Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκουρλέτης: Εντός του 2016 η πλήρης επαναφορά του κατώτατου μισθού

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις θα κατατεθεί στη Βουλή το Μάρτιο αφού πρώτα υπάρξει διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Στο ν/σ θα υπάρξουν διατάξεις για αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης.

Σκουρλέτης: Εντός του 2016 η πλήρης επαναφορά του κατώτατου μισθού

Την κατάργηση της πράξης υπουργικού συμβουλίου που προβλέπει τη μείωση του κατώτατου μισθού καθώς και την καταληκτική ημερομηνία έως την οποία θα πρέπει (σταδιακά) να φτάσει τα 751 ευρώ θα περιλαμβάνει διάταξη που θα ενισχυθεί στο ν/σ για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις του Υπ. Εργασίας.

Σύμφωνα με τον Π. Σκουρλέτη η διάταξη θα ισχύει εφάπαξ (δηλαδή δεν θα υπάρξει ξανά παρέμβαση υπουργού για το ύψος του μισθού) και θα επισημαίνει τη δέσμευση να υπάρχει καταλυτική ημερομηνία εφαρμογής του μισθού εντός του 2016.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις θα κατατεθεί στη Βουλή το Μάρτιο αφού πρώτα γίνει συζήτηση του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους.

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο κ. Σκουρλέτης το ότι και οι θεσμοί αναγνωρίζουν την ανάγκη να συζητηθεί το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στο νέο νομοσχέδιο θα υπάρχουν επίσης διατάξεις για τον ΟΜΕΔ και την ενίσχυση του ρόλο του, τη μείωση του επιτρεπόμενου ορίου των ομαδικών απολύσεων και την αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης.

Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν κατά τη διάρκεια παρουσίασης των αναβαθμισμένων υπηρεσιών του ΣΕΠΕ.

Μάλιστα ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοικτή την πιθανότητα εκλογίκευσης των προστίμων (10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο), ενώ δεσμεύτηκε και για προσλήψεις ώστε να διευκολυνθεί το έργο των επιθεωρητών.

Σε ερωτήσεις μετά τη συνέντευξη ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία με τους δανειστές δεν υποκαθιστά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης καθώς και ότι οι «ουρές» των δεσμεύσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση έχουν κοπεί οριστικά.

Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μεριμνά ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης, υποστήριξε όμως ότι πρέπει να ανοίξει η αναγκαία συζήτηση με τους εταίρους για το θέμα του χρέους ώστε να δοθεί μια βιώσιμη απάντηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v