Βαρουφάκης: Θα κάνουμε το παν για να πληρώσουμε πιστωτές και μισθούς

Μόνο μέσω ανάπτυξης θα εξασφαλιστεί η αποπληρωμή των χρεών δηλώνει ο ΥΠΟΙΚ στην κρατική τηλεόραση. Προτεραιότητα η φορολόγηση των πλουσίων. Αποστάσεις από Καμμένο. Το βίντεο με το... μεσαίο δάχτυλο που άναψε φωτιές στην εκπομπή.

Βαρουφάκης: Θα κάνουμε το παν για να πληρώσουμε πιστωτές και μισθούς

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε παρουσία του σε εκπομπή της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης, με τον δημοφιλή παρουσιαστή Günther Jauch, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το χρέος της "μέχρι το τελευταίο ευρώ". Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει με ανάπτυξη.

Παρομοιάζοντας την Ελλάδα με μια επιχείρηση σε δυσκολία που ζητά διακανονισμό από μια τράπεζα, ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε ότι η καλύτερη μέθοδος για να γίνει η αποπληρωμή όλων των δανείων είναι το χρέος να αναδιαρθρωθεί και οι αποπληρωμές να συνδεθούν με τα έσοδα με ρήτρα ανάπτυξης.

«Βοηθήστε μας να αναπτυχθούμε... Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, όχι μόνο οι Γερμανοί, αλλά κι οι Πορτογάλοι και οι Σλοβάκοι, οι οποίοι είναι φτωχότεροι και από εμάς κι όμως μας δανείζουν!». Μόνο με περισσότερο εισόδημα θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τα δάνειά μας, συμπλήρωσε.
Χαρακτήρισε μάλιστα τα προβλήματα της ρευστότητας σαν κι αυτά που αντιμετωπίζει τώρα η Ελλάδα «ασήμαντα και μικρά», λέγοντας ότι δεν μπορεί αυτά να αφεθούν να διαλύσουν την Ευρώπη.

Σε ερώτηση του παρουσιαστή σχετικά με τις ανάγκες πληρωμών του ελληνικού κράτους μέσα στο Μάιο, είπε: «Το ενδιαφέρον για τα οικονομικά μας είναι ευπρόσδεκτο και μας συγκινεί. Η κυβέρνησή μας κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σιγουρέψει ότι θα πληρωθούν οι πιστωτές, αλλά και ότι οι συνταξιούχοι μας και οι υπάλληλοί μας θα πάρουν εγκαίρως τα χρήματά τους».

Όσον αφορά τις προεκλογικές δεσμεύσεις, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ειλικρινές και υποσχόταν μόνο το ελάχιστο δυνατό, καθώς προσανατολιζόταν σε όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, γι' αυτό και έχει την υποστήριξη του εκλογικού σώματος. Στο θέμα της φορολόγησης των πλουσίων ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, αλλά στα χρήματα που είναι στη Γενεύη, στο Λονδίνο ή στη Wall Street, ο ίδιος, ως Έλληνας υπουργός Οικονομικών, δεν έχει πρόσβαση.

Όσον αφορά δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων προς τους δανειστές, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν ήθελαν πραγματικά να κάνουν μεταρρυθμίσεις, απλώς τις υπόσχονταν στους δανειστές για να πάρουν τις δόσεις των δανείων.

Για τις δηλώσεις του κ. Καμμένου, ότι αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη θα δώσει χαρτιά σε μετανάστες μεταξύ των οποίων και τρομοκράτες, για να μεταβούν στη Γερμανία, είπε ότι προσωπικά δεν τις έχει ακούσει, αλλά άμα είναι έτσι, τότε διαφωνεί και τις καταδικάζει. Επέκρινε όμως τόσο τον κ. Σουλτς όσο και πολιτικούς άλλων χωρών που προσπαθούν να υπαγορεύσουν τι είδους συμμαχίες και κυβερνήσεις συνασπισμού θα κάνει η κυβέρνηση μίας άλλης κυρίαρχης χώρας.

Αίσθηση προκάλεσε βίντεο με εμφανίσεις του Γ. Βαρουφάκη και χαρακτηρισμούς του για το πρόγραμμα βοηθείας, το οποίο όμως στο τέλος τον παρουσίαζε να δείχνει το μεσαίο δάκτυλο στους Γερμανούς λέγοντας τη φράση "stick the finger to Germany" (η εικόνα ήταν από ένα συνέδριο στο Ζάγκρεμπ το 2013)!

O Γ. Βαρουφάκης μίλησε για μοντάζ και για πλαστή εικόνα – κι ο παρουσιαστής υποσχέθηκε ότι θα διερευνήσει το θέμα. Ο υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι ήταν τιμή του να γνωρίσει τον κ. Σόιμπλε κι ότι δεν τον έχει προσβάλει ποτέ.

Τέλος, στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και στις προτάσεις αυτές να πάρουν μορφή όχι μεταβιβάσεων στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά ενός ιδρύματος για την ενίσχυση των ελληνογερμανικών σχέσεων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν έχει εντολή να μιλά για αυτό το θέμα, αλλά προσωπικά του αρέσει η ιδέα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v