Οι θέσεις του ΣΠΕΦ στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ

Αναλυτικά το υπόμνημα του ΣΠΕΦ στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ επί του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους.

Οι θέσεις του ΣΠΕΦ στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ

"Την απάλειψη του ΕΤΜΕΑΡ ως διακριτής και στρεβλής χρέωσης στους λογαριασμούς των καταναλωτών και στην ενσωμάτωση του στο κόστος ρεύματος της Προμήθειας που αντανακλάται στο επονομαζόμενο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών", εισηγείται ο ΣΠΕΦ σύμφωνα με υπόμνημά του στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ  επί του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή:

Θέμα : Διαβούλευση ΡΑΕ επί του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους

Συνημ.: Υπόμνημα θέσεων ΣΠΕΦ στην δημόσια διαβούλευση

Αξιότιμε κε Αντιπρόεδρε

Σε συνέχεια της θέσης σε διαβούλευση από την ΡΑΕ κειμένου προτάσεων της Αρχής επί της τυχόν επαν-ενεργοποίησης του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ), σας επισυνάπτουμε 11σέλιδο αναλυτικό υπόμνημα μας με τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις μας.

Ένεκα της σοβαρότητας, των προεκτάσεων και των αλληλεπιδράσεων που θα επιφέρει στην χονδρεμπορική αγορά η τυχόν θέσπιση Μηχανισμού Κάλυψης, κοινοποιούμε το παρόν και στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ, η οποία θεωρούμε πως απαιτείται να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς. Το γεγονός ότι στην παρούσα φάση η ΡΑΕ δεν διαθέτει καν Πρόεδρο και πλήρη Ολομέλεια, εκτιμούμε πως συνιστά ατυχή επιλογή να τεθεί ένα τόσο σοβαρό θέμα σε διαβούλευση.

Επιγραμματικά, ο Σύνδεσμος μας είναι αντίθετος στην αποσπασματική θεώρηση της αγοράς και ιδιαίτερα στην μονομερή επαναφορά προβληματικών μηχανισμών, σε «συνταγή» μάλιστα που στο παρελθόν δημιούργησε κολοσσιαία προβλήματα και στρεβλώσεις σε όλο το φάσμα της χονδρικής ηλεκτρισμού. Αντίθετα θα ήμασταν ουδέτεροι στην δημιουργία εξασφαλιστικών μηχανισμών κάλυψης υπέρ των συμβατικών παραγωγών, εφόσον όμως στεγανοποιείτο ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ από τις αρνητικές επιδράσεις τους. Υπό το φως αυτό εκτιμούμε πως πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την συνολική αναδιοργάνωση της τιμολόγησης της Προμήθειας και των καταναλωτών σε ενιαία βάση και όχι σε προβληματικές και αυτοτροφοδοτούμενα στρεβλούμενες συνιστώσες όπως μέχρι σήμερα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως αναλύουμε στις παραγράφους 3, 3.1 και 3.2 του υπομνήματος μας, εισηγούμαστε την απάλειψη του ΕΤΜΕΑΡ ως διακριτής και στρεβλής χρέωσης στους λογαριασμούς των καταναλωτών και στην ενσωμάτωση του στο κόστος ρεύματος της Προμήθειας που αντανακλάται στο επονομαζόμενο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών. Σε συνθήκες σημαντικών διεισδύσεων ΑΠΕ όπως ήδη διανύουμε, οι ανανεώσιμες και οι συμβατικές πηγές εναλλάσσονται σε πραγματικό χρόνο διαρκώς στο μίγμα ισχύος, οπότε ο λογιστικός διαχωρισμός που υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες θεσπίστηκε το 1999 με τον ν. 2773, είναι πλέον πραγματικά παρωχημένος και προβληματικός.

Στην διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία.

Για τον ΣΠΕΦ με εκτίμηση,

Στέλιος Λουμάκης – Πρόεδρος
Όλγα Αγγελοπούλου – Γεν. Γραμματέας

***Ολόκληρο το Υπόμνημα του ΣΠΕΦ, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v