Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εύθραυστη ανάκαμψη στην αγορά ένδυσης

Αύξηση στην απασχόληση μετά από 20ετία, άνοδος εισαγωγών μετά από μία πενταετία και σταθερή ανάπτυξη εξαγωγών και εγχώριων λιανικών πωλήσεων για τον κλάδο ένδυσης το 2014. Ερευνα ΣΕΠΕΕ.

Εύθραυστη ανάκαμψη στην αγορά ένδυσης

Θετικά πρόσημα για πρώτη φορά μετά από χρόνια εμφάνισε το 2014 η εγχώρια αγορά ένδυσης, παραμένοντας ωστόσο ευάλωτη στις μεταπτώσεις της καταναλωτικής διάθεσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως τον Οκτώβριο του 2014, η εικόνα της αγοράς ήταν σαφώς βελτιωμένη, για να υποχωρήσει εκ νέου το τελευταίο δίμηνο του έτους, οπότε και εκδηλώθηκε η πολιτική αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής - Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), ο οποίος περιλαμβάνει τόσο μονάδες παραγωγής όσο και καταστήματα λιανικής πώλησης, ο κύριος παράγοντας ενίσχυσης της αγοράς ένδυσης το 2014 υπήρξε η μικρή έστω αύξηση των λιανικών πωλήσεων στην Ελλάδα και η οριακή αύξηση των εξαγωγών.

Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις για το σύνολο του 2014 κατέγραψαν άνοδο 2,2%,ακολουθώντας την τάση –μικρής αλλά σταθερής ανάπτυξης- από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως και τον Οκτώβριο του 2014. Σύμφωνα με την ανάλυση, η αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά ανήλθε σε 1,4% ενώ οι εισαγωγές ενδυμάτων εμφάνισαν αύξηση 9,1%, επίδοση που έρχεται μετά από 5 χρόνια διαρκούς πτώσης των εισαγωγών σε αθροιστικό ποσοστό της τάξης του 42%.

Όσον αφορά τις εξαγωγές ενδυμάτων το 2014 κατέγραψαν αύξηση 2,2% έναντι του 2013 και ανήλθαν σε 564 εκατ. ευρώ. Αν και η επίδοση είναι μικρή, η σύγκριση γίνεται με το 2013 που αποτέλεσε την πρώτη θετική χρονιά για τις εξαγωγές ενδυμάτων μετά το 2003.

Έτσι μετά από δέκα χρόνια συνεχούς πτώσης των εξαγωγών ενδυμάτων παρατηρείται από τις αρχές του 2013 και μετά για δύο συνεχή έτη μικρή αλλά σταθερή αύξηση των εξαγωγών ενδυμάτων. Από τις εξαγωγές ενδυμάτων το 67% αφορά πλεκτά ενδύματα. Επίσης οι εξαγωγές απευθύνονται σε ποσοστό 89,4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ποσοστό 10,6% εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος ίσως το πιο σημαντικό γεγονός ήταν η αύξηση που σημειώθηκε στην απασχόληση σε ποσοστό 6%, αφού είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται βελτίωση στην απασχόληση του κλάδου ένδυσης στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v