Ασφαλιστικές: Πονοκέφαλο προκαλούν οι «σκέψεις» του υπ. Υγείας

Ανησυχία προκαλούν τόσο στις ασφαλιστικές εταιρείες όσο και στις ιδιωτικές κλινικές οι «σκέψεις» του νέου υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Για αδιέξοδες πολιτικές και για μαζικά λουκέτα μιλάνε παράγοντες της αγοράς.

Ασφαλιστικές: Πονοκέφαλο προκαλούν οι «σκέψεις» του υπ. Υγείας

Με μεγάλο ενδιαφέρον οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς περιμένουν την εκδήλωση που διοργανώνει η ΕΑΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της οποίας ο νέος υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης θα αναφερθεί στις πολιτικές που σχεδιάζει η κυβέρνηση γύρω από την ιδιωτική ασφάλιση.

Με βάση πάντως τα τρέχοντα δεδομένα, στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου θεωρούν πρωτεύουσας σημασίας ζήτημα να υπάρξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της -έτσι ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα ομαλότητας- και στη συνέχεια πιστεύουν πως μπορεί να ακολουθήσει ένας καλοπροαίρετος και εποικοδομητικός διάλογος με τη νέα κυβέρνηση για τα ζητήματα που αφορούν την ασφαλιστική βιομηχανία.

Αν και επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η ασφαλιστική παραγωγή παρουσιάζει πτωτική τάση από την αρχή του έτους έως σήμερα, με εξαίρεση ίσως κάποια κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί σε επενδυτικά προϊόντα προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Επιπλέον, η εκτόξευση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έχει προκαλέσει και αυτή μια -λογιστική επί του παρόντος- απώλεια στις λογιστικές καταστάσεις των ασφαλιστικών που είναι τοποθετημένες σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το πρώτο που θα επιθυμούσε ο κλάδος είναι η αποκατάσταση της ομαλότητας και η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας. «Όσο το πορτοφόλι του καταναλωτή παραμένει άδειο, θα εξαντλούμε τις δυνάμεις μας τρώγοντας ο ένας τις σάρκες του άλλου. Το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με εξευτελιστικές μειώσεις τιμολογίων, ούτε και χτυπήματα κάτω από τη μέση. Απαιτείται η διεύρυνση της αγοράς και όχι η αλληλοεξόντωση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, συμπληρώνοντας πως η ασφαλιστική παραγωγή έχει υποχωρήσει από τα 5,5 δισ. ευρώ του 2009 στα 3,8 δισ. το 2014 και πως παραμένει στο φτωχότατο 2% επί του ΑΕΠ.

Έτσι, ζητήματα όπως η τόνωση της οικονομίας, η ρύθμιση των χρεών των διαμεσολαβούντων, η διαφάνεια και η αυστηρή εποπτεία θα τύχουν της θετικής υποδοχής τους από την ασφαλιστική αγορά.

Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχουν αιτήματα του κλάδου που απαιτούν διάλογο με τη νέα κυβέρνηση, όπως ο ρόλος των ασφαλιστικών στο δεύτερο ασφαλιστικό πυλώνα, η υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, αλλά και οι δυνατότητες σύμπραξης με τα κρατικά νοσοκομεία στο μέτωπο των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι το δημόσιο δεν θα πληρώνει το παραμικρό ποσό για όσους ασφαλισμένους επιλέγουν να νοσηλευθούν στον ιδιωτικό τομέα, προβληματίζει τις ασφαλιστικές και αυτό γιατί μεγάλο μέρος των ασφαλιστικών συμβολαίων αποτελεί ουσιαστικά ένα συμπλήρωμα πάνω στα ποσά που καταβάλλει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ. Βέβαια, σε σημερινή του παρέμβαση, ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση και όλα αυτά είναι απλώς σκέψεις που θα συζητηθούν. Επίσης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επιβαρύνει τους ασφαλισμένους που νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές, εκτός αν οι τελευταίοι είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτική εταιρεία. Έτσι, αν τελικά οι «κυβερνητικές σκέψεις» υλοποιηθούν, τότε θα αυξηθεί το κόστος κάλυψης των ασφαλιστικών και άρα θα ανεβεί και το ύψος των τιμολογίων στα ασφαλιστήρια του κλάδου υγείας.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναγκαστούν να περάσουν το αυξημένο κόστος στους πελάτες τους και το ζήτημα είναι πόσοι από αυτούς θα μπορέσουν να το καταβάλουν σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης όπως η τρέχουσα» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της ασφαλιστικής αγοράς συμπληρώνοντας: «Σήμερα μόνο το 10%-12% των ιδιωτών έχει ασφαλιστικά προγράμματα υγείας και σχεδιαζόμενα μέτρα όπως αυτά, θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο το ποσοστό αυτό σε μια περίοδο όπου η έννοια της ασφαλιστικής κάλυψης είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ».

Με μαζικά λουκέτα προειδοποιούν οι κλινικές

Με έντονο σκεπτικισμό υποδέχτηκαν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών τις δηλώσεις του νέου υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή πως: α) ο ΕΟΠΥΥ δεν θα καλύπτει νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές, πέραν των πράξεων που δεν μπορούν να γίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και β) όποιος ιδιώτης επιλέξει να νοσηλευθεί σε ιδιωτική κλινική θα αναγκαστεί να καταβάλει το σύνολο του ποσού είτε ο ίδιος, είτε η ασφαλιστική του εταιρεία.

«Αν από την αρχή Μαρτίου, ή έστω από την πρώτη Απριλίου ισχύσει μια τέτοια σύμβαση, τότε πολύ μεγάλο ποσοστό των ιδιωτικών κλινικών θα αναγκαστεί να βάλει λουκέτο, σε έναν κλάδο που απασχολεί 15.000 εργαζόμενους» δηλώνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός, ο οποίος συνεχίζει:

«Σε συνάντηση που θα έχουμε με τον υπουργό, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πως ένα τέτοιο μέτρο όχι μόνο θα επιδεινώσει το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στον ελληνικό λαό, αλλά επιπλέον δεν θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων προς όφελος του ελληνικού δημοσίου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι από τη μια πλευρά, ο ασθενής θα χάσει το δικαίωμα της επιλογής που έχει να νοσηλευθεί σε μια μονάδα που ο ίδιος εμπιστεύεται -πολύ βασικός παράγοντας στο ζήτημα της υγείας- και από την άλλη θα μεγαλώσουν οι περιβόητες λίστες αναμονής στα κρατικά νοσοκομεία. Όσο για τα περί εξοικονόμησης κόστους, ούτε και αυτά ευσταθούν.

Για τις ιδιωτικές κλινικές το δημόσιο καταβάλλει ετησίως 235 εκατ. ευρώ και ας υποθέσουμε πως με την εφαρμογή των νέων προτάσεων το ποσό αυτό θα περιοριστεί κατά 135 εκατ. ευρώ, καθώς γύρω στα 100 εκατ. ευρώ θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τον ιδιωτικό τομέα. Έναντι αυτών των 135 εκατ. ευρώ που θα εξοικονομηθούν, το δημόσιο βέβαια θα υποβληθεί σε επιπλέον κόστος, ενώ θυμίζω πως το ετήσιο κόστος των κρατικών νοσοκομείων κυμαίνεται γύρω στα 8 δισ. ευρώ»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v