Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρύβουν οι δυο ταχύτητες των προγραμματικών

Λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στις προεκλογικές εξαγγελίες και τα μηνύματα από το εξωτερικό. Οι κινήσεις για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και το «σήμα» προς τους δανειστές. Τι προβλέπεται για μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους.

Τι κρύβουν οι δυο ταχύτητες των προγραμματικών

Τα αποκαλυπτήρια του κυβερνητικού σχεδίου για έξοδο της χώρας από την κρίση θα κάνει σήμερα το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του με την οποία θα ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Προτεραιότητα του Μεγάρου Μαξίμου για τους επόμενους μήνες είναι να δώσει σε μέτρα χαμηλού κόστος, με τα οποία θα θελήσει να δώσει το μήνυμα προς το εξωτερικό ότι «δεν δίνει τα πάντα στους πάντες», αλλά και στο εσωτερικό πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις της θα γίνουν πράξη.

Αλλωστε από την πλευρά των δανειστών η πίεση παραμένει ασφυκτική. Από την Αθήνα ζητείται να αιτηθεί παράτασης και να καταθέσει πλήρες σχέδιο στο Eurogroup της Τετάρτης.

Οι τελευταίες πινελιές στις προγραμματικές δηλώσεις μπήκαν στη χθεσινή σχεδόν τετράωρη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στη συνέχεια ενημέρωσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Όπως προκύπτει η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο σχέδιο για πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι την οριστική συμφωνία με τους εταίρους και σε αυτή τη βάση χτίστηκε ο προγραμματισμός.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι εξαγγελίες θα στηρίζονται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος, με σχετικά μικρό κόστος, θα έχει ορίζοντα εξαμήνου, όσο δηλαδή και το «πρόγραμμα-γέφυρα» που ζητάει η κυβέρνηση από τους εταίρους, και θα περιέχει βασικό κομμάτι του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο δεύτερος πυλώνας για τα επόμενα 3,5 χρόνια θα αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το στοίχημα για την οικονομική σταθερότητα και την επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς και σχέδια μεταρρυθμίσεων, χωρίς όμως συνέχιση της λιτότητας.

Έμφαση ο πρωθυπουργός θα δώσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, στη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης και σε ένα νέο «απλό και αποτελεσματικό», όπως το χαρακτηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, φορολογικό σύστημα.

Το «εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων» θα περιλαμβάνει βασικές τομές που έχουν σχέση με τους φοροελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης θα είναι η εφαρμογή ενός νέου περιουσιολογίου. Στις προθέσεις είναι να αποτελέσει το όπλο για το κυνήγι της φοροδιαφυγής. Ο,τι δεν δηλώνεται από τους πολίτες, θα κατάσχεται άμεσα, λένε ορισμένοι, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και οι off shore εταιρείες.

Προτεραιότητα, επίσης, όπως έχει δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας, θα δοθεί στη σχολαστική έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα του Λονδίνου, η οποία αφορά αδήλωτα ακίνητα Ελλήνων στην πρωτεύουσα της Αγγλίας.

Συνταξιούχοι και άνεργοι

Από τον πρωθυπουργό αναμένεται να εξαγγελθούν:

* Για τους ανέργους δωρεάν μετακίνησή τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,

* Σε όσους πραγματικά αδυνατούν θα παρέχεται δωρεάν ρεύμα και επιδότηση ενοικίου, ενώ θα ανακοινωθεί ρύθμιση δανείων για όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

* Η επαναφορά της 13ης σύνταξης σε όσους παίρνουν μέχρι 700 ευρώ και της σύνταξης των 360 ευρώ από τον ΟΓΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικες,

* Η άμεση αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από ένα νέο φόρο μεγάλης περιουσίας,

* Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και

* Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλές προς την εφορία και τα ταμεία με βάση τις μηνιαίες αποδοχές των φορολογουμένων.

* Η σταδιακή επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (ίσως σε δύο δόσεις) και σε συνδυασμό με κίνητρα για τις επιχειρήσεις,

Η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ μάλλον θα γίνει προοδευτικά, θα παγώσει, μάλλον για ένα εξάμηνο, ο τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων για να αποτραπούν νέες μειώσεις σε αυτές, ενώ άμεσα θα επαναπροσληφθούν οι 3.800 απολυμένοι ή υπό απόλυση δημόσιοι υπάλληλοι.

Στις κυβερνητικές προθέσεις περιλαμβάνονται η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες στα ακίνητα, το τρίμηνο πάγωμα πλειστηριασμών, η κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και του 1 ευρώ ανά φαρμακευτική συνταγή.

Για την αντιμετώπιση της ανεργίας θα επαναληφθεί η δέσμευση για δημιουργία 300.000 θέσεων απασχόλησης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v