Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νόμιμη η δίωξη σε βάρος Παπακωνσταντίνου, είπε η εισαγγελέας

Η εισαγγελική λειτουργός στην εισήγησή της υποστηρίζει ότι η δίωξη που ασκήθηκε ήταν ορθή και εντός των ορίων του Συντάγματος, ενώ δεν είχε παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία. Μιλά για επιλεκτική μνήμη του πρώην υπουργού.

Νόμιμη η δίωξη σε βάρος Παπακωνσταντίνου, είπε η εισαγγελέας

Υπέρ της νομιμότητας της δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού Γ, Παπακωνσταντίνου τάχθηκε κατά την αγόρευσή της που βρίσκεται εξέλιξη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, κ. Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου.

Η εισαγγελική λειτουργός στην εισήγησή της υποστηρίζει ότι η δίωξη που ασκήθηκε ήταν ορθή και εντός των ορίων του Συντάγματος, ενώ δεν είχε παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία.

Ξεκινώντας την αγόρευσή της η εισαγγελέας επεσήμανε ότι είναι σε δυσάρεστη θέση να πρέπει να τοποθετηθεί επί αξιόποινων πράξεων στελέχους της πρώην κυβέρνησης. "Δεν είναι καθόλου ευχάριστη η θέση μου. Δεν ήθελα στο εδώλιο να είναι τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης του ελληνικού κράτους και εγώ να είμαι η κατηγορούσα αρχή. Εκ της υπηρεσιακής υποχρέωσης μου, δυστυχώς, έχω αυτό το δυσάρεστο καθήκον", είπε η κ. Δημητρίου και πρόσθεσε: " Πιο πολύ στενοχωριέμαι γιατί θα αναγκαστώ να πω πράγματα που θίγουν και το κράτος μας σαν ζωντανό οργανισμό που όμως κάποιες φορές δεν λειτουργεί σωστά". Η εισαγγελέας ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τους συνηγόρους υπεράσπισης για την διαδικασία και εν συνεχεία ξεκίνησε την τοποθέτησή της επί νομικών ζητημάτων.

" Θα ήθελα να εκφράσω την ευαρέσκεια μου για τον πρόεδρο που μου έδωσε την ευχέρεια να αναπτύξω τις απόψεις μου και έκανε δεκτά αρκετά από τα αιτήματά μου, αλλά και τους κυρίους συνηγόρους που πράγματι κοσμούν την έδρα που κατέχουν και οι οποίοι μακάρι να γίνουν παράδειγμα και για νεότερους δικηγόρους.

Αναφερόμενη στο θέμα της αποσβεστικής προθεσμίας η εισαγγελέας είπε:

" Βουλευτική Σύνοδος χωρίς βουλευτική περίοδο δεν υπάρχει. Συνάγεται ότι στην προκειμένη περίπτωση η αναδειχθείσα από τις εκλογές βουλή διαλύθηκε με διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 6.5.2012. Η νέα βουλή συγκροτήθηκε στις 18.5 αλλά την προηγούμενη είχε γίνει η ορκωμοσία βουλευτών . Στις 19, μετά την αποτυχία διερευνητικών εντολών διαλύθηκε και πάλι η Βουλή της ΙΔ περιόδου προκηρύσσοντας εκλογές για 17.6.

Από πρακτικά Βουλής προκύπτει ότι δεν έλαβε χώρα η κήρυξη της έναρξης των εργασιών του σώματος. Η δίωξη που ασκήθηκε κατά πρώην υπουργού ήταν νόμιμη, καθώς δεν είχε παρέλθει η οριζόμενη από το Σύνταγμα αποσβεστική προθεσμία". Η κ. Δημητρίου πάντως επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει τόσο σύντομη αποσβεστική προθεσμία.

Τα πραγματικά περιστατικά

Εν συνεχεία η εισαγγελέας αναφέρθηκε στα πραγματικά περιστατικά που προέκυψαν από τη διαδικασία. Αναφερόμενη στο cd , η κ. Δημητρίου αντέκρουσε τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου και υποστήριξε ότι ήταν καθόλα νόμιμος ο τρόπος που ήρθε και ως εκ τούτου θα μπορούσαν οι πληροφορίες του να χρησιμοποιηθούν κανονικά.

Το… φως από την Ιερουσαλήμ 

«Δεν μπορεί ο κατηγορούμενος να ισχυρίζεται ότι δεν μπορούσε να πρωτοκολλήσει το cd γιατί δεν απευθυνόταν σε αυτόν. Εκείνος επέλεξε να έρθει η λίστα μέσω του πρέσβη μας στο Παρίσι. Αυτό που ακολουθεί δεν ξέρω αν έχει γίνει με άλλα έγγραφα από το εξωτερικό. Μας παραπέμπει στην ιερότητα που έρχεται κάθε Πάσχα το φως από την Ιερουσαλήμ», είπε η εισαγγελέας αναφερόμενη στην κινητοποίηση που υπήρξε προκειμένου να παραδοθεί το cd στα χέρια του κ. Παπακωνσταντινου.

