Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληραίνουν τα διλήμματα από την Ευρώπη

Το μήνυμα από την ΕΚΤ και οι αυστηροί τόνοι Γερμανίας, Γαλλίας και Βρυξελλών. Πώς απαντά το Μέγαρο Μαξίμου και ποια η περαιτέρω στάση του. Οι τελευταίες διεργασίες για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Σκληραίνουν τα διλήμματα από την Ευρώπη

Η κόντρα μεταξύ Ευρώπης και κυβέρνησης σκληραίνει ολοένα και περισσότερο, ύστερα και από τη χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ σύμφωνα με την οποία δεν θα δέχεται από τις 11 Φεβρουαρίου ως ενέχυρα ελληνικά ομόλογα και εγγυήσεις Δημοσίου.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει πως θα μείνει σταθερό στους «στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας», επικαλούμενο τη νωπή λαϊκή εντολή και το γεγονός ότι τα όρια αντοχών της κοινωνίας στενεύουν.

Δεδομένων των εξελίξεων, «καυτά» θεωρούνται τα σημερινά ραντεβού του κ. Βαρουφάκη στο Βερολίνο, πρωτίστως με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (ξεκίνησε στις 12:30) και σε δεύτερο βαθμό με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καθώς και τον υφυπουργό Εργασίας της κυβέρνησης Μέρκελ Γεργκ Ασμουσεν. Και οι τρεις τους αναμένεται να διατηρήσουν την γνωστή σκληρή γραμμή που εφαρμόζει από την πρώτη στιγμή η γερμανική κυβέρνηση, ενώ ξεκάθαρα ήταν και τα μηνύματα που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας στον διήμερο κύκλο των διεθνών επαφών που είχε και ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα στο Παρίσι με την συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα τετ α τετ είναι ότι μπορεί μεν οι Ευρωπαίοι να είχαν διάθεση να ακούσουν το νέο πρωθυπουργό και το αφήγημά του για την επόμενη μέρα, ωστόσο του διεμήνυσαν, σε αυστηρούς τόνους -κυρίως πίσω από τις κλειστές πόρτες- ότι τα περιθώρια ελιγμών που έχει η κυβέρνηση είναι μικρά.

«Η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και στη συνέχεια θα έχει την βοήθεια από τους εταίρους», είναι η κοινή συνισταμένη των συνομιλητών του πρωθυπουργού και συγκεκριμένα:

-Οι Βρυξέλλες, μέσω του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τόνισαν την ανάγκη τήρησης των κανόνων και ξεκαθαρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα λάβουν χώρα στο Eurogroup. Μάλιστα διευκρίνισαν ότι αυτές "θα είναι δύσκολες, θα απαιτηθεί συνεργασία και διάλογος καθώς και αποφασιστικές προσπάθειες".

-Το Παρίσι και ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησε "σεβασμό" στην απόφαση του ελληνικού λαού, αλλά και τους κανόνες της Ευρώπης. Υπογράμμισε δε πως "είμαστε υπεύθυνοι για το κοινό μας νόμισμα, το οποίο δεν ανήκει σε μια χώρα, αλλά σε όλους. Και πρέπει να το σεβόμαστε για να το σεβαστούν και οι άλλοι".

-Το Βερολίνο, λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, με έγγραφο, που ετοιμάστηκε ενόψει του EWG και αποκάλυψε χθες το Reuters, ζητά εμφατικά να τηρηθούν οι υποχρεώσεις μας και η Αθήνα να εγκαταλείψει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Ενοικιαστές και ιδιοκτήτες

Εν μέσω αυτού του μπαράζ των μηνυμάτων των εταίρων, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά τις αναγκαίες ανάσες, ώστε να ετοιμάσει και να παρουσιάσει άμεσα το σχέδιό της για την μετεξέλιξη του σημερινού προγράμματος. Τα διλήμματα που λαμβάνει είναι δεδομένο ότι δοκιμάζουν τα όριά της σε σχέση και με τις προεκλογικές υποσχέσεις της και στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει αποφασισμένη να συγκρουστεί μετωπικά με το Βερολίνο κυρίως, που κρατά την πιο άτεγκτη στάση.

«Οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης», αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, αναφορικά με το έγγραφο που δημοσίευσε το Reuters, ενώ και το χθεσινό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα ήταν στο ίδιο μήκος κύματος: «Η Ευρωζώνη δεν έχει ενοικιαστές και ιδιοκτήτες», σημείωσε, με σαφείς τις αιχμές κατά της κυβέρνησης Μέρκελ.

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς, όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών τις πρώτες πρωινές ώρες, είναι η διαβούλευση «με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας»

Στο Μέγαρο Μαξίμου στρέφουν πλέον όλο το βάρος τους στις προγραμματικές δηλώσεις που θα αναγνωστούν το Σάββατο από τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που αναμένουν και με εξαιρετικό ενδιαφέρον και οι εταίροι για να διαπιστώσουν που το πάει τελικά η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να στηριχθεί στις προεκλογικές εξαγγελίες του και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ίσως όμως χωρίς συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τουλάχιστον στο σύνολο των ανακοινώσεων.

Για την τελική διαμόρφωση των κειμένων ανά υπουργείο, κατά τις προηγούμενες μέρες οι υπουργοί βρίσκονταν σε διαρκή επαφή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και με τον υπουργό Επικρατείας και εκ των απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα, Αλέκο Φλαμπουράρη οι οποίοι τους έδιναν τις κατευθυντήριες γραμμές.

Σήμερα στις 11 θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της νέας Βουλής, στις 3 μ.μ. ο πρωθυπουργός θα μιλήσει ενώπιον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος μετά τις εκλογές και στη συνέχεια θα ακολουθήσει κύκλος συσκέψεων με τους στενούς του συνεργάτες για την οριστικοποίηση των κειμένων των προγραμματικών δηλώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v