Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με μαρτυρικές καταθέσεις συνεχίζεται η δίκη Παπακωνσταντίνου

Συνεχίζεται και σήμερα η διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου όπου δικάζεται ο Γ. Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ. Τι κατέθεσε μετακλητός υπάλληλος του ΥΠΟΙΚ για τη διαδρομή της λίστας στους υπολογιστές του ΥΠΟΙΚ. Τη γραμματέα του Ευαγ. Βενιζέλου, καλεί ως μάρτυρα για να καταθέσει στο Ειδικό Δικαστήριο η εισαγγελέας Ξένιας Δημητρίου.

Με μαρτυρικές καταθέσεις συνεχίζεται η δίκη Παπακωνσταντίνου
Ποσά από 500 εκατομμύρια δολάρια μέχρι 20 εκατομμύρια δολάρια είχαν οι 20 "πλουσιότεροι" της "λίστας Λαγκάρντ" σύμφωνα με τον τότε μετακλητό υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Αγγελόπουλο ο οποίος ασχολιόταν με θέματα πληροφορικής, Η σημερινή διαδικασία ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου όπου δικάζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ξεκίνησε με την κατάθεσή του.

Όπως επεσήμανε ο μάρτυρας, στα τέλη του 2010 τον κάλεσε ο υπουργός, του έδωσε ένα CD (σ.σ. το αρχικό που έχει χαθεί) και του είπε να βγάλει τα ονόματα με τα 20 μεγαλύτερα ποσά, να του πει πόσο είναι το συνολικό του ύψος και στην συνέχεια το συνολικό ύψος των ποσών που αναφέρονται στην λίστα.

"Από τα είκοσι άτομα το μεγαλύτερο ποσό ήταν 500 εκατομμύρια δολάρια και το μικρότερο 20 εκατομμύρια,. Συνολικά, οι καταθέσεις ήταν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια", είπε ο μάρτυρας. "Φτωχαδάκια δηλαδή...", σχολίασε ο πρόεδρος Νικόλαος Πάσσος.

Όπως εξήγησε ο μάρτυρας όταν μετά από μια εβδομάδα ολοκλήρωσε την εργασία που του είπε ο υπουργός, εκτύπωσε τη λίστα με τα είκοσι ονόματα, την έβαλε σε ένα φάκελο με το CD και την έδωσε στην γραμματεία. Ο ίδιος επεσήμανε ότι για λόγους ευκολίας είχε αντιγράψει την λίστα στο κομπιούτερ του. Μετά από λίγο τον φώναξε ο υπουργός και του ζήτησε να τον ενημερώσει για τα ευρήματά του. Επίσης του ζήτησε να διαγράψει το αρχείο από τον υπολογιστή του, όπως και έπραξε.

"Κατάλαβα πολύ αργότερα, όταν το θέμα δημοσιοποιήθηκε στα ΜΜΕ ότι ήταν η λίστα Λαγκάρντ". Αρκετό καιρό αργότερα, τον Νοέμβριο του 2012 όταν πια είχε φύγει από το υπουργείο με πήρε τηλέφωνο ο κ. Παπακωνσταντίνου (σ.σ. με τον οποίο ήταν οικογενειακοί φίλοι) και του είπε ότι μπορεί να τον καλέσουν στη Βουλή για να καταθέσει... "Πες τους ότι έγινε", μου είπε...

Εξετάζοντας τον μάρτυρα η εισαγγελέας της έδρας κ. Ξένη Δημητρίου αποδοκίμασε σε κάποιες περιπτώσεις τις απαντήσεις του. Χαρακτηριστικό είναι το σημείο όπου ο μάρτυρας εξηγούσε ότι όταν πήγε με το ΣΔΟΕ για να βρει τον υπολογιστή του στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ανακτηθεί το διαγραφέν αρχείο, δεν κατάφερε τελικά να τον εντοπίσει..

ΕΙΣ: Εδώ εμείς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τους υπολογιστές μας...

ΜΑΡΤ: Ανάμεσα σε είκοσι ίδιους υπολογιστές; Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο

ΕΙΣ: Εάν βρίσκαμε τον υπολογιστή σας θα είχαν λυθεί όλα ... Εμένα αυτό που με προβληματίζει είναι το χρήμα που έχει δώσει η πολιτεία για να κάνουμε αυτή τη δίκη. Μιλάμε για πολύ χρήμα...Χρήμα, έξοδα... Περισσότερα από αυτά που βρήκατε εσείς στη λίστα...".

Η υπεράσπιση του πρώην υπουργού Οικονομικών αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του μάρτυρα ότι το CD που του δόθηκε ήταν μή επανεγγράψιμο.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ: Εάν δεν κλείσεις το συγεκριμένο session δεν μπορείς να ξαναγράψεις;

ΜΑΡΤ: Δεν το έχω κάνει αυτό....

ΥΠ: Κάντε το και ελάτε....

Απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου Π. Βασιλακόπουλου ο μάρτυρας παραδέχθηκε ότι αν ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε απαλείψει τους συγγενείς του και είχε μεταγγράψει την λίστα σε usb θα ήταν σοφότερο να του έχει δώσει αυτό αντί για το CD. "Όταν σας δίνει το CD το οποίο κατά την κατηγορία αλλοίωσε, δεν κινδυνεύει να τον πιάσουν;" ρώτησε ο συνήγορος για να λάβει καταφατική απάντηση από τον μάρτυρα.

Κατάθεση Σοφίας Ρίτσου

Στην παραδοχή ότι εάν της είχε δοθεί η λίστα Λαγκάρντ θα προέβαινε ενδεχομένως σε διασταύρωση στοιχείων για αυτούς που χρωστάνε προέβη καταθέτοντας ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου η τότε ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου σε θέματα ληξιπρόθεσμων οφειλών κ. Σοφία Ρίτσου. «Δεν ήξερα τίποτα , ούτε για λίστες, ούτε για cd , ούτε για usb. Εμαθα για τη λίστα το 2012 όταν έγινε χαμός...».

Η κ. Ρίτσου απάντησε και στις ερωτήσεις της εισαγγελέως , η οποία την ρώτησε για το πότε και πώς δημιουργήθηκαν οι δομές του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. " Η τρόικα δεν τις ζήτησε;", είπε η εισαγγελέας για να εισπράξει το σχόλιο του προέδρου το οποίο προκάλεσε γέλια σε όλη τη δικαστική αίθουσα: "κ. εισαγγελέα , νομίζω ότι η τρόικα έχει καταργηθεί".

"Δεν ήμουν εγώ η Σοφία που υποτίθεται ότι έχει ανοίξει το αρχείο με τα ονόματα'', είπε η μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως .

Η ίδια μάλιστα αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα εφημερίδων σύμφωνα με τα οποία η "Σοφία" που φέρεται να άνοιξε τα αρχεία είναι η γραμματέας του Ευάγγελου Βενιζέλου κ. Σοφία Μπέλμπα.

Η μάρτυρας πάντως κατέθεσε στο δικαστήριο ότι "ήταν μια περίοδος έντονης δουλειάς . Δουλεύαμε για το καλό της χώρας και δεν υπήρχε σύσκεψη που να μην επισημάνει ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για να εισπράττουμε όχι μόνο από αυτούς που δίνουν οικειοθελώς,

Η κατάθεση του Ν. Αλιβιζάτου

Την αίσθηση ότι ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός έχει καταλήξει στο εδώλιο του κατηγορουμένου εξαιτίας αλλότριων συμφερόντων κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος. Όπως επεσήμανε στο δικαστήριο ο μάρτυρας, ένας από τους λόγους που ο κατηγορούμενος είχε δημιουργήσει "αντιπάθειες" είναι "το αλαζονικό του ύφος". Επίσης, ο κ. Αλιβιζάτος είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προέβη ως υπουργός ο κατηγορούμενος έθιξαν συμφέροντα.

ΠΡ: Κάποιοι δηλαδή έστησαν σκευωρία;

ΜΑΡΤ: Θα μπορούσε.... Σας υπενθυμίζω ότι ήταν η περίοδος του πρώτου Μνημονίου

Κατά τον κ. Αλιβιζάτο, ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ένας πάρα πολύ ευφυής άνθρωπος "που πήρε πολλά ρίσκα και δεν πιστεύω ότι θα ρίσκαρε το μέλλον του γι αυτό το πράγμα. Το να αφαιρέσεις τα ονόματα των συγγενών σου μόνο και κανενός άλλου είναι τρελό...". Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου ο κ. Αλιβιζάτος είπε ότι ο ίδιος ρώτησε τον κ. Παπακωνσταντίνου τι τελικά έχει συμβεί και εκείνος του έχει πει: "δεν ξέρω".

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στις σχέσεις του με τους συγγενείς του τα ονόματα των οποίων φέρεται να έχει σβήσει από τη λίστα Λαγκάρντ. "Να σας πω ότι οι σχέσεις τους είναι αδιάφορες, τυπικές, Δεν είναι στενές. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν απολωλό πρόβατο για την οικογένειά του καθώς είχε αντίθετες πολιτικές αντιλήψεις από τον θειο του...".

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε το σχόλιο της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου ως προς το γεγονός ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κατηγορούμενος υπουργός όταν έλαβε στα χέρια του τη λίστα Λαγκάρντ το πρώτο πράγμα που έκανε είναι να ψάξει το όνομά του και το όνομα του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. " Είναι λογικό εάν μου δώσουν μια λίστα και είμαι υπουργός, το πρώτο πράγμα που θα ψάξω να είναι το όνομά μου και του πρωθυπουργού; Μα υποτίθεται ότι αυτοί είναι υπεράνω υποψίας, Δεν ξέρω εγώ αν έχω χρήματα στο εξωτερικό; Εκτός και αν έχω.... η αν ψάχνω για τους συγγενείς μου....".

