Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ειδικό Δικαστήριο: «Δεν μπορώ να πω πότε έγιναν οι αλλοιώσεις» είπε ο πραγματογνώμονας

Με την κατάθεση του αστυνομικού Απόστολου Δελτσίδη συνεχίστηκε στο Ειδικό Δικαστήριο η εκδίκαση της υπόθεσης με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ειδικό Δικαστήριο: «Δεν μπορώ να πω πότε έγιναν οι αλλοιώσεις» είπε ο πραγματογνώμονας

Δεν προέκυψε από την πραγματογνωμοσύνη το ακριβές χρονικό σημείο κατά το οποίο φέρεται ότι αλλοιώθηκε το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ σύμφωνα με τον μάρτυρα Απόστολο Δελτσίδη,

Απαντώντας σε ερωτήσεις του μέλους του δικαστηρίου κ. Κράνη ο μάρτυρας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί για το αν η διαγραφή των αρχείων έγινε πριν το στικάκι φτάσει στα χέρια του κ. Παπακωνσταντίνου ή αργότερα.

Ως προς την χρήστη "ΣΟΦΙΑ" ο μάρτυρας περιορίστηκε να πει ότι " ίσως επειδή οι εγγραφές έγιναν μετά τις 8/7 ενδεχομένως δεν έχουν καμία σημασία".

Ο αστυνόμος εργάζεται στην διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών της Ασφάλειας και διενήργησε την πραγματογνωμοσύνη στο στικάκι αλλά και στο CD που εστάλη από την Γαλλία.

Αφού εξήγησε αναλυτικά στο δικαστήριο την τεχνική διαδικασία, ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι στο CD περιέχονταν τρία περισσότερα αρχεία από ότι στο στικάκι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ένας ψηφιακός δίσκος μπορεί να αλλοιωθεί ανάλογα με το είδος του, ωστόσο η διαδικασία αυτή αφήνει ίχνη. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι μπορεί τεχνικά να γίνει διαγραφή αρχείων.

Αίτημα για κλήση του Κ. Βαξεβάνη

Απερρίφθη από το Ειδικό Δικαστήριο το αίτημα κλήτευσης του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, καθώς και το αίτημα κλήτευσης του κ. Νικολούδη.

Επίσης το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της εισαγγελέως για κατάσχεση των υπολογιστών της γραμματέως του Ευάγγελου Βενιζέλου και των υπολογιστών του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο το δικαστήριο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβληθεί σε οθόνη η λίστα Λαγκάρντ.

"Αν νομίζετε ότι μπορεί να συμβάλλει στην διαλεύκανση της υπόθεσης ας το κάνουμε. Θα το δούμε είπε ο πρόεδρος". Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα

Νωρίτερα, η υπεράσπιση του Γ, Παπακωνσταντίνου είχε υποβάλει αίτημα να κληθεί ως μάρτυρας ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης ο οποίος δημοσίευσε στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ στο περιοδικό Hot Doc αλλά και ο πραγματογνώμονας που διερεύνησε το συγκεκριμένο στικάκι.

Όπως είπε ο συνήγορος Π. Βασιλακόπουλος, κατά τον πραγματογνώμονα του κ. Βαξεβάνη , το στικάκι φτιάχτηκε στις 4 και 5 Αυγούστου του 2010 δηλαδή πριν καν φτάσει η λίστα Λαγκαρντ στην Ελλάδα. "Να έρθει να μας εξηγήσει τα μυστήρια", είπε ο δικηγόρος,

Κατάσχεση των υπολογιστών στο ΥΠΟΙΚ ζήτησε η εισαγγελέας

Την κατάσχεση του συνόλου των υπολογιστών του Υπουργείου Οικονομικών που χρησιμοποιούν την επίμαχή περίοδο προκειμένου να εντοπιστεί ο χρήστης windowsuser ζήτησε από το Ειδικό Δικαστήριο η εισαγγελέας.

Νωρίτερα είχε ζητήσει την κατάσχεση του υπολογιστή της γραμματέως του Ευάγγελου Βενιζέλου η οποία φέρει τον κωδικό χρήστη "ΣΟΦΙΑ".

Όταν όμως ο κ. Δελτσίδης της είπε οτι "έχει περάσει πολύς καιρός από τότε και σίγουρα τα ευρήματα θα είναι πολύ λιγότερα από το αν είχε γίνει τότε η κατάσχεση", επέρριψε ευθύνες στον οικονομικό εισαγγελέα και την προανακριτική επιτροπή της Βουλής που δεν το έκαναν εγκαίρως και ζήτησε περαιτέρω την κατάσχεση του υπολογιστή του χρήστη windowsuser στο ΥΠΟΙΚ.

ΠΡ: Ξέρουμε ποιος είναι αυτός ο υπολογιστής;

ΕΙΣ: Σε αυτή τη περίπτωση μπορούμε να κατάσχουμε όλους τους υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Δελτσίδης εξήγησε πως μπορεί κάποιος να απαλείψει αρχεία χωρίς -θεωρητικά- να αφήσει ίχνη στο τελικό αποθηκευτικό μέσο , π.χ. σε ένα usb, ωστόσο επεσήμανε ότι "υπάρχουν πολλές επιλογές για να το κάνει κάποιος. Σε κάθε περίπτωση όμως θα αφήσεις κάποια δεδομένα που θα φανερώνουν ότι δεν είναι το πρωτότυπο , εκτός και αν είσαι άριστος χρήστης".

Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου είχε ζητήσει να κατασχεθεί ο υπολογιστής του χρήστη "ΣΟΦΙΑ" (σ.σ. πρόκειται για τη γραμματέα του Ευάγγελου Βενιζέλου) προκειμένου να διαταχθεί συμπληρωματική πραγματογνωμοσύνη καθώς εκεί εντοπίστηκε ένα "κρυφό" αρχείο το οποίο φαίνεται να έχει τροποποιηθεί και το οποίο παραμένει άγνωστο αν περιείχε κάτι ή ήταν κενό.

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε επί του αιτήματος, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πραγματογνωμοσύνη προκύπτει ότι υπάρχουν αρκετά "κρυφά αρχεία" και σε άλλους υπολογιστές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v