EFSF: Ξεχωριστά κείμενα MFFA και μνημόνιο

Η παροχή οικονομικής βοήθειας από την MFFA εξαρτάται από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο, αναφέρει ο EFSF. Πώς απαντά το Μέγαρο Μαξίμου.

EFSF: Ξεχωριστά κείμενα MFFA και μνημόνιο

Η Κύρια Σύμβαση Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFFA) είναι διαφορετικό κείμενο από το μνημόνιο (MoU), αλλά δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση χωρίς την τήρηση των όρων που περιλαμβάνει το τελευταίο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο EFSF, προσθέτοντας ότι το MoU δεν έχει ημερομηνία λήξης και άρα δεν χρειάζεται να παραταθεί.

Αναλυτική η ανακοίνωση του EFSF:

Η Κύρια Σύμβαση Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFFA) είναι ένα νομικό συμβόλαιο ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), την ελληνική κυβέρνηση, την ελληνική κεντρική τράπεζα και το ΤΧΣ, το οποίο είναι το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Καθορίζει συγκεκριμένους όρους και συνθήκες για την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, όσον αφορά το ποσό του δανείου, την περίοδο διαθεσιμότητας, τις αμοιβές, τους τόκους και την αποπληρωμή. Έχει υπογραφεί από τον CEO του EFSF και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Η παροχή οικονομικής βοήθειας από την MFFA εξαρτάται από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding), που συμφωνήθηκε από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ.

Το MoU είναι ένα διαφορετικό και αυτόνομο κείμενο, αλλά συνδέεται με την MFFA – δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση χωρίς τη συμμόρφωση με το MoU, που αξιολογείται από τους θεσμούς.

Η ελληνική MFFA έληξε αρχικά στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Αλλά στις 19 Δεκεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αποφάσισε να δώσει μια τεχνητή παράταση ως τις 28 Φεβρουαρίου του 2015. Στις 27 Φεβρουαρίου του 2015 το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει την ελληνική MFFA κατά τέσσερις μήνες ως τις 30 Ιουνίου του 2015. Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειωθεί ότι το MoU είναι ένα έγγραφο που συχνά επικαιροποιείται όταν γίνεται μια αξιολόγηση, αντανακλώντας δυνητικά τις νέες συνθήκες και την ανάγκη προσαρμογής της λίστας των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν. Το MoU σε αντίθεση με την MFFA δεν χρειαζόταν να παραταθεί γιατί δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Τα μνημόνια τελείωσαν απαντά το Μαξίμου στο EFSF

«Τα μνημόνια στην Ελλάδα τελείωσαν στις 25 Γενάρη», απαντά το Μέγαρο Μαξίμου. «Oι αρμόδιοι του EFSF καλό θα είναι να ενημερωθούν για τις σκληρές διαπραγματεύσεις στις τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις του Eurogroup. Και κυρίως, για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο δεν υπάρχει, όχι τυχαία, καμία αναφορά σε μνημόνια. Γι’ αυτό άλλωστε και υπήρξε τελικά συμφωνία».

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές η ΝΔ συνεχίζει να διαλέγει την πλευρά των δανειστών και όχι της ελληνικής κοινωνίας. «Τους καλούμε να προσέλθουν στη Βουλή, στη συζήτηση για την παράταση της δανειακής σύμβασης, προκειμένου να ενημερωθούν για το τι υπέγραφαν μέχρι τώρα και τι κατάφερε η νέα κυβέρνηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v