Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Βουλή η τροπολογία για τα αποθεματικά των Ταμείων

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει την απόδοση στο Δημόσιο των διαθεσίμων του ΤΧΣ, ύψους 555.600.000 ευρώ. Στην ίδια τροπολογία και η αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων στην ΤτΕ, καθώς και η δυνατότητα αποζημίωσης έναντι ζημιών.

Στη Βουλή η τροπολογία για τα αποθεματικά των Ταμείων

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία που προβλέπει αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε κρατικά ρέπος.

Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα απευθείας αξίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου από τους φορείς και τα ΝΠΔΔ σε περίπτωση ζημιών.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η τροπολογία, τα κεφάλαια που κατατίθενται από τους ανωτέρω φορείς (σ.σ. Ν.Π.Δ.Δ. και ασφαλιστικά ταμεία) σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης, επενδύονται εφεξής στο σύνολό τους σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνα επαναπώλησης/επαναγοράς με αντισυμβαλλόμενο το Ελληνικό Δημόσιο.

Σε περίπτωση κεφαλαιακών ζημιών από την για οποιονδήποτε λόγο μη προσήκουσα εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου ως αντισυμβαλλομένου, το Ν.Π.Δ.Δ. ή ο ασφαλιστικός φορέας που υπέστη τη ζημία έχει απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου.»

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, «ο περιορισμός των επενδυτικών επιλογών της Τράπεζας της Ελλάδος διασφαλίζει ότι τα κεφάλαια των δημοσίων οργανισμών θα επενδύονται αποκλειστικά σε άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία. Με τον τρόπο αυτόν θα παραμένει κατά το δυνατόν εφικτή η έγκαιρη ικανοποίηση των τρεχουσών αναγκών των δημοσίων οργανισμών στην οποία ούτως ή άλλως αποσκοπούν τα κεφάλαια που τηρούνται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης.

Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και η θέσπιση απευθείας αξίωσης των δημοσίων οργανισμών κατά του Ελληνικού Δημοσίου για τυχόν κεφαλαιακές ζημίες που υφίστανται από την επένδυση των κεφαλαίων τους κατά τα προαναφερόμενα οι οποίες οφείλονται σε κάποιου είδους αθέτηση των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου: Το Ελληνικό Δημόσιο, καλύπτοντας απευθείας τέτοιες ζημιές, εξασφαλίζει ταυτόχρονα την έγκαιρη ικανοποίηση των τρεχουσών αναγκών των δημοσίων οργανισμών».

Στη ρύθμιση προβλέπεται ακόμη η απόδοση στο Δημόσιο των χρηματικών διαθεσίμων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους 555.600.000 ευρώ.

*Δείτε την τροπολογία στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v