Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποιήσεις σε ελληνικές τράπεζες από Fitch και S&P

Το Watch Negative αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισης λόγω των αυξημένων κινδύνων χρηματοδότησης και ρευστότητας. "Κλειδί" η στάση της ΕΚΤ όσον αφορά την έγκριση της πρόσβασης σε έκτακτη ρευστότητα. Υποβάθμισε καλυμμένα ομόλογα της Eurobank η Μoody΄s.

Προειδοποιήσεις σε ελληνικές τράπεζες από Fitch και S&P

Η Fitch τοποθέτησε την Τρίτη την αξιολόγηση "Β-" του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών σε καθεστώς επιτήρησης με αρνητικές επιπτώσεις (Watch Negative), ενώ η S&P ανακοίνωσε ότι διατηρεί το καθεστώς αυτό.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Fitch, αναφέρει ότι η τοποθέτηση σε Watch Negative αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισης λόγω των αυξημένων κινδύνων χρηματοδότησης και ρευστότητας, ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. 

Kατά την Fitch, αυτό θα μεταφραστεί σε συνεχείς εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, ειδικά αν περιοριστεί η πρόσβαση στην έκτακτη χρηματοδότηση (ELA) από την ΕΚΤ.

Η S&P τονίζει ότι η διατήρηση των τραπεζών σε καθεστώς επιτήρησης αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισης αν πάψει να είναι διαθέσιμη η στήριξη από τις ευρωπαϊκές αρχές και την ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η S&P τοποθέτησε για πρώτη φορά τις τράπεζες σε Wath Negative στις 30 Ιανουαρίου.

Moody΄s: Υποβάθμισε την αξιολόγηση καλυμμένων ομολόγων της Eurobank

H Moody΄s προχώρησε στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων των καλυμμένων ομολόγων της Eurobank (Covered Bond I).

Παράλληλα θέτει υπό αναθεώρηση τις αξιολογήσεις των προγραμμάτων καλυμμένων ομολόγων των Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank ΑΛΦΑ +9,68%.

Ειδικότερα ο διεθνής οίκος υποβάθμισε σε Β2 την αξιολόγηση των καλυμμένων στεγαστικών ομολόγων της Eurobank (Covered I).

Παράλληλα έθεσε την αξιολόγηση Β3 των καλυμμένων στεγαστικών ομολόγων της τράπεζας (Covered II) υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v