Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με απόφαση των ΔΣ των ταμείων η μεταφορά των διαθεσίμων στην ΤτΕ

Ερχονται αλλαγές στη διάταξη για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Μονο με απόφαση των ΔΣ θα μεταφέρονται στην ΤτΕ. Οχι από συνδικάτα και φορείς για την αξιοποίηση των αποθεματικών. Διασφαλίσεις από Στρατούλη.

Με απόφαση των ΔΣ των ταμείων η μεταφορά των διαθεσίμων στην ΤτΕ

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στη διάταξη για τις επενδύσεις των ταμείων προκειμένου να ξεκαθαρίζεται ότι μόνο με απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου θα μπορεί να μεταφερθούν τα διαθέσιμα των ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος της αλλαγής, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει σαφέστερο ότι η όποια μεταφορά διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος θα είναι οικειοθελής, μετά από τη συνήθη διαδικασία έγκρισης από τα ΔΣ των ταμείων. Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να βάλει χέρι στα ήδη λεηλατημένα αποθεματικά των ταμείων δίνει ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Στρατούλης, την ίδια στιγμή βέβαια, που ο ένας μετά τον άλλον οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων που εκπροσωπούνται στα ταμεία, αντιδρούν στο ενδεχόμενο μεταφοράς μέρους των διαθεσίμων τους στην ΤτΕ.

Στην τροπολογία, θα ξεκαθαριστεί ρητά, ότι η μεταφορά δύναται να πραγματοποιηθεί, με απόφαση των οικείων Διοικητικών Συμβουλίων. Κάτι που δεν αλλάζει την ουσία της τροπολογίας, με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι τα ταμεία εφόσον υποστούν ζημία θα έχον απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του ελληνικού δημοσίου, οι κοινωνικοί εταίροι διατηρούν επιφυλάξεις και εκφράζουν ενστάσεις. Μάλιστα, το γεγονός ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένονται αλλαγές σε κάποιες από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών, δυσκολεύει τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Για το λόγο αυτό άλλωστε, δεν αναμένεται να συζητηθεί το θέμα στα ΔΣ που έχουν προγραμματιστεί μέσα στην εβδομάδα.

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ όσο και των εργοδοτών έχουν εκφραστεί εναντίον μιας τέτοιας απόφασης, εκτιμώντας ότι το ταμείο πρέπει να διατηρήσει τα διαθέσιμά του ...διαθέσιμα για την κάλυψη έκτακτων αναγκών ρευστότητας. Επιφυλάξεις εκφράζονται και για το ρόλο του δημοσίου, εκτιμώντας ότι στο παρελθόν, το κράτος χρησιμοποίησε τα αποθεματικά με δραματικές συνέπειες για τα ταμεία. Στην πράξη, οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων στα Δ.Σ. των ταμείων φοβούνται τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου, έγκαιρα, ή στο ακέραιο, με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα να γίνουν για μια ακόμη φορά... δανεικά και αγύριστα.

Η ΟΤΟΕ, σε ανακοίνωσή της δηλώνει αντίθετη με κάθε απόπειρα παρέμβασης στα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, είτε αυτή είναι εθελοντική εκ μέρους των Διοικητικών Συμβουλίων, είτε είναι υποχρεωτική, είτε νομοθετική, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και επισημαίνει τις σοβαρές ευθύνες εκείνων που θα το επιχειρήσουν, οι οποίες δεν εξαντλούνται μόνο στο νομικό επίπεδο, αλλά αφορούν και στο ηθικό και στο πολιτικό επίπεδο δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία σήμερα, αλλά όπως όλα δείχνουν και στο μέλλον. Οι εκπρόσωποι των τραπεζοϋπαλλήλων διαφωνούν ριζικά εκτιμώντας ότι ο τρόπος αντιμετώπισης των πενιχρών οικονομικών των ταμείων θέτει σε κίνδυνο την πενιχρή ελπίδα των εργαζομένων και των συνταξιούχων και μπορεί να σημαίνει ακόμα μεγαλύτερο βάθεμα της ανθρωπιστικής κρίσης αν οι πολιτικές δεν ευοδωθούν και τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων χαθούν.

