Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Δεν δεχόμαστε μονομερείς ενέργειες στο ελληνικό πρόγραμμα

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών αποκλείει αλλαγές στη συμμετοχή του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν μας αρέσει το φλερτ του Τσίπρα με Ρωσία, προειδοποιεί. Νόμιμη και δεσμευτική η συμφωνία με την τρόικα. Βλέπει Μοσκοβισί ο Σόιμπλε.

Σόιμπλε: Δεν δεχόμαστε μονομερείς ενέργειες στο ελληνικό πρόγραμμα

Το Βερολίνο δεν θα δεχθεί μονομερείς ενέργειες στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε συνέντευξή του στο Reuters. Προσέθεσε ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Βαρουφάκη και προειδοποίησε ότι με τις τελευταίες εξελίξεις πλήττεται η στήριξη των Γερμανών προς την Ευρώπη.

«Θέλουμε να συνεχίσει η Ελλάδα σε αυτόν τον επιτυχημένο δρόμο για το συμφέρον τόσο της ίδιας όσο και των Ελλήνων, αλλά δεν θα δεχθούμε μονομερείς αλλαγές στο πρόγραμμα» δήλωσε στο Reuters Euro Zone Summit. Συμπλήρωσε πως δεν τίθεται θέμα παράτασης του ελληνικού προγράμματος και τόνισε πως βλέπει κίνδυνο φθοράς της στήριξης για Ευρώπη και την ευρωζώνη στη Γερμανία δεδομένης της αναταραχής στην Ελλάδα, αλλά και της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Ο κ. Σόιμπλε διαμήνυσε επίσης πως δεν μπορεί να αλλάξει η συμμετοχή του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό πρόγραμμα και δήλωσε πως είναι σαφές ότι οι αγορές δεν βλέπουν επιστροφή της ευρωζώνης στην κρίση χρέους.

Να σημειωθεί ότι όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο του Πιέρ Μοσκοβισί, ο τελευταίος θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών για να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας.

Η Μόσχα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την βοήθεια προς την Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε στο Reuters ότι στο Βερολίνο δεν αρέσει η εγγύτητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την Ρωσία, προσθέτοντας πως η Μόσχα δεν αποτελεί βιώσιμη λύση για την αντικατάσταση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον οι σχέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την Ρωσία αποτελούν πηγή ανησυχίας, ο Σόιμπλε απάντησε: «Δεν μας αρέσει αυτό».«Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία μπορεί να αντικαταστήσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» τόνισε στο συνέδριο του Reuters για την ευρωζώνη

Δεσμευτικές οι συμφωνίες

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε ότι οι έλεγχοι της τρόικας είχαν συμφωνηθεί νόμιμα με την Ελλάδα στο πλαίσιο της διάσωσης και ότι οι σχετικές συμφωνίες έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι αναμένονται τα πλάνα της ελληνικής κυβέρνησης και είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλειφθεί ο ρόλος της τρόικας ως παρατηρητή του ελληνικού προγράμματος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για ενδεχόμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες να συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι δεν έχει σχεδιαστεί διμερής επαφή.

Σε σχέση με ενδεχόμενο ραντεβού των δύο υπουργών Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι βλέπει συνάντηση τις επόμενες μέρες, χωρίς ωστόσο να έχει προγραμματιστεί σχετική επαφή.

Η εκπρόσωπος τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι οι έλεγχοι της τρόικας είχαν συμφωνηθεί νόμιμα με την Ελλάδα στο πλαίσιο της διάσωσης και ότι οι σχετικές συμφωνίες έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v