Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν οι Κινέζοι της FPAM για την εξαγορά του "Ελευθέριος Βενιζέλος"

Ο πρόεδρος της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας FPAM δηλώνει στο πρακτορείο Reuters πως θα συνεχίσει τις επαφές με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να την πείσει να πωλήσει το "Ελευθέριος Βενιζέλος". Πρόαφατα επένδυσε σε γαλλικό αεροδρόμιο.

Επιμένουν οι Κινέζοι της FPAM για την εξαγορά του Ελευθέριος Βενιζέλος

Επιμένουν οι Κινέζοι της Friedmann Pacific Asset Management (FPAM) για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της επενδυτικής εταιρείας Mike Poon στο πρακτορείο Reuters. Η FPAM και η Shenzen Airport (διαχειρίζεται το 5ο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κίνας) είχαν καταθέσει πρόταση για εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου (55%) που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στην «Αερολιμήν Αθηνών» που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Σπάτων τον Μάιο του 2010, επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Από τότε έχουν συναντηθεί πολλές φορές με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και διοικήσεις του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). 

Μάλιστα υπήρξε και παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να ματαιωθεί συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησαν στην Αθήνα κατά την οποία παρουσίασαν το σχέδιο για το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στο ΤΑΙΠΕΔ είχαν γίνει δέκτες πιέσεων από τον καναδικό όμιλο PSP ο οποίος απέκτησε προ ετών το μερίδιο της γερμανικής Hochtief και θεωρούν πως πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο σε κάθε μετοχική αλλαγή, όπως εξάλλου προβλέπει και συμφωνία μετόχων. Ωστόσο η διαδικασία δεν προχώρησε, με τη νέα κυβέρνηση να υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να πωληθεί πλειοψηφικό πακέτο σε εταιρείες που διαχειρίζονται βασικές υποδομές.

Τώρα ο πρόεδρος της FPAM δηλώνει στο Reuters πως προγραμματίζει επίσκεψη στην Αθήνα, πιθανώς στο δεύτερο τρίμηνο, και ελπίζει πως θα συνεχίσει τις επαφές με την ελληνική πλευρά. «Πιστεύουμε πως πρέπει να είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που θα κάνουν. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από περισσότερους επιβάτες και περισσότερους τουρίστες, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε», δηλώνει. Η FPAM η οποία διαχειρίζεται περί το 1,9 δισ. δολάρια ήταν μέλος της κοινοπραξίας που τον περασμένο Δεκέμβριο απέκτησε το 49,99% της εταιρείας διαχείρισης του αεροδρομίου της Τουλούζης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v