Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πολιτικό κλίμα ”φρενάρει” ΟΤΕ - Τ.Τ.

Οι πολιτικές εξελίξεις καθορίζουν το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και παρότι η ειδική γραμματεία είναι έτοιμη ανά πάσα χρονική στιγμή να ”τρέξει” τα placement για ΟΤΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής όπου θα ανάψει το ”πράσινο φως” και θα αποσαφηνιστούν οι όροι πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή.

Το πολιτικό κλίμα ”φρενάρει” ΟΤΕ - Τ.Τ.
της Έλενας Λάσκαρη

Οι πολιτικές εξελίξεις καθορίζουν το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και παρότι η ειδική γραμματεία είναι έτοιμη ανά πάσα χρονική στιγμή να ”τρέξει” τα placement για ΟΤΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής όπου θα ανάψει το ”πράσινο φως” και θα αποσαφηνιστούν οι όροι πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή.

”Μην περιμένετε να συνεδριάσει η διυπουργική νωρίτερα από 2-3 εβδομάδες” δηλώνει χαρακτηριστικά στο Euro2day κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας. Είναι σαφές ότι στο βαρύ πολιτικό κλίμα των τελευταίων τριών μηνών, όπου η υπόθεση των ομολόγων σχεδόν μονοπωλεί την επικαιρότητα, η κυβέρνηση δεν θα επιθυμούσε να ανοίξει και άλλα μέτωπα πιθανών αντιδράσεων από τους εργαζομένους και αντιπαραθέσεων με την αντιπολίτευση.

Χθες πάντως, σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης με τον υπουργό Μεταφορών κ. Μ. Λιάπη και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Π. Δούκα ασχολήθηκαν με την προετοιμασία των συνεδριάσεων των διυπουργικών επιτροπών για τις αποκρατικοποιήσεις και τις ΔΕΚΟ, ενώ στη σύσκεψη μετείχε και η σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρωθυπουργού, κ. Ε. Λουρή.

Επί του παρόντος, απολύτως σαφές είναι ότι και για τις δύο περιπτώσεις αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη διαδικασία του book building.

Σε αυτή την προοπτική για το Τ.Τ., αντιδράσεις φέρονται να εγείρουν οι εργαζόμενοι, καθώς προκρίνουν τη διάθεση μετοχών στο ευρύ κοινό, ενώ φέρονται αντίθετοι και στην επιλογή της κυβέρνησης για υποχώρηση της συμμετοχής του Δημοσίου κάτω από το όριο του 51%.

Όσο για τον ΟΤΕ, η ιδέα εξεύρεσης στρατηγικού συμμάχου από την παρούσα κυβέρνηση έχει εγκαταλειφθεί οριστικά.

Νωρίτερα από τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων αναμένεται η συνεδρίαση της διυπουργικής για τις ΔΕΚΟ. Επί τάπητος έχει τεθεί σχέδιο τριών σημείων για τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης και τη στενότερη παρακολούθηση των προϋπολογισμών τους. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο αφορά:

1. Στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΔΕΚΟ σε συνδυασμό με την καλύτερη διαχείριση του δανεισμού και του χρέους τους. Ειδικά για την τελευταία παράμετρο, στο τραπέζι είχει τεθεί πρόταση να αναλάβει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους τη διαχείριση του χρέους των ΔΕΚΟ, πρόταση που προσκρούει στο γεγονός ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει ο ΟΔΔΗΧ τα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΚΟ.

Έτσι, προκρίνεται η δημιουργία ενός κεντρικού φορέα για το χρέος, τον δανεισμό και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΔΕΚΟ στον οποίο ο ΟΔΔΗΧ θα έχει συμβουλευτικό ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται παράλληλα η αναχρηματοδότηση του χρέους και επιμέρους δημοσίων επιχειρήσεων όπως του ΟΣΕ, που προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι με τις σωστές κινήσεις το χρέος των ΔΕΚΟ μπορεί να επιμηκυνθεί και να εξασφαλιστούν καλύτεροι όροι (χαμηλότερα επιτόκια).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρέος των ΔΕΚΟ προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ, ενώ σε αντίστοιχο μέγεθος εκτιμάται και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους.

2. Στη δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ώστε να καταγράφεται κάθε εξέλιξη και να παρακολουθείται στενά η υλοποίηση των προϋπολογισμών των ΔΕΚΟ, όπου οι αποκλίσεις είναι ο κανόνας. Παράλληλα μελετάται η εγκατάσταση συστημάτων εσωτερικού ελέγχου.

Για τον εσωτερικό έλεγο εξετάζεται η διενέργεια διαγωνισμών για την επιλογή ιδιωτών που θα αναλάβουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σε κυλιόμενη βάση να υλοποιούν ελέγχους στις ΔΕΚΟ. Στόχος είναι να μην υπάρχει σχέση εξάρτησης μεταξύ ελεγκτών και ελεγχομένων.

3. Στη σταδιακή εφαρμογή εντός διετίας των Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος. Οι ΥΓΟΣ συνιστούν εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει την καταβολή ελάχιστων ποσών από το κράτος σε όσες ΔΕΚΟ υποτιμολογούν τις υπηρεσίες τους λόγω άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Είναι ουσιαστικά ένας έμμεσος τρόπος επιχορήγησης των ΔΕΚΟ καθώς η απευθείας ενίσχυση από το κράτος απαγορεύεται από την Κομισιόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v