρκετό καιρό στην αγορά, καθώς η διοίκηση έχει αποφασίσει να διατηρήσει την εταιρεία σε κερδοφόρα πορεία. Στην τρέχουσα χρήση προβλέπεται ο κύκλος εργασιών να προσεγγίσει τα 42 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων τα 3 εκατ. ευρώ.

Πάντως, οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας (οικογένεια Πηλιούνη) πρέπει να ζουν ένα ακόμα παράδοξο της χρηματιστηριακής αγοράς: αν και οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες αποτιμούν ”χρυσούς” τους πελάτες εισηγμένων εναλλακτικών παρόχων, δεν εμφανίζονται το ίδιο γενναιόδωρες στην αποτίμηση των υπό εισαγωγή επιχειρήσεων.

Αντίστοιχο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει και η On Telecoms, η οποία κινείται επιθετικά, αλλά εσχάτως έχει κατεβάσει τους τόνους.

Το οικοσύστημα των τηλεπικοινωνιών περιλαμβάνει και μικρότερες επιχειρήσεις οι οποίες θα εξακολουθήσουν να έχουν χώρο, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα. Ο κ. Ναγκίμπ Σαουίρις τόνισε με έμφαση στη συνέντευξη της Τρίτης ότι η αγορά ευρυζωνικών συνδέσεων ανοίγει τώρα στην Ελλάδα, καθώς η διείσδυση δεν ξεπερνά το 7%.

Σήμερα οι ευρυζωνικές συνδέσεις φτάνουν τις 750.000 με την αρχική πρόβλεψη για ένα εκατομμύριο μέχρι το τέλος του έτους να φαντάζει απαισιόδοξη. Στους επόμενους μήνες θα φανούν οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τη μεγάλη μάχη που έχει μόλις αρχίσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v