Πρέσινγκ δανειστών για συμφωνία πριν το τέλος Απριλίου

Μέσω της χρηματοδοτικής ασφυξίας οι εταίροι πιέζουν για επίσπευση της συμφωνίας με την Αθήνα, γράφει το Reuters. «Πολύ απίθανο» θεωρεί πηγή κοντά στην ΕΚΤ την επέκταση του ορίου έκδοσης εντόκων.

Πρέσινγκ δανειστών για συμφωνία πριν το τέλος Απριλίου

Η Ελλάδα αρχίζει να ξεμένει από επιλογές για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών παρά την τετράμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης, αυξάνοντας την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που είχε απορρίψει, υποστηρίζει το Reuters. 

Οι δανειστές της ευρωζώνης έδωσαν στην Ελλάδα επιπλέον χρόνο ως το τέλος Ιουνίου για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης και να λάβει τα υπόλοιπα 7,2 δισ. ευρώ που απομένουν. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου, αξιωματούχοι της ευρωζώνης ελπίζουν ότι η έλλειψη ρευστότητας θα αναγκάσει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει σε μεταρρυθμιστικά σχέδια πριν από το τέλος Απριλίου.

«Η χρηματοδοτική ασφυξία χρησιμοποιείται για να πιέσει τους Έλληνες να αρχίσουν πολύ γρήγορα συζητήσεις για την αξιολόγηση και να την ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, χωρίς να περιμένουν καν το τέλος Απριλίου» είπε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης. 

Όλες οι άλλες επιλογές φαίνεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η μία λύση, η μεταφορά 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, δεν θα είναι διαθέσιμη μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, το Eurogroup αποφάσισε να μεταφέρει στον EFSF τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.

Η μόνη επιλογή για άμεση χρηματοδότηση είναι η έκδοση εντόκων ή βραχυπρόθεσμων ομολόγων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας. Αλλά το όριο για την έκδοση εντόκων έχει τεθεί στα 15 δισ. ευρώ, ένα νούμερο που έχει ήδη πιάσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η ευρωζώνη έχει αρνηθεί μέχρι σήμερα να αυξήσει το όριο αυτό, εν μέρει γιατί μπορεί να ερμηνευτεί ως χρηματοδότηση κυβερνήσεων από την ΕΚΤ. Ο λόγος είναι πως οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν τα έντοκα ως ενέχυρα για να λάβουν ρευστότητα από την κεντρική τράπεζα.

Πρόσωπο με γνώση του τρόπου σκέψης της ΕΚΤ δήλωσε στο Reuters πως μια αύξηση του ορίου των εντόκων είναι «εξαιρετικά απίθανη». Ανώτατος Έλληνας τραπεζίτης υποστήριξε πως οι προσδοκίες στην Αθήνα είναι πως η ΕΚΤ θα κάνει πίσω και θα αφήσει κάποια περιθώρια για τα έντοκα.

«Η ελληνική κυβέρνηση βασίζει όλες τις ελπίδες της στο ότι η ΕΚΤ θα επιτρέψει επιπρόσθετη έκδοση εντόκων» ανέφερε ο τραπεζίτης. Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση μπορεί να εφαρμοστούν μέσα δύο ή τρεις εβδομάδες, τόνισε δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ωστόσο αυτό φαίνεται αρκετά απίθανο, δεδομένου του θυμού και της δυσπιστίας από τα αντιφατικά μηνύματα για μεταρρυθμίσεις και του γεγονότος ότι οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας δηλώνουν ενοχλημένοι ότι δεν γνωρίζουν με ποιον θα πρέπει να διαπραγματευτούν.

Για μια περίοδο, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα καθυστερώντας πληρωμές σε προμηθευτές ή δανειζόμενη από κρατικές οντότητες όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, αν και η ελληνική κυβέρνηση πιθανόν να έχει ήδη εξαντλήσει μέρος αυτών, όπως αναφέρει μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση οι επιλογές αυτές θα έδιναν μία ανάσα στην Αθήνα μόνο για μερικές εβδομάδες, καθώς οι μηνιαίες της ανάγκες ανέρχονται στα 4.5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ενός νομοσχεδίου όπου προβλέπεται 1.5 δισ. για μισθούς και συντάξεις και 1 δισ. για έξοδα στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση.

Τα τελευταία δεδομένα του Ιανουαρίου για τον προϋπολογισμό έδειξαν στο μεταξύ μία υστέρηση εσόδων 1 δισ. Ευρώ από τους φόρους, προσθέτοντας έτσι ένα ακόμα πονοκέφαλο στη χώρα.

Μετά από την αποπληρωμή δανείου του ΔΝΤ το Μάρτιο , η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει τόκους ύψους 800 εκατ. τον Απρίλιο με σημαντικότερο σκόπελο την αποπληρωμή 8 δισ. στους επίσημους πιστωτές, εκ των οποίων τα 6,5 εκατ. ευρώ στην ΕΚΤ. «Στο τέλος δε θα έχουν άλλες επιλογές από το να υιοθετήσουν τα μέτρα και να κινηθούν γρήγορα», είπε ο πρώτος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v