Moody's:Υποβαθμίζει το ceiling των καταθέσεων στην Ελλάδα

To ανώτατο όριο τραπεζικών καταθέσεων αντανακλά τον κίνδυνο η κυβέρνηση να επιβάλει περιορισμούς στην πρόσβαση των καταθέσεων. Γιατί προχώρησε ο διεθνής οίκος στην υποβάθμιση.

Moodys:Υποβαθμίζει το ceiling των καταθέσεων στην Ελλάδα
H Moody's προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης του ανωτάτου ορίου (ceiling) των τραπεζικών καταθέσεων στην Ελλάδα σε εγχώριο και ξένο νόμισμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διεθνούς οίκου η νέα αξιολόγηση είναι η «Caa1» από «Βα3» πριν.

Τα βραχυπρόθεσμα rating καταθέσεων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα παραμένουν σε αξιολόγηση Not Prime (NP). Παράλληλα τα ανώτατα όρια των αξιολογήσεων για τα ομόλογα παραμένουν στο Ba3/NP

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης η υποβάθμιση δεν έχει καμία επίπτωση στην πιστοληπτική αξιολόγησης της Ελλάδας η οποία βρίσκεται από τις 6 Φλεβάρη υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Επίσης δεν επηρεάζει τα τραπεζικά ratings καθώς αυτές οι αξιολογήσεις είναι χαμηλότερες από νέο ceiling.

To ανώτατο όριο τραπεζικών καταθέσεων αντανακλά τον κίνδυνο η κυβέρνηση να επιβάλει περιορισμούς στην πρόσβαση των καταθέσεων.

Σύμφωνα με τη Moody's η απόφαση να προχωρήσει στην υποβάθμιση αντανακλά τη θέση του διεθνούς οίκου πως ο κίνδυνος η κυβέρνηση να επιβάλει πάγωμα καταθέσεων ή παρόμοιους περιορισμούς κεφαλαίων ώστε να διαφυλάξει την χρηματοοικονομική σταθερότητα, δεν είναι μικρότερος από τον κίνδυνο ενός default.

H αυξημένη αβεβαιότητα που «συνόδευσε» τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών είχε αρνητικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των καταθετών, αναφέρει η Moody΄s. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκροές καταθέσεων ύψους 25 δις. ευρώ από τις αρχές Δεκεμβρίου ή στο 15% της καταθετικής βάσης, συμπληρώνει.

 

Αν και η πρόσφατη συμφωνία παράτασης του προγράμματος φαίνεται να προσφέρει μια παύση στις εκροές καταθέσεων, οι διαπραγματεύσεις τους επόμενους 4 μήνες θα είναι δύσκολες και η πιθανότητα η πίεση στις καταθέσεις να επανέλθει, είναι μεγάλη, τονίζει η Moody's.

Η φερεγγυότητα των τραπεζών και του κράτους είναι πολύ στενά συνδεδεμένες, αναφέρει ο διεθνής οίκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v