ΕΒΙΚΕΝ: Οχι στον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους

Οι βιομηχανικοί καταναλωτές ζητούν να σταματήσει κάθε προσπάθεια επαναφοράς υπό οποιαδήποτε μορφή του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, καθώς όπως λένε, οδηγεί σε αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.

ΕΒΙΚΕΝ: Οχι στον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους

Αντίθετη στην προοπτική εφαρμογής του μηχανισμού ανάκτηση μεταβλητού κόστους, για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, εμφανίζεται η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας-ΕΒΙΚΕΝ.

Η παρέμβαση της ΕΒΙΚΕΝ γίνεται στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την εφαρμογή του μηχανισμού αυτού. Σε επιστολή της προς τη ΡΑΕ, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, η Ένωση σημειώνει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η ΡΑΕ επαναφέρει το ζήτημα της ανάκτησης του μεταβλητού κόστους των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, μέσα σε λιγότερο από ένα έτος από την κατάργηση του και τη στιγμή που άλλες παρεμβάσεις της ΡΑΕ στην αγορά που θα ωφελούσαν συνολικά τους καταναλωτές καθυστερούν σημαντικά.

Μάλιστα η ίδια η ΡΑΕ στο εισηγητικό της σημείωμα παραδέχεται ότι ".....αν και ο Μηχανισμός αυτός θα πρέπει να καλύπτει τις αστοχίες της αγοράς μόνο μεταβατικά και έως ότου αυτές επιλυθούν μόνιμα με την εισαγωγή νέων αγορών εν όψει του Target Model (ενδο-ημερήσια αγορά, αγορά εξισορρόπησης, κλπ).", ενέργειες τις οποίες όμως η ΡΑΕ δεν έχει προωθήσει ακόμα.

Περαιτέρω, θεωρούμε ατυχή τη χρονική στιγμή που επελέγη προκειμένου να ανακινηθεί αυτό το ζήτημα, εν μέσω βαθύτατης οικονομικής δυσπραγίας για το σύνολο των καταναλωτών, που είναι αυτοί που θα επιβαρυνθούν από την επαναφορά επιπλέον των ήδη υπαρχόντων στρεβλώσεων.

Ενόψει των ανωτέρω, με εντολή της σημερινής Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών μας, σας εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας, και ζητούμε να σταματήσει κάθε προσπάθεια επαναφοράς υπό οποιαδήποτε μορφή του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (Μ.Α.Μ.Κ.), καθώς οδηγεί σε αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v