Η κ. Δημητρίου έκανε λόγο για επιλεκτική μνήμη του κατηγορούμενου. «Ο κ. κατηγορούμενος θυμάται επιλεκτικά. Θυμάται τί έγινε με τον Αγγελόπουλο (υπάλληλος πληροφορικής του ΥΠΟΙΚ) που του έδωσε τη λίστα, αλλά μετά δεν θυμάται σε ποια από τις γραμματείς του έδωσε αυτό το cd.»

Που είναι το CD και οι υπολογιστές

Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου: «Ο κατηγορούμενος δεν έχει ούτε το cd αυτό που πήραμε με τέτοια ευλάβεια και ιερότητα, αλλά δεν μας λέει και πού είναι το έγγραφο που το συνόδευε. Δεν μας λέει που είναι ο υπολογιστής του Αγγελόπουλου στον οποίο αντιγράφηκε το cd . Μπορούσαν να βρεθούν τα δεδομένα ακόμα και αν είχαν σβηστεί. Που είναι ο υπολογιστής που ο ίδιος λέει ότι άνοιξε δύο τρία αρχεία από το cd. Δεν θυμάται την γραμματέα που της έδωσε το cd να το φυλάξει. Πως είναι τόσο μεγαλόθυμος με τη γραμματέα όταν η απώλεια του cd τον έφερε σε αυτή τη θέση;

Η λίστα ήταν πολύτιμη πηγή πληροφοριών

Η κ. Δημητρίου, αναφέρθηκε στην χρησιμότητα των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ ενώ υποστήριξε ότι δεν ήταν ευθύνη του κ. Καπελέρη το γεγονός ότι δεν έκανε έλεγχο. 

"Ολοι ήξεραν ότι η λίστα δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτή καθαυτή για να επιβληθούν πρόστιμα. Μπορούσε όμως να χρησιμοποιηθεί ως πηγή στοιχείων για έλεγχο. Η λίστα ήταν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για έλεγχο σε φοροφυγάδες. Κατά τη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ ο υπουργός αποφάσισε ότι θα διενεργηθεί έλεγχος. Δεν έδωσε όμως σχετική εντολή. Πως θα πάρει ο Καπελέρης πρωτοβουλία να κάνει έρευνα την στιγμή που επιφυλάσσεται ο υπουργός ποιο όργανο θα πραγματοποιήσει έλεγχο;" Δεν δόθηκε από τον κατηγορούμενο εντολή στον κ, Καπελέρη για έλεγχο".

Ο Διώτης και η διαδρομή του CD

Η κ. Δημητρίου υποστήριξε εν συνεχεία ότι ο κ. Διώτης ήταν επιλογή του κ. Παπακωνσταντίνου. "O Παπακωνσταντίνου λέει ότι έστειλε το usb στον Διώτη μεταξύ 9 και 16 του μηνός που θα έφευγε από το υπουργείο. Δεν θυμάται. Να δούμε όμως το έστειλε και τότε;

Βενιζέλος- Διώτης

"O κ. Διώτης μου θυμίζει τον υπηρέτη δύο αφεντάδων. Είναι μεταξύ του κ. Βενιζέλου και του κ. Παπακωνσταντίνου, Του πρώην και του νυν υπουργού Οικονομικών . Το στικάκι που είχε ο Βενιζέλος έμεινε στο συρτάρι του υπουργείου Οικονομικών για 6 -7 μήνες μετά έμεινε σε ένα κομματικό γραφείο του ΠΑΣΟΚ για άλλους πέντε μήνες. Τουλάχιστον εκείνος δεν το έχασε. Το έστειλε στον εισαγγελέα Οικονομικού εγκλήματος".

Η κ. Δημητρίου εν αντιθέσει με τα όσα ακούστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία εξήρε τον τρόπο λειτουργίας της ΥΠΕΕ ( πρώην ΣΔΟΕ) υποστηρίζοντας ότι "λειτουργούν με βάση τα αμερικανικά δεδομένα".
Δεν παραδέχεται ο Παπακωνσταντίου εκείνος που χρησιμοποιεί τον κωδικό windows user και φαίνεται να μπαίνει κατά καιρούς σε συνολικά 47 αρχεία.
Ως προς τα επίμαχα ανοίγματα, κατά την κ. Δημητρίου , δεν τα έκαναν ούτε ο κ. Διώτης ούτε ο κ. Βενιζέλος. "Κανένας τους δεν γνώριζε ότι ένας καταθέτης Ρωσσώνης Ανδρέας είναι συγγενής του κατηγορούμενου. Άρα δεν θα το έσβηναν , αφού δεν ήξεραν, για να βλάψουν πολιτικά τον κ. Παπακωνσταντίνου. Ο κατηγορούμενος μας είπε ότι άνοιξε δυο τρία αρχεία από το cd. O κατηγορούμενος έστειλε στον Διώτη 2.059 αρχεία ".

