Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Αρση στρεβλώσεων ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες

Λαμβάνει θέση η βιομηχανία για τα θέματα ενεργειακού κόστους, εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ σε Παν. Λαφαζάνη. Συνάντηση προέδρου ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα με Αρθούρο Ζερβό.

Ενέργεια: Αρση στρεβλώσεων ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες

Εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων και ειδικότερα του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, βρίσκεται η βιομηχανία, ώστε να διαμορφώσει άποψη για τις προθέσεις αναφορικά με τα θέματα ενεργειακού κόστους και έτσι να καθορίσει τη στάση της.

Η ενεργοβόρος βιομηχανία, η οποία έχει πληγεί από τις υψηλές τιμές και την υπερφορολόγηση στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, εμμένει στην άποψη για τη διαμόρφωση πλαισίου που θα επιτρέπει τη διενέργεια διμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΔΕΗ και της κάθε βιομηχανίας, προκειμένου να προκύπτουν τιμές προσαρμοσμένες στο καταναλωτικό τους προφίλ. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί λύση τη λήψη αποφάσεων για θέματα εμπορικής πολιτικής την εμπλοκή της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, ενώ αναμένει και την ολοκλήρωση της προεργασίας για τη διενέργεια των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ.

Μέχρι στιγμής η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας και εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων την προσεχή εβδομάδα, απέστειλε στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη επιστολή στην οποία εμφανίζεται πρόθυμη για συνεργασία με το υπουργείο με στόχο να αρθούν οι υφιστάμενες στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να προωθηθούν λύσεις εξορθολογισμού.

Μάλιστα στην επιστολή τονίζεται: «Η ΕΒΙΚΕΝ, με τεκμηριωμένες πάντα αναλύσεις επισημαίνει τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στο ενεργειακό θεσμικό πλαίσιο και προτείνει λύσεις εξορθολογισμού, ώστε να ανασυγκροτηθεί η αγορά ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών, για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί η βιομηχανία, για να ενισχυθεί η εξωστρέφεια, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Καταλήγει δε επισημαίνοντας ότι «επιθυμεί να συμπαρασταθεί στην κυβέρνηση και να στηρίξει την προσπάθειά της για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Σας παρακαλούμε να μας ορίσετε μια συνάντηση το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις θέσεις μας στα θέματα ενέργειας και ανταγωνιστικότητας και για να διερευνήσουμε τις δυνατότητες στήριξης του έργου σας».

ΣΕΒ-ΔΕΗ

Τα θέματα κόστους ηλεκτρικής ενέργειας απασχόλησαν και τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΕΗ, αντηλλάγησαν απόψεις για σειρά ζητημάτων που αφορούν το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας. Όπως τονίστηκε μάλιστα σχετικά, βούληση των δύο πλευρών είναι η συνέχιση του θεσμικού διάλογου προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Η συνάντηση μπορεί να θεωρηθεί συνέχεια της επιστολής που απέστειλε ο ΣΕΒ στη ΔΕΗ μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, με την οποία επεσήμαινε μεταξύ άλλων τις στρεβλώσεις και τα γενικότερα προβλήματα που προκαλεί η μετάθεση στη γενική συνέλευση των μετόχων η ευθύνη για λήψη αποφάσεων καθαρά εμπορικού χαρακτήρα.

Επίσης, σημειώνοντας ότι για το 2015 δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση με βιομηχανικό καταναλωτή, ζητούσε να ληφθεί υπ΄όψιν η μεγάλη ελάφρυνση που έχει η ΔΕΗ λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v