Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίμηνη παράταση στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Η διάταξη θα προβλέπει ότι κανονιστικοί όροι εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα εξάμηνο από τη λήξη ή καταγγελία και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό.

Τρίμηνη παράταση στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Στο νομοσχέδιο για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, κατατέθηκε χθες και θεωρήθηκε εκπρόθεσμη, η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, με την οποία παρατείνεται για τρεις μήνες η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Όπως έχει γράψει το euro2day.gr, η τροπολογία του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη παρατείνει την ισχύ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που λήγει στις 31 Μαρτίου, έως το τέλος Ιουνίου. Στόχος του υπουργείου είναι η τροπολογία να γίνει αποδεκτή, αλλιώς, θα κατατεθεί στο επόμενο νομοσχέδιο, πιθανότατα αυτό για τη ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, η διάταξη θα προβλέπει ότι κανονιστικοί όροι εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα εξάμηνο από τη λήξη ή καταγγελία και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σε μια ούτως ή άλλως μεταβατική περίοδο επαναρρύθμισης του συνολικού θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του συστήματος συλλογικής αυτονομίας, η προτεινόμενη ρύθμιση παρέχει επιπλέον χρόνο στους βασικούς κοινωνικούς εταίρους της χώρας να πραγματώσουν τον θεσμικό τους ρόλο ως των κοινωνικών παραγόντων που κατ' εξοχήν και κατά προτεραιότητα δύνανται να γνωρίζουν την υφιστάμενη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v