Ο κατηγορούμενος έδωσε το στικάκι μετά την αποχώρηση του από το ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, ο Παπακωνσταντινου ήταν αυτός που άνοιξε τα αρχεία με το όνομα Παπανδρέου, ενώ ως προς το στικάκι υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος το έδωσε μεταγενέστερα από τα λεγόμενά του στον Ιωαννη Διωτη. "Ο Διώτης δεν είχε καμμιά ενημέρωση από τον κατηγορούμενο ότι ήταν cd από τη Γαλλία και οτι είναι επίσημη λίστα", είπε η εισαγγελέας. Ήταν εμφανής η προσπάθεια του κατηγορουμένου να πείσει το δικαστήριο ότι αυτή η παράδοση έγινε πριν φύγει από υπουργός Οικονομικών. Με νύχια και με δόντια μαχόταν για την ημερομηνία. Σε άλλη περίπτωση δεν θα είχε καμία σημασία η ημερομηνία παράδοσης", είπε η εισαγγελέας

Ο Διώτης και το USB

Αναφερόμενη στον κ. Διώτη, η κ. Δημητρίου επεσήμανε στο δικαστήριο οτι έφτιαξε αντίγραφο και το έδωσε στον Βενιζέλο. "Τοποθετεί την παράδοση ο κ. Διώτης στις 8.7.2011, δηλαδή την ίδια ημέρα που το έχει δημιουργήσει από αυτό που του έδωσε ο κ. κατηγορούμενος. Πιθανολογείται από πραγματογνωμοσύνες οτι ο Βενιζέλος άνοιξε δειγματοληπτικά τρία αρχεία γιατί ο υπολογιστής από όπου φαίνεται να ανοίχθηκε ήταν στα υπουργικά γραφεία του υπουργείου Οικονομικών. Η το άνοιξε ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Σαχινίδης, η κάποιος άλλος που του το ζήτησαν...".

"Ο Διώτης δεν είχε κίνητρο να προβεί σε διαγραφή των στοιχείων των συγγενών του κ.Παπακωνσταντινου. Αν κάποιος, ο κ. Διώτης, ο κ. Βενιζέλος ή κάποιος άλλος ήθελε να τον βλάψει πολιτικά, έπρεπε να αφήσει τα ονόματα στη λίστα, να τους ασκήσει δίωξη για φορολογικά αδικήματα και να διαδώσει ταυτόχρονα στις εφημερίδες ότι είναι συγγενείς του κατηγορούμενου", είπε ο εισαγγελέας

Τα αρχεία διαγράφηκαν μετά την μετατροπή του πρώτου cd σε usb και πριν δημιουργήσει άλλο στικάκι ο Διώτης. Αυτο προκύπτει εργαστηριακά. Το περιεχόμενο του usb που δημιούργησε ο κατηγορούμενος νοθεύτηκε από πρόσωπο που είχε συμφέρον. Και ο μόνος που είχε συμφέρον ήταν ο ίδιος ο κατηγορούμενος. Είτε για να βοηθήσει τους συγγενείς του, είτε για να προστατέψει το δικό του όνομα στην πολιτική να μην φανεί στην πορεία, οτι τρεις συγγενείς του ελέγχονται για φοροδιαφυγή.

"Όλοι οι ισχυρισμοί του κ. Παπακωνσταντίνου είναι προφάσεις εν αμαρτίες", είπε η εισαγγελέας της έδρας και πρόσθεσε: "Οτι η λίστα ήταν μυστική, ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ότι την έχασε... πιστεύω ότι όλα είναι προφάσεις. Ειδικά ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις με την Ελβετία... αυτό και αν ήταν πρόφαση".

Η κ. Δημητρίου εν συνεχεία εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ σε βάρος του πρώην υπουργού:

"Ο κ. Παπακωνσταντινου κατηγορεί αόριστα τον κ. Διωτη και τον κ. Βενιζέλο, ενώ έχει τις πραγματογνωμοσύνες και ξέρει τι λένε. Άλλωστε έχει και ιδιαίτερες γνώσεις. Εν τούτοις επιλέγει να λέει ότι δεν θυμάται. Δεν έδωσε στους συνεργάτες του να αντιγράψουν κανένα cd ούτε και το έδωσε στις γραμματείς του να το φυλάξουν. Οτι έκανε το έκανε μόνος του.... Θα τον βάραινε να κρατούσε το αρχικό cd με το συνοδευτικό έγγραφο; Ούτε το πρωτοκόλλησε, ούτε τίποτα....Όλοι οι ισχυρισμοί του καταπίπτουν από μόνοι τους και πιστε΄υω οτι εκείνος είχχε συμφερον να κάνει τη νόθευση τυ εγγραφου.

Αναφέρθηκαν και οι τρόποι που μπορεί να γίνει η νόθευση. Αυτό όμως παραπέμπει στον κ. Διώτη ο οποίος πολλά ξέρει και αρνείται να μιλήσει. Η καταστροφή του usb από τον Διώτη ευνοούσε μόνο τον κατηγορούμενο. Με την αντιγραφή που κάνει ο Διώτης εξαφανίζεται η ημερομηνία που το δημιούργησε ο κατηγορούμενος,. Ποιος είχε όφελος; ο Διώτης; για ποιο λόγο; "

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v