Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού το πάει η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ

Σε θέση μάχης η εσωκομματική αντιπολίτευση με φόντο τις απαιτήσεις των δανειστών. «Ούτε βήμα πίσω», το μήνυμα προς την κυβέρνηση. Η αντίδραση του Μαξίμου. Στα ύψη η κόντρα με τη γερμανική κυβέρνηση.

Πού το πάει η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ

Με τα όπλα «παρά πόδα» βρίσκονται οι βουλευτές και τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ, περιμένοντας να δουν τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Ήδη, τα πρώτα αυστηρά μηνύματα τα είχαν δώσει κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, ενώ και μετά το προχθεσινό Eurogroup φρόντισαν να στείλουν προς την ηγεσία προειδοποιητικές βολές. "Σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τον λαιμό της Ελλάδας... Μονόδρομος για την Ελλάδα η ανυπακοή και η ρήξη", ανέφερε χαρακτηριστικά ο τίτλος του βασικού άρθρου της ιστοσελίδας Iskra.gr που πρόσκειται ιδεολογικά στην Αριστερή Πλατφόρμα.

Οι βουλευτές της μειοψηφίας προς το παρόν κρατούν χαμηλούς τόνους, αφού, όπως λένε, θα τοποθετηθούν όταν υπάρχει πιο καθαρή εικόνα. Όπως τόνιζε χθες ένας εξ αυτών στο Euro2day.gr, «η πίεση από τους ξένους είναι πολύ μεγάλη. Το ζήτημα είναι να αντέξει η κυβέρνηση και να παραμείνει πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Γι' αυτές μας ψήφισαν οι πολίτες και δεν έχουμε δικαίωμα να το παραβλέψουμε».

Στο μήκος αυτό κινήθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – οικονομολόγος, γνωστός για τις... αιρετικές του απόψεις, Κώστας Λαπαβίτσας (Mega). «Θα περιμένω να παρέλθει το τετράμηνο της παράτασης του προγράμματος βοήθειας, ώστε να αρχίσει η υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης», σημείωσε, την ίδια ώρα που σκληρή στάση κρατά μία ακόμα εσωκομματική τάση, η Κίνηση Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου, εφιστώντας, με ανακοίνωσή της, την προσοχή της κυβέρνησης στην τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεών της.

Διαφωνιούλες...

Όλα αυτά μόνο ευχάριστα δεν εισπράττονται από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους και να υποβαθμίσουν το ζήτημα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης έκανε χθες λόγο για «διαφωνιούλες», ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακκελλαρίδης, σε κάθε ευκαιρία, χρησιμοποιεί ρητορική που θα βρει «ευήκοα ώτα» στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. «Η τρόικα είναι παρελθόν, και δεν πρόκειται να επανέλθει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο», επανέλαβε χθες (ΑΝΤ1), επιμένοντας στο οριστικό τέλος του μνημονίου.

Ωστόσο, τα δύσκολα έρχονται -γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση- καθώς σύντομα θα κληθούν, πιεζόμενοι από τις Βρυξέλλες, να αγγίξουν επώδυνα ζητήματα που θέτουν οι εταίροι, όπως το ασφαλιστικό και οι ιδιωτικοποιήσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, βέβαια, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της Πλατφόρμας κυρίως όσον αφορά τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου ένας στους τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συγκαταλέγεται στην εσωκομματική αντιπολίτευση, γεγονός που εκ των πραγμάτων καθιστά καθοριστικό το ρόλο τους.

Αναγκαστική εκτέλεση

Την ίδια στιγμή και ενώ αναμένεται σήμερα να ξεκινήσουν οι συζητήσεις των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο, κόκκινο χτυπάει η κόντρα της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης.

Στη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε βάρος του Γιάνη Βαρουφάκη και ευρύτερα της ελληνικής κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα. Αρχικά με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και στη συνέχεια με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Αργά το βράδυ, η ελληνική απάντηση εμπλουτίστηκε και από την ηχηρή παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, ο οποίος έκανε γνωστή την πρόθεσή του να υπογράψει την αναγκαστική εκτέλεση για τις αποζημιώσεις των θυμάτων του Διστόμου, σε υλοποίηση της σχετικής απόφασης του Αρείου Πάγου.
Κίνηση που οδηγεί την αντιπαράθεση στα άκρα, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v