Την πλήρη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε μορφής επένδυση των ταμειακών διαθεσίμων του ΕΤΑΑ, εξέφρασαν οι Πρόεδροι των Δευτεροβάθμιων Υγειονομικών Οργανώσεων, μεταφέροντας την ομόφωνη απόφαση των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων τους.

Κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΠΙΣ οι συμμετέχοντες Πρόεδροι των ΠΙΣ - Μ. Βλασταράκος, ΕΟΟ – Αθ. Κατσίκης, ΠΦΣ – Κ. Λουράντος, ΠΚΣ – Αθ. Τραχήλη και ΠΕΣΥ – Χρ. Καραπάνος, τόνισαν σε κοινή δήλωσή τους πως οποιαδήποτε χρήση διαθεσίμων προς εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου είναι αντισυνταγματική και κάλεσαν την διοίκηση του ΕΤΑΑ να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια.

Οι Πρόεδροι επεσήμαναν πως το Ταμείο βρίσκεται ήδη σε δεινή οικονομική θέση και τα διαθέσιμα δεν επαρκούν ούτε για τις συντάξεις, ενώ το κράτος έχει ήδη αποδειχτεί αφερέγγυο μετά από το αναγκαστικό κούρεμα των αποθεματικών το 2012.
Οι εκπρόσωποι των υγειονομικών δηλώνουν ρητώς και κατηγορηματικώς ότι θεωρούν παράνομη, άκυρη και αντισυνταγματική οποιαδήποτε «επένδυση» διάθεση και διαχείριση, οποιουδήποτε ποσού από τα διαθέσιμα του ΤΣΑΥ.

Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως τα χρήματα των ταμείων είναι «ιερά», καθώς προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων και προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών αναγκών. Αξιώνει μάλιστα από την κυβέρνηση να σεβαστεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις και δεσμεύσεις για προστασία και ενίσχυση των ταμείων και την καλεί να αξιοποιήσει οποιαδήποτε άλλη πηγή και να εξαντλήσει άλλες επιλογές για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, εγκαταλείποντας κάθε σκέψη, σενάριο και σχεδιασμό για χρήση είτε των διαθεσίμων είτε των αποθεματικών των Ταμείων.

Αλλά και οι εργαζόμενοι στην Alpha Bank, με ανακοίνωσή τους καλούν τα Διοικητικά Συμβούλια των Ταμείων να απέχουν από ενέργειες που θα βλάψουν την περιουσία των ασφαλισμένων, ενώ οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας αντέδρασαν με ανάλογη επιστολή τους στη Διοίκηση του ΕΤΑΑ.

Διαβεβαιώσεις από Στρατούλη

Την πλήρη αντίθεσή τους με την τροπολογία εξέφρασαν σήμερα, στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη κατά τη συνάντησή τους, και οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Τύπου και Χάρτου, των εργαζομένων στο Φάρμακο, των Οικοδόμων και των Συνταξιούχων ΙΚΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε, ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην αγγίξει τα αποθεματικά των ταμείων, τα οποία είναι ο «κουμπαράς» των ασφαλισμένων, που έχει λεηλατηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ τόνισε ότι τυχόν αποφάσεις των Δ.Σ να επενδύσουν τα ρευστά τους σε κρατικά ρέπος είναι καθαρά εθελοντικές.

Ο κ. Στρατούλης ανέφερε, ότι η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει σταδιακά τις απώλειες που προκλήθηκαν από το καταστροφικό PSI που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας ότι τα μνημόνια και οι πολιτικές λιτότητας τελείωσαν.

Τέλος, ενημέρωσε τους αντιπροσώπους των Ομοσπονδιών, για τις νομοθετικές ενέργειες που θα δρομολογηθούν τις επόμενες εβδομάδες, όπως είναι η δημιουργία ενός ταμείου εθνικού πλούτου και κοινωνικής ασφάλισης -από τα έσοδα του οποίου θα χρηματοδοτηθούν τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης- αλλά και η υλοποίηση της προγραμματικής δέσμευσης της κυβέρνησης για να μπει φρένο σε νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v