Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτα συνολική συμφωνία και εφαρμογή, μετά χρήμα

Θα πρέπει να υπάρξει συνολική συμφωνία για το τι θα γίνει στο τετράμηνο και σαφή σημάδια εφαρμογής για να εξεταστεί η σταδιακή πληρωμή της δόσης ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Eurogroup. Συζητήση στις Βρυξέλλες αλλά και αποστολή στελεχών στην Αθήνα.

Πρώτα συνολική συμφωνία και εφαρμογή, μετά χρήμα

Είχαμε μια μικρή συζήτηση για την Ελλάδα, κυρίως για τη διαδικασία που έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά τη συνεδρίαση. «Οι συζητήσεις πρέπει και θα ξεκινήσουν την Τετάρτη με στόχο επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Όπως είπε οι συζητήσεις θα γίνουν στις Βρυξέλλες, αλλά και τεχνικά κλιμάκια θα είναι καλοδεχούμενα στην Αθήνα. Συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η δέσμευση να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι θα υποβάλει περισσότερες μεταρρυθμίσεις, σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. 

Ο κος Ντάισελμπλουμ, όμως, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να εξεταστεί το σύνολο του πακέτου. Το πρώτο βήμα είναι να συμφωνήσουμε για το σύνολο. Κάποιες αλλαγές είναι πιθανές. Κάποια μέτρα θα βγουν και κάποια άλλα θα αντικατασταθούν. Πρέπει να δούμε τι θα πρέπει να πετύχει η χώρα στο τετράμηνο σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο. Παράλληλα πρέπει να τρέξει και η εφαρμογή. Αν συμφωνήσουμε στο σύνολο και προχωρά η εφαρμογή θα είμαι ανοικτός να σκεφτώ την σταδιακή κατανομή των κονδυλίων.

Αν υπάρχει πίεση σε χρηματοδοτικό επίπεδο τότε αυτό θα είναι κίνητρο για να προχωρήσουμε γρήγορα στη συμφωνία και την εφαρμογή. Αλλά δεν θα γίνει το αντίθετο.

Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινκ τα περίπου 500 εκατ. ευρώ που υπάρχουν στον ΤΧΣ και διεκδικεί η ελληνική πλευρά έχουν προέρθει από την δράση του Ταμείου προ του 2010 και πριν αρχίσει καν ο δανεισμός προς την Ελλάδα και «δεν υπάρχει διεκδίκηση από την πλευρά του EFSF».

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο EFSF έδωσε την έγκρισή του για την τετράμηνη παράταση και παράλληλα επέστρεψαν τα 10,9 δισ. ευρώ του «μαξιλαριού» στο Ταμείο προκειμένου να είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παράλληλα η Ελλάδα πλήρωσε 474 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με πληρωμή τόκων και θα υπάρξουν άλλα 85 εκατ. ευρώ που θα πληρωθούν εντός της χρονιάς.

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι δεν είναι δουλειά του Eurogroup οι τεχνικές συζητήσεις για το θέμα αυτό υπάρχουν οι θεσμοί. «Είναι σημαντικό οι δεσμεύσεις να μπουν σε διαδικασία υλοποίησης και σε νομοθετικό επίπεδο». Γι’ αυτό χρειάζεται η συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v