Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Ερωτηματικά παραμένουν χρηματοδότηση και αξιολόγηση

Ποιες είναι οι «αχαρτογράφητες πτυχές» της συμφωνίας. «Από σήμερα το βράδι αρχίζει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό», τόνισε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ μετά το «πράσινο φως» από το Eurogroup. Ερωτηματικό το πώς θα γίνει η αξιολόγηση. Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ.

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Ερωτηματικά παραμένουν χρηματοδότηση και αξιολόγηση

Η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και πώς αυτό θα καλυφθεί έως το τέλος Απριλίου σε πρώτη φάση και έως το τέλος Ιουλίου σε επόμενη αρχίζει από σήμερα το βράδυ αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, σχολιάζοντας ότι η σημερινή συμφωνία αποτελεί τη βάση για μια νέα συζήτηση σε ένα νέο τοπίο το οποίο δεν έχει χαρτογραφηθεί.

Βασικές αχαρτογράφητες πτυχές αυτού του νέου πλαισίου όπως χαρακτηρίζεται, είναι η χρηματοδότηση και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η αξιολόγηση. Στο θέμα της χρηματοδότησης η ελληνική πλευρά διατηρεί στο τραπέζι την αύξηση του stock εντόκων γραμματίων ενώ διαπραγματεύεται και την καταβολή του 1,9 δισ. ευρώ των κερδών από ελληνικά ομόλογα απευθείας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εξοφληθεί η δόση του Μαρτίου.

Όσον αφορά την αξιολόγηση του προγράμματος το μόνο σαφές για την ελληνική πλευρά είναι ότι η τρόικα όπως την γνωρίζαμε δεν θα ξαναέρθει στην Αθήνα. Προφανώς οι θεσμοί θα μας επιτηρούν, αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται με την Κομισιόν στις Βρυξέλλες και αν το θέμα αφορά την ΕΚΤ θα μιλάμε και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κάνοντας «ταμείο» από την ολοκλήρωση αυτής της φάσης των διαπραγματεύσεων κύκλοι του ΥΠΟΙΚ λένε ότι πρακτικά έχουμε κερδίσει μερικές εβδομάδες, ο νομικός σταθμός είναι τον Απρίλιο, από σήμερα το βράδυ αρχίζει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και η σημερινή συμφωνία είναι ένα βήμα μόνο αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Περιγράφουν δε ένα άτυπο μορατόριουμ 4μήνου στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση δε θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και οι θεσμοί δε θα επιβάλουν υφεσιακά μέτρα. «Χρειάζεται ένα ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας στο τετράμηνο αυτό για την πάταξη της φοροδιαφυγής και διαφθορά στο δημόσιο τομέα», σημειώνουν.

Αναφορικά με το θέμα του ΕΝΦΙΑ, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ τονίζουν ότι ο φόρος αυτός πρέπει να αλλάξει με έναν έξυπνο αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο. Θα επανεξεταστεί ο ΕΝΦΙΑ όπως άλλωστε και το θέμα του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, υπογραμμίζουν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v