Πλειστηριασμοί: «Πυροσβεστικά» μέτρα για πρώτη κατοικία

Έως τον Απρίλιο το νομοσχέδιο για τη διαχείριση του χρέους επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Σύντομα η ρύθμιση για την παράταση κατά τρεις μήνες της προστασίας πρώτης κατοικίας. Τι θα προβλέπει η συνολική ρύθμιση.

Πλειστηριασμοί: «Πυροσβεστικά» μέτρα για πρώτη κατοικία

Τρίμηνη διάρκεια θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η μεταβατική ρύθμιση προστασίας από τους πλειστηριασμούς, έως ότου το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάσει το νέο συνολικό πλαίσιο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, η κατάθεση του οποίου στη Βουλή τοποθετείται τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας, Υποδομών και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης προτίθεται όταν αρχίσουν οι εργασίες του ελληνικού κοινοβουλίου να καταθέσει αμέσως σχετική ρύθμιση με την οποία θα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας.

Αυτή η διάταξη θα ισχύσει για τρεις μήνες, οπότε και η κυβέρνηση θα έχει ετοιμάσει το νέο πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά και την προστασία από τους πλειστηριασμούς.

Χθες ο κ. Σταθάκης δήλωσε για το θέμα: «Η κυβέρνηση προτίθεται άμεσα να νομοθετήσει την παράταση της προθεσμίας του νόμου αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου διαχείρισης των 'κόκκινων' στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων».

Μέχρι στιγμής πάντως, είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες σχετικά με το τι θα προβλέπει τόσο η μεταβατική ρύθμιση όσο και το τελικό σχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις για τη μεταβατική ρύθμιση, η οποία επιλέχθηκε ως λύση για όσα νοικοκυριά βρίσκονται ήδη αντιμέτωπα με το ενδεχόμενο εκπλειστηρίασης της πρώτης τους κατοικίας, είναι να προστατευθεί η κατοικία τους ανεξαρτήτως της αξίας της αν και δεν αποκλείεται τελικά η προωθούμενη διάταξη να προστατεύσει την πρώτη και μοναδική κατοικία του δανειολήπτη με αντικειμενική αξία έως το αφορολόγητο, προσαυξημένο κατά 50%.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομίας ανέφεραν ότι η προσωρινή αναστολή των πλειστηριασμών θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, ώστε το νέο πλαίσιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει συνολικά τη διαχείριση των κόκκινων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και και την απαγόρευση των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ, όπως αναφερόταν και στις εξαγγελίες που είχε κάνει στη Θεσσαλονίκη ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πηγές, περίπου 250.000 ακίνητα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του πλειστηριασμού εκ των οποίων 100.000 κινδυνεύουν με άμεση εκτέλεση μετά την 1η Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v