Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ψυχρή» υποδοχή Βρυξελλών στις προτάσεις Βαρουφάκη

Παγερή η αντίδραση αξιωματούχων της ευρωζώνης στην πρόταση Βαρουφάκη για το χρέος. Βλέπουν νομικά προβλήματα και πρακτικές δυσκολίες. Η ΕΚΤ δεν θα δεχθεί ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης ή χωρίς λήξη, τονίζουν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

«Ψυχρή» υποδοχή Βρυξελλών στις προτάσεις Βαρουφάκη

Η πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη για ανταλλαγή ομολόγων δεν έτυχε θερμής υποδοχής από αξιωματούχους της ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. 

"Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες. Αλλά οι πρώτες αντιδράσεις είναι μάλλον επιφυλακτικές" δήλωσε ένας αξιωματούχος. "Υπάρχει η ανησυχία πως είναι ακόμα ένα κόλπο για να γίνει κούρεμα" πρόσθεσε. 

Αξιωματούχοι τόνισαν στο Reuters πως δεν υπάρχει διάθεση για μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. 

"Ο Βαρουφάκης είναι έξυπνος αλλά υποτιμά τα προβλήματα και τα νομικά περιθώρια της ΕΚΤ και των κυβερνήσεων της ευρωζώνης" υποστήριξε. 

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η πρόταση εκτός από νομικά προβλήματα αντιμετωπίζει και πολλές πρακτικές δυσκολίες. 

"Με την επιφύλαξη πως δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες για να αξιολογήσουμε σωστά την ιδέα, δεν βλέπω μεγάλη διάθεση για αυτήν και πιθανότατα αρκετές πρακτικές δυσκολίες" τόνισε τρίτος αξιωματούχος. "Καταρχήν, ποιο θα είναι το όριο στον ρυθμό της ανάπτυξης για τα ομόλογα που θα είναι συνδεδεμένα με το ΑΕΠ ; Θα βασίζεται σε προβλέψεις - πιθανότατα όχι - ή σε στοιχεία ; Τι θα συμβεί αν το νούμερο αναθεωρηθεί αργότερα προς τα πάνω ή κάτω, όπως μπορεί να συμβεί;" επισήμανε.

Όπως σημειώνει το Reuters, αξιωματούχοι της ευρωζώνης υποστήριξαν πως η ΕΚΤ δεν είναι πιθανό να συμφωνήσει να έχει στην κατοχή της ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης ή χωρίς λήξη και ότι οι δύσκολα μπορούν να βελτιωθούν οι όροι αποπληρωμής που απολαμβάνει τώρα η Ελλάδα από τον EFSF.

"Το ένστικτο μου μού λέει πως αυτό δεν γίνεται" είπε τέταρτος αξιωματούχος. "Γιατί όλη αυτή η χρηματοπιστωτική μηχανική (financial engineering) αν το κόστος είναι ήδη όσο χαμηλό γίνεται ; Όλα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά, αν είναι το μόνο που μπορεί να προτείνει η Ελλάδα" υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v