Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aσφάλειες: Παγωμάρα από τα στοιχεία Ιανουαρίου

Άνθρακες... ο θησαυρός στον ασφαλιστικό κλάδο λένε στελέχη της αγοράς αναφορικά με την άνοδο που παρατηρήθηκε στον κλάδο ζωής τον Ιανουάριο. Η πτώση της παραγωγής, ο πόλεμος τιμών στον κλάδο αυτοκινήτου και η ανάγκη για συμφωνία με τους δανειστές.

Aσφάλειες: Παγωμάρα από τα στοιχεία Ιανουαρίου

Παρά την... ευημερία των αριθμών, οι παράγοντες του ασφαλιστικού κλάδου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το πώς ξεκίνησε η νέα χρονιά και για την τροπή που μπορεί να πάρει αν δεν υπάρξει μια γρήγορη συμφωνία με τους Ευρωπαίους πιστωτές, προκειμένου να κατευναστεί το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), η οποία ουσιαστικά καλύπτει εταιρείες που αντιστοιχούν στο 91% των γενικών κλάδων και στο 97,8% του κλάδου ζωής, τον Ιανουάριο του 2015:

Η παραγωγή του κλάδου ζωής αυξήθηκε κατά 14,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014 (+15,2% στα προϊόντα ζωής, +8,3% στα συμβόλαια ζωής που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις, +27% τα προγράμματα υγείας και +9,7% τα ομαδικά συνταξιοδοτικά).

Η παραγωγή των γενικών ασφαλίσεων υποχώρησε κατά 18% (κλάδος οχημάτων -24% εξ' αιτίας των πολύ μειωμένων τιμολογίων, λοιποί κλάδοι -12%).

Η συνολική παραγωγή μειώθηκε κατά 5,4% σε σύγκριση με τον πρώτο μήνα του 2014, όταν ολόκληρο το 2014 η αντίστοιχη πτώση διαμορφώθηκε στο 0,6%.

Παρά την μεγάλη ποσοστιαία αύξηση που καταγράφεται στον κλάδο ζωής, παράγοντες της αγοράς κάθε άλλο παρά κρύβουν τον προβληματισμό τους:

«Πρόκειται κυρίως για προϊόντα τύπου unit linked που μπορεί μεν να ανεβάζουν το ύψος της παραγωγής, αλλά αφήνουν πολύ περιορισμένα περιθώρια κέρδους τόσο για τις ασφαλιστικές εταιρείες, όσο και για τους διαμεσολαβούντες. Σε σημαντικό βαθμό, οι κινήσεις αυτές αντανακλούν τη διάθεση αρκετών πελατών να αμυνθούν απέναντι στον κίνδυνο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη» δήλωσε στο Euro2day.gr οικονομικός διευθυντής ασφαλιστικής εταιρείας.

Άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς σημείωσε πως «Η άνοδος της παραγωγής του Ιανουαρίου στον κλάδο ζωής αποτελεί μια... Πύρρειο νίκη. Η αλήθεια είναι πως ο Ιανουάριος ήταν ένας δύσκολος μήνας, όταν ο Φεβρουάριος αποδείχτηκε ακόμη πιο δύσκολος και όταν ο Μάρτιος έχει ξεκινήσει με κακές προϋποθέσεις. Όσο πιο γρήγορα αρθεί η γενικότερη αβεβαιότητα γύρω από την οικονομία και όσο νωρίτερα έρθουμε σε μια συμφωνία με την Ευρώπη, τόσο το καλύτερο για την ασφαλιστική αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση, η πραγματική αγορά θα συνεχίζει να βουλιάζει».

Κλάδος αυτοκινήτου

Ένα ακόμη στοιχεία προβληματισμού για τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι η συνεχιζόμενη και φέτος μείωση των τιμολογίων στον κλάδο των οχημάτων. «Ενώ μέχρι τώρα οι κινήσεις της Πολιτείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων δεν έχει ακόμη αρχίσει να αποδίδει καρπούς (σχετική αναφορά υπήρξε και από τον πρόεδρο της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρο Σαρηγεωργίου προς τον υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη) οι εταιρείες συνεχίζουν και μέσα στο 2015 τον πόλεμο τιμών, επιμένοντας να μειώνουν το ύψος των τιμολογίων τους» υποστηρίζει γνωστό στέλεχος του κλάδου, το οποίο συνεχίζει: «πιστεύω πως τα τιμολόγια θα συνεχίσουν να μειώνονται και κατά τους επόμενους μήνες και αυτό γιατί αρκετές εταιρείες συνεχίζουν να καταγράφουν κέρδη από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Το ζήτημα ωστόσο είναι το πώς θα αντιδράσουν ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες δεν έχουν τα απαιτούμενα εποπτικά κεφάλαια προκειμένου να ακολουθήσουν μια τόσο επιθετική πολιτική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v