Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οχι σε αύξηση των εντόκων από ΕΚΤ

Σταθεροποίηση της κατάστασης όσον αφορά τις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών βλέπει πηγή της ΕΚΤ. Δεν υπάρχει αλλαγή στάσης όσον αφορά το ύψος των εντόκων που μπορεί να εκδόσει η κυβέρνηση. Εντός της εβδομάδας η επανεξέταση για ELA.

Οχι σε αύξηση των εντόκων από ΕΚΤ

Δεν υπάρχει αλλαγή στάσης στο μέτωπο του «ταβανιού» που έχει τεθεί όσον αφορά εκδόσεις εντόκων γραμματίων, υπογραμμίζει πηγή του Reuters στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

"Δεν μπορεί να επιτραπεί η χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέσω της νομισματικής πολιτικής", τονίζει η ίδια πηγή. 

Όσον αφορά το μέτωπο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, η ίδια πηγή υπογραμμίζει ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν υπάρξει κάποιες μέρες εισροών και κάποιες μέρες με καθαρές εκροές. "Η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται", σημειώνει. 

Εν τω μεταξύ, εντός της εβδομάδας (Τετάρτη ή Πέμπτη) το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να επανεξετάσει το όριο της έκτακτης γραμμής χρηματοδότησης (ΕLA) προς τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με στέλεχος της ΕΚΤ.

Κατά την πάγια τακτική και με ελάχιστες εξαιρέσεις μέχρι σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανανέωνε κάθε δύο εβδομάδες στη διάρκεια των προγραμματισμένων συνεδριάσεων την έκτακτη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΚΤ, η απόφαση να γίνει επαναξιολόγηση μέσα σε μία εβδομάδα -αντί του δεκαπενθημέρου- αντανακλά τη βούληση της ΕΚΤ να υπάρξει μία πιο στενή παρακολούθηση των πολιτικών και των οικονομικών εξελίξεων.

Διευκρινίζεται ότι ακόμη δεν είναι γνωστό αν στη διάρκεια της επαναξιολόγησης αυτής η Τράπεζα της Ελλάδος θα αιτηθεί να αυξηθεί περαιτέρω η χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v