Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατούλης: Δεν θα κοπούν κύριες & επικουρικές συντάξεις

Η κυβέρνηση εγγυάται την καταβολή των συντάξεων, δεν συζητά και δεν αποδέχεται τα προαπαιτούμενα της τρόικας, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στρατούλης: Δεν θα κοπούν κύριες & επικουρικές συντάξεις

Φρένο στις νέες μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, κατάργηση των διατάξεων που μετατρέπουν σε κεφαλαιοποιητικό το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και απόρριψη κάθε διάταξης που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα πριν την αλλαγή κυβέρνησης, περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας. 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος μίλησε πριν από λίγο στη Βουλή, η κυβέρνηση εγγυάται την καταβολή των συντάξεων, δεν συζητά και δεν αποδέχεται τα προαπαιτούμενα της τρόικας, δεν θα μειώσει τις συντάξεις και θα προχωρήσει σε μέτρα βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, στις συναλλαγές τους με τα ταμεία.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, το υπουργείο δεν θα προχωρήσει σε αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ούτε στον περιορισμό των δικαιούχων του ΕΚΑΣ και των προνοιακών επιδομάτων. Θα καταργήσει ή θα τροποποιήσει διατάξεις των Νόμων 3863 και 3865 του 2010, με τους οποίους το σύστημα μετατρεπόταν σε κεφαλαιοποιητικό. Βάζει φρένο στις νέες μειώσεις των συντάξεων με την αναστολή εφαρμογής και κατάργηση μνημονιακών ρυθμίσεων με τις οποίες θα μειώνοντας συνεχώς οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις. Επίσης, θα καταργηθούν οι διατάξεις που προβλέπουν αύξηση των ορίων ηλικίας με βάση το προσδόκιμο ζωής.

* Το ΕΚΑΣ που είχε προϋπολογιστεί ότι θα περιοριζόταν ο προσδιορισμός των δικαιούχων, θα καταβληθεί και φέτος κανονικά,

* Καταργείται άμεσα η ρήτρα θανάτου στις επικουρικές συντάξεις

* Αναστέλλεται η εφαρμογή στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και θα επαναπροσδιοριστεί ο μαθηματικός τύπος για τα εφάπαξ.

* Αναστέλλονται οι διατάξεις που καταργούν την αυτοτέλεια των ταμείων των ενστόλων.

Παράλληλα, ο κ. Στρατούλης δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί όλα τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ώστε να αποφευχθούν ανατροπές στον προγραμματισμό της ζωής τους. Δεσμεύθηκε μάλιστα, ότι σε βάθος χρόνου και ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης, θα επιδιωχθεί η αποκατάσταση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων που χάθηκαν τα τέσσερα χρόνια του μνημονίου.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, θα επαναχορηγηθεί το δώρο Χριστουγέννων στους χαμηλοσυνταξιούχους. Παράλληλα, ο υπουργός έθεσε ως στόχο την ταχύτερη απονομή των συντάξεων και των εφάπαξ ώστε να σταματήσει η ντροπή της αναμονής και εξήγγειλε ότι θα επαναπροσληφθούν οι υπάλληλοι που έφυγαν από τα ασφαλιστικά ταμεία με διαθεσιμότητα και θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού κυρίως στα τμήματα ελέγχων για την εισφοροδιαφυγή και τα τμήματα παροχών των ταμείων.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, θα επανεξεταστεί η προϋπόθεση 100 ενσήμων κατά τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση, για τη λήψη σύνταξης, ενώ θα δοθεί νέα παράταση για την έκδοση βιβλιαρίων υγείας σε όσους έχουν 50 και 60 ένσημα τον τελευταία χρόνο (και όχι 100 και 120).

Ο κ. Στρατούλης δεσμεύθηκε επίσης για αύξηση των εσόδων των ταμείων μέσω της πάταξης της εισφοροδιαφυγής, της ανάπτυξης, της αύξησης των μισθών των νέων έως 25 ετών και στο μέλλον της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Παράλληλα, έσοδα θα εξοικονομηθούν και μέσω του ειδικού κουμπαρά για τις συντάξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v