Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΑΕΕ: Δυνατότητα υπαγωγής σε τρίτη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία

Καταργείται η προσωποκράτηση για χρέη προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ζητήσουν την υπαγωγή τους σε έως και τρεις κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες. Η διαδικασία.

ΟΑΕΕ: Δυνατότητα υπαγωγής σε τρίτη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία

Τη δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ προβλέπει διάταξη του νομοσχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας που δόθηκε για διαβούλευση. Παράλληλα, καταργείται και η προσωποκράτηση για χρέη προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.

Αναλυτικά, το άρθρο 27 προβλέπει τη δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας στον ΟΑΕΕ, επιπλέον από αυτή που προβλέπει ο νόμος του 2012. Στην πράξη, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ θα μπορούν να ζητήσουν την υπαγωγή τους σε έως και 3 κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, επειδή στη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ δυσκολεύονται και σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν εγκαίρως και με συνέπεια στην καταβολή των εισφορών τους , τους δίνεται η δυνατότητα να ζητήσουν την υπαγωγή τους και στην τρίτη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ, και να παραμείνουν στην κατηγορία επιλογής τους μέχρι 31-12-2016, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον ασφαλιστικό τους Οργανισμό.

Το άρθρο 28 προβλέπει την κατάργηση ποινών για οφειλέτες ατομικής εισφοράς στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ. Προσοχή. Οι ποινές της προσωποκράτησης καταργούνται μόνο για την ατομική ασφαλιστική εισφορά και εξακολουθούν να ισχύουν για οφειλές που προκύπτουν για την ασφάλιση εμμίσθων εργαζομένων, καθώς αυτή παρακρατείται από τον εργοδότη.

Με το άρθρο 29 επανέρχεται η ευθύνη των εκπροσώπων ΑΕ και ΕΠΕ με την ατομική τους περιουσία, για πληρωμή οφειλών προς το ΙΚΑ. Μάλιστα, η διάταξη έχει ισχύ από το 2013 (ημερομηνία κατάργησής της) και μετά, για να μην υπάρξει διακοπή της ευθύνης.

Στο άρθρο 30 του νομοσχεδίου ορίζεται ότι ισχύει και για τις απαιτήσεις των ταμείων από καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές η άμεση καταβολή των ποσών που έχουν καταστεί εισπρακτέες, ανεξάρτητα από τη δικαστική προσβολή της κατάταξής τους (ανακοπή κατά του πίνακα κατάταξης).

Σημαντική διάταξη θεωρείται αυτή του άρθρου 31, καθώς καθορίζεται η διαδικασία και προσδιορίζεται με σαφήνεια η ημερομηνία με την οποία η ατομική ειδοποίηση για χρέη προς τα ταμεία θεωρείται κοινοποιηθείσα από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Ο καθορισμός της διαδικασίας θεωρείται αναγκαίος, 20 εργάσιμες ημέρες από την παράδοση της ειδοποίησης και μετά, ξεκινούν οι διαδικασίες για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Αναλυτικά, προβλέπεται ότι η ατομική ειδοποίηση έχει κοινοποιηθεί 15 ημέρες μετά από την αποστολή της (30 εάν η διεύθυνση είναι εκτός Ελλάδος). Σε περίπτωση που η επιστολή δεν παραδοθεί, το ΚΕΑΟ θα ζητά το λόγο μη απόδοσής της, ενώ αντίγραφο θα υπάρχει στη διάθεση της αρμόδιας υπηρεσίας, προκειμένου να αποδοθεί οποιαδήποτε στιγμή.

Τέλος, με το άρθρο 32 καταργείται η διάταξη που όριζε ότι οι επιδικασθέντες με τελεσίδικη απόφαση μισθοί υπερημερίας υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v