Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφιάλτες νέων μέτρων γεννά η «τρύπα» στο πλεόνασμα

Δύσκολη η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από 1%-1,5% φέτος χωρίς πρόσθετα μέτρα. Γιατί «ξεθωριάζουν» οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μείωση φόρων. Τι σημαίνει για το 2015 η «τρύπα» του 2014.

Εφιάλτες νέων μέτρων γεννά η «τρύπα» στο πλεόνασμα

Αν δεν γίνει ένα θαύμα το 2015, δεν υπάρχει περιθώριο να περάσει ούτε μισό μέτρο ελάφρυνσης των φόρων, εκτός κι αν βρεθούν ισοδύναμα από άλλες πλευρές, και φαίνεται εκτός πραγματικότητας η όποια σκέψη υλοποίησης προεκλογικών ή μετεκλογικών εξαγγελιών με ουσιαστικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε χθες, αυτό που είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται. Ότι το 2014 παραλίγο να κουνήσουμε το μαντίλι στα πρωτογενή πλεονάσματα. Η ελληνική οικονομία βρέθηκε μια ανάσα από την επιστροφή στα πρωτογενή ελλείμματα και το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 περιορίζεται σε μόλις 0,3% του ΑΕΠ από 1,5% που ήταν ο στόχος.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι μόλις προ ολίγων ημερών ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης είχε αναφέρει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα έκλεινε -με ακρίβεια υποδεκάμετρου- στο 1,49% (όχι στο 1,5% αλλά στο 1,49%).

Ακολούθησε ένας πόλεμος δηλώσεων και ανακοινώσεων με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος εκτίμησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι κλείνει, δεν κλείνει στο 0,5% και η αποκάλυψη των στοιχείων από το υπουργείο για πλεόνασμα μόλις 0,3% του ΑΕΠ. Όλα αυτά, την ώρα που τα τεχνικά κλιμάκια «χτενίζουν» τα δημοσιονομικά στην Αθήνα -γυρνώντας από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο- και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες διαπιστώνουν δημοσιονομικό κενό 3 δισ. ευρώ για το 2015!

Τι σημαίνει για το 2015 η τρύπα του 2014

Η υστέρηση των εσόδων του 2014 (κοντά στα 4 δισ. ευρώ μαζί με τα ANFAs τα οποία δεν εισπράχθηκαν) εγγράφει αρνητική παρακαταθήκη για τον προϋπολογισμό του 2015. Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου της προηγούμενης κυβέρνησης, η απόκλιση στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2014, δεν αφήνει περιθώρια επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από 1%-1,5% φέτος χωρίς να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Ο στόχος στον οποίο παραμένει δεσμευμένη η κυβέρνηση, δεδομένου ότι αλλαγή επισήμως ακόμα δεν έχει υπάρξει, αφορά πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για φέτος. Η ελληνική κυβέρνηση βέβαια έχει διαμηνύσει ότι ο στόχος για το 2015 δεν μπορεί να είναι πάνω από 1,5% του ΑΕΠ.

Η διαφορά ανάμεσα στο 1,5% και το 3% του ΑΕΠ δεν είναι άλλη από τα 3 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού κενού, το οποίο έχει αρχίσει να διαφαίνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v