Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υδρογονάνθρακες: Κανονικά ο διαγωνισμός στη Δ. Ελλάδα

Κανονικά θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση τριών περιοχών της δυτικής Ελλάδας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Πιθανή η επανεξέταση των όρων για το διαγωνισμό παραχώρησης 20 θαλάσσιων περιοχών σε Ιόνιο και Κρήτη.

Υδρογονάνθρακες: Κανονικά ο διαγωνισμός στη Δ. Ελλάδα

Συνεργασία με την Πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε.), Σοφία Σταματάκη, είχε το πρωί ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, όπου εξετάστηκαν αναλυτικά οι πτυχές των εν εξελίξει διαγωνιστικών διαδικασιών για την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου εν όψει της ολοκλήρωσης του διεθνούς διαγωνισμού για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις χερσαίες περιοχές της δυτικής Ελλάδας (Άρτα - Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ. Πελοπόννησος), που βάει του αρχικού χρονοδιαγράμματος ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου, με την κατάθεση προσφορών από ενδιαφερόμενες εταιρίες.

Ωστόσο, αναφερόμενος στον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων που αφορά στις 20 θαλάσσιες περιοχές σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθάρισε ότι θα επανεξεταστεί στη βάση του εθνικού συμφέροντος και του μέγιστου αποτελέσματος για τη χώρα μας.

Οι προσφορές για τις τρεις περιοχές της δυτικής Ελλάδας κατατίθενται την ερχόμενη Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου ενώ για τις 20 θαλάσσιες περιοχές η αντίστοιχη προθεσμία, που είναι πιθανό να παραταθεί, εκπνέει στις 14 Μαίου.

Πράσινο φως από Κομισιόν περιμένει η Ελλάδα για ΔΕΣΦΑ-Τι επιδιώκει η Αθήνα για TAP

Tην απόφαση της Kομισιόν αναμένει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να καθορίσει τη στάση της για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar.

Όσο για τον αγωγό TAP η κυβέρνηση συνεχίζει να τάσσεται υπέρ του έργου και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες θα επιδιώξει να βελτιώσει τα ανταλλάγματα υπέρ του δημοσίου τα οποία προβλέπονται στη σύμβση.

Τα παραπάνω προέκυψαν από τις δηλώσεις που έκαναν ο Π. Λαφαζάνης και ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα, μετά από συνάντηση μιας ώρας.

Σε δηλώσεις του ο πρέσβης είπε ότι η συνάντηση είχε εποικοδομητικό χαρακτήρα, ενώ μιλώντας με τους δημοσιογράφους επανέλαβε ότι η παρουσία της Socar στην Ελλάδα μέσω του ΔΕΣΦΑ και της συμμετοχής στον αγωγό TAP αποτελεί στρατηγική επιλογή της εταιρίας.

Οι δηλώσεις

Το σύνολο των θεμάτων ενεργειακού ενδιαφέροντος μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το μεσημέρι ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με τον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα, Rahman Mustafayev, ο οποίος συνοδευόταν και από τον Δ.Σ της SOCAR Energy Greece, Anar Mammadov.

Αμέσως μετά, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε στους δημοσιογράφους :

«Μου δόθηκε σήμερα η ευκαιρία, να έχω μια πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα και τον υπεύθυνο της SOCAR. Η συζήτησή μας περιστράφηκε σε όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν και ιδιαίτερα, θα έλεγα, στον ενεργειακό τομέα.

Από μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης τόνισα ότι εμείς αποβλέπουμε στην ενίσχυση και την αναβάθμιση των σχέσεών μας με το Αζερμπαϊτζάν σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς. Το θεωρούμε ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα και για τις εξωτερικές μας σχέσεις, αλλά και για την οικονομική μας πολιτική.

Ιδιαίτερα τόνισα την ανάγκη να έχουμε μια στενή σχέση στον ενεργειακό τομέα. Εμείς, όπως ξέρετε, είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας για την διέλευση του αγωγού Φυσικού Αερίου TAP από τη χώρα μας, όσον αφορά τα Ελληνικά συμφέροντα. Ωστόσο, πάντα τονίζαμε ότι θέλουμε να περάσει ο αγωγός από τη χώρα μας. Στηρίζουμε, λοιπόν, τον TAP και τη διέλευσή του από την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι αυτό συμφέρει την χώρα μας, συμφέρει την περιοχή μας και υποβοηθά πάρα πολύ την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο.

Επισημαίνω ωστόσο, ότι η νέα Κυβέρνηση θα επιδιώξει με κάθε πρόσφορο μέσο να βελτιώσει τα οφέλη του συγκεκριμένου αγωγού, όσον αφορά τη χώρα μας. Και βεβαίως, συνολικά θα επιδιώξουμε να βελτιώσουμε τα οφέλη που προσφέρει ο TAP και για την Ελλάδα και για το Αζερμπαϊτζάν.

Όσον αφορά την ΔΕΣΦΑ Α.Ε. και την πώληση στη SOCAR, όπως ξέρετε αυτή η διαδικασία -παρά τη δική μας αντίθεση- έχει προχωρήσει. Βρίσκεται ίσως σε τελικό στάδιο, θα έλεγα. Ξέρετε όμως ότι έχουν εκφραστεί κάποια ερωτηματικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και το θέμα της πώλησης εξετάζεται από την Επιτροπή. Περιμένουμε την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε, προκειμένου να καθορίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας σε σχέση με αυτή την υπόθεση. Αυτή είναι η θέση μας και αυτή τη θέση τόνισα και στον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν και στον υπεύθυνο της SOCAR στην Αθήνα.

Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες αναφορικά με το θέμα των περαιτέρω ωφελειών που μπορεί να προκύψουν για τη χώρα μας από τον αγωγό TAP. Αυτό θα είναι ένα θέμα συζητήσεων που θα ακολουθήσουν. Και νομίζω θα υπάρξει συζήτηση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.»

Από την πλευρά του ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν, Rahman Mustafayev, ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την εποικοδομητική συνάντηση, η οποία όπως ανέφερε έγινε σε ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα. Σημείωσε, ότι υπάρχει κοινή αντίληψη για τη συνεργασία των δύο χωρών και κοινή πρόθεση για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής, ιδίως στον ενεργειακό τομέα. Όπως πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε επισκόπηση των σημαντικών θεμάτων διμερούς συνεργασίας που βρίσκονται σε εξέλιξη, κυρίως του θέματος της κατασκευής του TAP και της εξαγοράς μεριδίου του ΔΕΣΦΑ από την SOCAR, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Mammadov, ενημέρωσαν τον Υπουργό ΠΑΠΕΝ και για την ευρύτερη στρατηγική της SOCAR στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και τις προοπτικές που διαμορφώνονται υπό την παρούσα συγκυρία.

Σε δημοσιογραφική ερώτηση για το εάν η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για τον ΔΕΣΦΑ θα επηρεάσει και την κατασκευή του αγωγού TAP, καθώς και εάν είναι συζητήσιμη η μείωση από το 66% σε 49% του ποσοστού συμμετοχής της SOCAR στη ΔΕΣΦΑ Α.Ε, ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν, Rahman Mustafayev, δήλωσε: «Ας περιμένουμε πρώτα την απόφαση της Ε.Ε που είναι πολύ σημαντική και μετά θα λάβουμε τις αποφάσεις μας. Αλλά, παραμένουμε αισιόδοξοι».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v