Μοσκοβισί: Υπάρχει βούληση για θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup

«Δεν σκέφτομαι ότι μπορεί να μην υπάρξει συμφωνία. Μπαίνουμε τώρα σε μία συνεδρίαση που έχει μόνο ένα στόχο: να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα και αυτό είναι να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη», υποστηρίζει ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Μοσκοβισί: Υπάρχει βούληση για θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup

«Είναι προφανής η σημασία του Eurogroup. Είναι μία αποφασιστική συνεδρίαση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη και για τις σχέσεις της ευρωζώνης με την Ελλάδα», δήλωσε ο Επιτροπος προσερχόμενος στο Eurogroup. «Κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».

«Βλέπουμε βεβαίως τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει με το πρόγραμμα, με την ελληνική αντιπροσωπεία, αλλά είναι επίσης σημαντικό να σεβαστεί η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική αλληλεγγύη από την πλευρά ΕΕ. Υπάρχει όμως, και η αρχή της υπευθυνότητας. Υπευθυνότητα, αλληλεγγύη είναι οι δύο έννοιες στις οποίες χρειάζεται να εργαστούμε».

«Οπως είπε η συζήτηση θα είναι περίπλοκη. Είναι σημαντικό όμως, να οδηγηθούμε σε μία νέα φάση στη σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους της, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Έχω τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να καταλήξουμε (σε συμφωνία) και θα καταλήξουμε. Υπάρχει η βούληση να συμφωνήσουμε και όταν έχουμε τη δυνατότητα και τη βούληση, τότε μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία».

«Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που είναι προς το κοινό συμφέρον. Υπάρχει όμως, ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα και μέσα σε αυτό το κάδρο θα εργαστούμε. Θέλουμε μία νέα σχέση της Ευρώπης με την Ελλάδα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση προσέθεσε πως «δεν σκέφτομαι ότι μπορεί να μην υπάρξει συμφωνία. Μπαίνουμε τώρα σε μία συνεδρίαση που έχει μόνο ένα στόχο: να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα και αυτό είναι να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά λαμβάνοντας επίσης υπόψη τον πλήρη σεβασμό των δεσμεύσεων της χώρας προς τους εταίρους της. Και αυτό θα συζητήσουμε σήμερα. Τα υπόλοιπα είναι απλώς φημολογίες και αυτό δεν το θέλουμε. Μπαίνω σε αυτή τη συνεδρίαση για λογαριασμό της Κομισιόν με την πραγματική βούληση για θετικό αποτέλεσμα. Και νομίζω ότι εάν υπάρχει η βούληση για αποτέλεσμα, γνωρίζουμε ποια είναι τα σημεία αναφοράς, τώρα που έχουν γίνει και οι τεχνικές εργασίες και που βρίσκονται οι διαφορές, νομίζω ότι έχουμε και τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε θετικά. Ας μη μιλάμε λοιπόν για τα επόμενα βήματα εάν δεν τα καταφέρουμε. Ας μιλάμε μόνο για ένα πράγμα: να πετύχουμε σήμερα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v