Ο κ. Αλιβιζάτος ανέλυσε στο δικαστήριό του την θεωρία περί παραγραφής των αδικημάτων του πρώην υπουργού και όπως είπε, είχε ενημερώσει επί του θέματος και τον ίδιο. Όπως είπε ο κ. Αλιβιζάτος, ο κ. Παπακωνσταντίνου του απάντησε ότι " δεν θέλω να εγερθεί τέτοιο θέμα. Θέλω να κριθώ επί της ουσίας. "

Η κατάθεση του Ν. Διαμαντούρου

Υπέρ του ήθους και της εντιμότητας του πρώην υπουργού Οικονομικών κατέθεσε ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος.

Ο κ. Διαμαντούρος γνωρίζει τον κατηγορούμενο από τα εφηβικά του χρόνια καθώς ήταν διευθυντής του Κολεγίου Αθηνών όπου ήταν μαθητής ο κ. Παπακωνσταντίνου. "Με ενδιέφεραν οι πολιτικές του ανησυχίες και τον προσέγγισα. Για περίπου δέκα χρόνια απουσίαζα από την Ελλάδα, ήμουν στις Βρυξέλλες αλλά διατηρήσαμε επαφή. Από όσο γνωρίζω, αλλά και από τις συζητήσεις που είχα μαζί του όλα αυτά τα χρόνια, έχει υψηλό αίσθημα καθήκοντος, έχει υψηλούς αξιακούς κώδικες, είναι έντιμος και με ήθος". "Μου είναι αδύνατον να φανταστώ ότι έχει πράξει εκείνα που του καταμαρτυρούν", είπε ο κ. Διαμαντούρος επισημαίνοντας ότι είναι ένας χαρακτήρας που δεν παίζει παιχνίδια".

Ο κ, Διαμαντούρος αναφέρθηκε και στην περίοδο που ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν υπουργός Οικονομικών και εκείνος στις Βρυξέλλες, "Πρέπει να σας πω ότι στις Βρυξέλλες τον θεωρούσαν εξαιρετικό υπουργό και έχαιρε εκτίμησης".

Τη γραμματέα του Ευαγ. Βενιζέλου καλεί για να καταθέσει η εισαγγελέας

Τη γραμματέα του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλου, καλεί ως μάρτυρα για να καταθέσει στο Ειδικό Δικαστήριο μετά από αίτημα της εισαγγελέα Ξένιας Δημητρίου. Πρόκειται για την Σοφία Μπελμπα, στην οποία αναφέρθηκε μάρτυρας στο ακροατήριο.

Επίσης καλείται ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Φωκίωνα Γεωργακόπουλο. Και οι δυο θα καταθέσουν στην ερχόμενη Πέμπτη.

Αφορμή για το αίτημα της εισαγγελικής λειτουργού σχετικά με την γραμματέα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν το γεγονός ότι στην κατάθεση της η άλλοτε ειδική σύμβουλος του Γ. Παπακωνσταντίνου Σοφία Ρίτσου, επικαλούμενη δημοσιεύματα της επίμαχης περιόδου την κατονόμασε ως το πρόσωπο που άνοιξε τη λίστα Λαγκάρντ την 1η Νοεμβρίου του 2012 με τον κωδικό "Σοφία".

"Δεν ήμουν εγώ αυτή η Σοφία που άνοιξε και είδε τα αρχεία. Επειδή όμως ο συνειρμός που κάνετε είναι πολύ εύκολος έκανα αναζήτηση στον Τύπο και διαπίστωσα ότι έχει γραφτεί πως η Σοφία που έχει ανοίξει το αρχείο ήταν η γραμματέας του κ. Βενιζέλου. Ο κωδικός μου είναι διαφορετικός", είπε η μάρτυρας.
Πάντως ο κ. Βενιζέλος σε ανύποπτο χρόνο είχε αναφέρει πως ο ίδιος είχε δώσει εντολή στη γραμματέα του, όταν γνωστοποιήθηκε περι τίνος πρόκειται για ΜΜΕ, να διαπιστώσει αν αυτό ήταν το στικάκι που είχε παραλάβει από τον Ι. Διώτη.

Tο δικαστήριο επιφυλάχθηκε για το αίτημα της υπεράσπισης να κληθεί ως μάρτυρας και ο πρώην πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος και νυν υπουργός Επικρατείας κ. Παναγιώτης Νικολούδης.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη θα συνεχιστεί η δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις καταθέσεις του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωαννη Καπελέρη , του πρωην γ,γ. του ΥΠΟΙΚ ΗΛ, Πλασκοβίτη και του πρωην νομικού συμβούλου του ΥΠΟΙΚ κ. Μπανου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v