Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σιγοκαίει» το φιτίλι στον ΣΥΡΙΖΑ

Η συμφωνία με τους δανειστές και οι οπισθοχωρήσεις δοκιμάζουν την εύθραυστη εσωκομματική συνοχή. Προσπάθεια κατευνασμού από την ηγετική ομάδα που προγραμματίζει σύγκληση οργάνων. Πού επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου και ποια στάση κρατά η μειοψηφία.

«Σιγοκαίει» το φιτίλι στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε λεπτές ισορροπίες καλείται να κινηθεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια αφενός να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους εταίρους, στην κρίσιμη καμπή όπου βρίσκεται η διαπραγμάτευση, και αφετέρου να πειστούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν γίνονται υποχωρήσεις στις κόκκινες γραμμές.

Ήδη, από την ολοκλήρωση του Eurogroup της Παρασκευής μέχρι και χθες πολλές ήταν οι φωνές από στελέχη του κόμματος που διατύπωσαν τον προβληματισμό και τις ενστάσεις τους για τους όρους της διαφαινόμενης συμφωνίας, καθώς και για πιθανή αλλαγή στάσης της ηγετικής ομάδας.

Κορυφαία όλων η «συγγνώμη» που ζήτησε ο Μανώλης Γλέζος από τον λαό «που συνήργησα στην ψευδαίσθηση της κατάργησης του μνημονίου». Επίσης αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος ζήτησε από «τους ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ να βρουν τη δύναμη να πουν έστω και τώρα ΟΧΙ στο ΝΕΙΝ του Σόιμπλε».

Μπροστά στον κίνδυνο το φαινόμενο των εσωτερικών... παραφωνιών να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, εν όψει μάλιστα της συγκεκριμενοποίησης των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες θα δεσμευτεί η κυβέρνηση στους εταίρους, ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να ρίξει τους τόνους και να κατευνάσει τα πνεύματα.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 10.30 το πρωί θα συναντηθεί με τον Μίκη Θεοδωράκη με τον οποίο ήδη συνομίλησε χθες το απόγευμα, ενώ θα συγκαλέσει και τα κομματικά όργανα για να εξηγήσει την κατάσταση και να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Για τις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου όπου θα τεθούν στους υπουργούς όλα τα τελευταία δεδομένα, ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα ακολουθήσουν εντός της μέρας ή όχι οι συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Προφανώς αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση ή όχι της συμφωνίας, ενώ μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκληση και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανθρωπιστική κρίση

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι καθησυχαστικό και αισιόδοξο ότι με τις συνεδριάσεις αυτές, αφού γίνει πλήρης ενημέρωση των στελεχών και των βουλευτών για τις εξελίξεις, το κλίμα θα εκτονωθεί.

«Όταν γνωρίσουν με λεπτομέρειες και ενημερωθούν σε βάθος για τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις, θα καταλάβουν», έλεγε χθες υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, που απέδιδε τις αντιρρήσεις των αντιδρώντων στο γεγονός πως δεν έχουν την πλήρη εικόνα της διαμορφωθείσας κατάστασης.

Πολλά ποντάρουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο στην ενσωμάτωση στη λίστα των μεταρρυθμίσεων της πλήρους εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που αφορούν απόρους και χαμηλοσυνταξιούχους. «Είναι η πρώτη μας προτεραιότητα από την προεκλογική περίοδο και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», επισημαίνει η ίδια πηγή.

Από την άλλη, πολλά είναι τα στελέχη που δεν έχουν εκδηλωθεί δημοσίως, ωστόσο σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Καθοριστικές, όπως λένε, θα είναι οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, όπου θα ακούσουν τα επιχειρήματα της ηγεσίας, αλλά και λεπτομέρειες για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, η οποία θα σταλεί σήμερα το πρωί στους ΥΠΟΙΚ του Eurogroup.

«Ας κάνουμε υπομονή λίγες ώρες, να έχουμε μια πλήρη εικόνα και μετά θα τοποθετηθούμε», έλεγε χθες βουλευτής που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη η οποία εκπροσωπείται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από 25-30 περίπου βουλευτές.

Από το χώρο αυτό, υπενθυμίζεται, έχουν ακουστεί οι πιο έντονες φωνές (εκτός της κομμουνιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία δεν εκπροσωπείται στην Κ.Ο.), όπως για παράδειγμα του βουλευτή – οικονομολόγου Κώστα Λαπαβίτσα, που σε ανάρτηση στο προσωπικό του blog, αναφέρει πως «όσοι έχουμε εκλεγεί στη βάση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούμε τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης δέσμευση που έχουμε αναλάβει προς τον ελληνικό λαό, έχουμε βαθιές ανησυχίες. Είναι υποχρέωσή μας να τις καταγράψουμε...».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v