Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΚΑ: Πότε θεμελιώνεται δικαίωμα σύνταξης με αναγνώριση χρόνου ασφάλισης

Η αναγνώριση χρόνου ασφάλισης δεν οδηγεί σε κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις που ίσχυαν στο παρελθόν. Το δικαίωμα θεωρείται ότι θεμελιώνεται μόνο με την εξόφληση της οφειλής. Τι προβλέπει έγγραφο του ΙΚΑ.

ΙΚΑ: Πότε θεμελιώνεται δικαίωμα σύνταξης με αναγνώριση χρόνου ασφάλισης

Σύμφωνα με το έγγραφο του ΙΚΑ, ο αναγνωριζόμενος χρόνος λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μόνο μετά την ολοσχερή εξόφληση του ποσού εξαγοράς και ενεργοποιείται από την ημερομηνία αυτή και μετά.

Σε δεύτερο έγγραφο του Ιδρύματος, ειδικά για τους εργαζόμενους στις Κλωστοϋφαντουργικές Επιχειρήσεις της Νάουσας που απολύθηκαν έως τα τέλη του 2008 και έλαβαν εισοδηματική ενίσχυση, το χρονικό διάστημα της ενίσχυσης θεωρείται ως χρόνος πραγματικής εργασίας και λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων λήψης πλήρους ή μειωμένης σύνταξης.

Ο συγκεκριμένος χρόνος δεν συνυπολογίζεται στο ανώτατο όριο των πλασματικών χρόνων ασφάλισης που μπορεί να αναγνωρίσουν οι ασφαλισμένοι αν το επιθυμούν και ο οποίος ανέρχεται στα 7 έτη. Το ίδιο ισχύει και για όσους εργαζόμενους της ΕΑΣ, έκαναν χρήση ανάλογων διατάξεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v