Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20: Νέα έκκληση ΗΠΑ για συμφωνία Ελλάδας-ΕΕ

Εκκληση στην Ελλάδα και στους δανειστές να καταλήξουν σε συμφωνία απηύθυνε ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ,Τζακ Λιου. Ανησυχία για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από παράταση των διαπραγματεύσεων. Δέσμευση του G20 για μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.

G20: Νέα έκκληση ΗΠΑ για συμφωνία Ελλάδας-ΕΕ

Oι υπουργοί Οικονομικών των χωρών του G20 απηύθυναν έκκληση στην Ελλάδα και στους δανειστές της να επιλύσουν τη διαμάχη για τη χρηματοδότηση της χώρας, προειδοποιώντας πως ένα αδιέξοδο θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις.

Ο Τζακ Λιου, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, συνέστησε να αποφεύγονται οι δηλώσεις για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν πραγματισμό.«Δεν πιστεύω πως πρέπει να γίνονται δηλώσεις για μια επίλυση η οποία θα οδηγούσε την Ελλάδα και την Ε.Ε. σε ένα μέρος που δεν είναι σταθερό» προειδοποίησε. 

«Εδώ στο G20, καλούμε όλα τα μέρη να επιλύσουν τη διαμάχη αυτή για να βρουν κοινές λύσεις» ανέφερε ο Βρετανός ομόλογος του Τζορτζ Όσμπορν. «Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία και δυνητικά πολύ επιβλαβής για την ευρωπαϊκή οικονομία» πρόσθεσε.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκουίντος, τόνισε πως σύντομα θα επέλθει συμφωνία και ότι βλέπει περιθώρια συμβιβασμού, ενώ υποσχέθηκε ότι το Eurogroup θα ακούσει προσεκτικά τι έχει να πει η ελληνική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την Ελλάδα στο τραπέζι δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ο Πιερ Μοσκοβισί τονίζοντας πως η χώρα πρέπει να παρουσιάσει τις θέσεις της αύριο.Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε αποφασιστικό το Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 16 Φεβρουαρίου

Στο Eurogroup της Τετάρτης δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα. Αν η χώρα δεν θέλει την τελευταία δόση από το πρόγραμμα τότε όλα έχουν τελειώσει, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως η Γερμανία θέλει να ακούσει την Τετάρτη από την Ελλάδα δεσμευτικές προτάσεις.

«Η αίσθησή μου είναι πως βρισκόμαστε στην αρχή ενός δρόμου που θα είναι θετικός» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Δέσμευση για μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης

Ζοφερή περιέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών του G20 την εικόνα για την παγκόσμια οικονομία και δεσμεύθηκαν ότι θα χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο δημοσιονομικό και νομισματικό εργαλείο για να τονωθεί η ανάπτυξη, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου στην Κωνσταντινούπολη, οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες της ομάδας των 20 ισχυρότερων κρατών του πλανήτη, τόνισαν: «Θα αναθεωρούμε διαρκώς τις τακτικές νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής και, αν χρειαστεί, θα δράσουμε αποφασιστικά.

Στο ανακοινωθέν ζητείται επίσης συντονισμένη δράση για την πάταξη της χρηματοδότησης τρομοκρατικών ομάδων, με τη σύσταση «οδηγιών για την ενίσχυση της διαφάνειας των συστημάτων πληρωμών, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος κατάχρησης με σκοπό την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και το ξέπλυμα χρήματος.»

Κατά τη διάρκεια της συνόδου του G20, υπογραμμίστηκαν οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωζώνη και την Ιαπωνία, καθώς και η επιβράδυνση σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές.

Οι οικονομικοί ρυθμιστές της Ομάδας των 20 καλωσόρισαν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, παρά τις γερμανικές ανησυχίες για το πρόγραμμα, και δήλωσαν ότι η απόφαση θα υποστηρίξει πρόσθετα την ανάκαμψη στην ευρωζώνη.

Τόνωση στην παγκόσμια ανάπτυξη θα προσφέρει και η μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v