Την απόσυρση ενός προσχέδιου ανακοινωθέντος που θα οδηγούσε σε συμφωνία, την τελευταία στιγμή, καταγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών.
Όπως υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Βαρουφάκης, ο πραγματικός λόγος που δεν καταφέραμε μέχρι τώρα να συμφωνήσουμε είναι ότι υπάρχει μια διαφορά αναφορικά με το εάν θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος που η κυβέρνηση θεωρεί ότι απέτυχε ή θα κάτσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα νέο πρόγραμμα που θα οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση.
Την Τετάρτη, σημείωσε, αρνηθήκαμε την ανακοίνωση που μιλούσε για συνέχιση και επιτυχημένη ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος. Το απορρίψαμε γιατί δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε ένα πρόγραμμα του οποίου τη λογική δεν δεχόμαστε.
Στη Σύνοδο Κορυφής, Ντάισελμπλουμ και Τσίπρας ανακοίνωσαν ότι θα αναζητηθεί κοινό έδαφος και αυτό ήταν μια μεγάλη πρόοδος.
«Πριν το σημερινό Eurogroup, ο Πιέρ Μοσκοβισί μου παρουσίασε ένα draft που ευχαρίστως θα υπέγραφα. Αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση, έκανε λόγο για αίτημα παράτασης η οποία θα λάμβανε τη μορφή ενός τετράμηνου ενδιάμεσου προγράμματος», τόνισε ο υπουργός. Μια έκδοση του σχετικού κειμένου διέρρευσε στο ίντερνετ.
«Ευχαρίστως θα το υπογράφαμε, και θα ήμασταν διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε αποδοχή συγκεκριμένων στόχων. Δεν θα προχωρούσαμε σε καμία δράση έως τον Αύγουστο η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί μονομερής. Το μόνο που ζητήσαμε είναι να μην εφαρμόσουμε μέτρα που θεωρούμε λάθος, όπως η μείωση χαμηλών συντάξεων ή η αύξηση των φόρων στον τουρισμό».
«Δυστυχώς», υπογράμμισε, «το εξαίρετο αυτό έγγραφο αποσύρθηκε εν συνεχεία και αντικαταστάθηκε από τον επικεφαλής του Eurogroup, από ένα σχέδιο αντίστοιχο με αυτό της Παρασκευής. Σε αυτό περιλαμβάνεται μόνο κάποια 'ευελιξία'. Αυτό είναι πολύ προβληματικό για εμάς».
«Όταν ρώτησα τι είναι «ευελιξία», δεν πήρα καθαρή απάντηση. Πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις; 10%, 5%;», υπογράμμισε.
Υπό αυτές τις συνθήκες, παρά την τεράστια θέληση μας, δεν ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα δεχτεί όλους τους όρους που μπορεί να καλύψει.
Ο κ. Βαρουφάκης ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους και τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για μια έντιμη συμφωνία τις επόμενες μέρες».
Ζήτησε να αποσυρθούν τα όποια τελεσίγραφα. Είναι σημαντική αρχή η συνέχεια του κράτους, αλλά σημαντική είναι και η Δημοκρατία, υπογράμμισε.
«Εχω ξεκαθαρίσει ότι η θεωρία παιγνίων στηρίζει στην παραδοχή ότι όλοι είναι εγωιστές και τα συμφέροντα δεδομένα. Δεν ισχύει αυτό. Δεν μπλοφάρουμε. Από την αρχή είπαμε ότι θέλουμε μια συμφωνία με συγκεκριμένες αρχές. Είναι το plan A, δεν υπάρχει plan B».
Το «τετραμηνο»
Υπάρχει μια δανειακή σύμβαση που ακολουθείται από δεσμεύσεις (conditionality). Λέμε ότι η επέκταση θα υπάρξει για τέσσερις μήνες και αυτό σημαίνει ότι σε αυτό το διάστημα λίγα μπορούν να γίνουν. Δεσμευτήκαμε να μην κάνουμε μονομερείς ενέργειες ή κινήσεις που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Αν υπάρξει πολιτική πρόθεση, αυτό είναι αρκετό για το διάστημα μέχρι να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία, τόνισε ο υπουργός.
Δεν ζητήσαμε «λίγη ευελιξία, μας προσφέρθηκε». Ζητάμε να μας ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς εννοούν με αυτή την έννοια, αφού οι ίδιοι την πρότειναν, ανέφερε.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι πρακτικά δεν υπήρξε ανάπτυξη το 2014. Η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ στηρίχθηκε στην μείωση τιμών, και αυτό είναι σαφές δείγμα αποπληθωρισμού.
Το αίτημα
Δεν έχω αμφιβολία ότι τις επόμενες 48 θα βρεθούμε με τους Ευρωπαίους και θα βρούμε τις λέξεις που είναι κατάλληλες για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που θα είναι καλό και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.
Το χαρτί που είπα νωρίτερα, θα το υπέγραφα το πρωί, το βράδυ και οποιαδήποτε ώρα. Είμαι ανοικτός και για κάποιες αλλαγές.
«Εχω μάθει να μην απαντώ υποθετικά σε δύσκολες στιγμές», σημείωσε και έστειλε μήνυμα στις αγορές και τους πολίτες ότι η κυβέρνηση δεν παίζει παιχνίδια. Δεν περιμένουμε με περηφάνια κάποιοι να έρθουν σε εμάς, ούτε οι εταίροι να πάμε σε αυτούς. Μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία, κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.
Κάποιοι δεν θέλουν τη διαπραγμάτευση, λένε κύκλοι του Μαξίμου
Αντίδραση υπήρξε και από το Μαξίμου μετά τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Κυβερνητικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι τις τελευταίες μέρες και ώρες υπήρξε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με συνεχείς διαβουλεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.
Το κείμενο, που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση. Το κείμενο αυτό ζητούσε την παράταση του μνημονίου.
Όπως γίνεται αντιληπτό, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει.
«Σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται», υπογραμμίζουν οι κυβερνητικές πηγές.