Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Να μην πέσει η ΕΕ στην μπλόφα της Αθήνας

Άρθρο που δημοσιεύεται στο Bloomberg κάνει λόγο για μπλόφα της κυβέρνησης Τσίπρα και καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην υποκύψουν. Το Grexit μπορεί να είναι καταστροφικό για την Ελλάδα αλλά όχι για την ΕΕ. Θέλουμε ισχυρή ευρωζώνη και όχι αδύναμη όπου οι κανόνες δεν μετράνε.

Bloomberg: Να μην πέσει η ΕΕ στην μπλόφα της Αθήνας

Έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να μην υποκύψουν στην μπλόφα της Ελλάδας και να μην δεχθούν τα αιτήματα της κυβέρνησης Τσίπρα, απευθύνει άρθρο που δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg. Το κείμενο υπογράφει ο Guy Hands, ιδρυτής και πρόεδρος της Terra Firma Capital Partners, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες private equity της Ευρώπης.

"Η μετεκλογική κρίση αποφεύχθηκε όταν ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε πως η χώρα του δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών. Απαιτώντας όμως, την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της αποπληρωμής, ελπίζει να πετύχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με διαφορετικό τρόπο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να του το επιτρέψουν αυτό. Πρέπει να είναι σαφείς και άτεγκτοι απαιτώντας από την Ελλάδα να πληρώσει και να κάνει ότι υποσχέθηκε" αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: "Κι όχι επειδή θέλουν να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό. Οι Έλληνες υπέστησαν σοβαρή μείωση του βιοτικού τους επιπέδου τα τελευταία χρόνια. Επίσης, όμως ευνοήθηκαν πολύ από την υιοθέτηση του ευρώ, από την τεράστια διαγραφή χρεών και από τα υπερβολικά κεφάλαια που εισέρρευσαν από τους πιεσμένους φορολογούμενους της βορείου Ευρώπης".

"Είναι αλήθεια ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 25% από το 2009 κι αυτό είναι μάλλον πρωτοφανές για ανεπτυγμένη οικονομία. ΤΟ ΑΕΠ όμως, είναι σχεδόν διπλάσιο από το επίπεδο του 2002, όταν η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ. Επίσης, οι πραγματικοί μισθοί, μπορεί να έχουν μειωθεί περισσότερο από 20%, αλλά παραμένουν και αυτοί πάνω από τα επίπεδα του 2001¨.

Ο καιρός είναι πολύ δύσκολος για την Ελλάδα. Όμως, ο αντίκτυπος της χρεοκοπίας και της εγκατάλειψης του ευρώ θα είναι πολύ χειρότερος για το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων βραχυπρόθεσμα. Η κυβέρνησή της χώρας θα δυσκολευτεί να πληρώσει μισθούς δημοσίων υπαλλήλων ή επιδόματα και ο τραπεζικός κλάδος θα βρεθεί σε κρίση, η αξία των αποταμιεύσεων θα βουλιάξει και το κόστος των εισαγωγών θα εκτιναχθεί".

Το άρθρο επισημαίνει παράλληλα, τη "σημαντική ενίσχυση της στήριξης για αντιευρωπαϊκά κόμματα στην υπόλοιπη Ευρώπη που επίσης δείχνει τους κινδύνους που εγκυμονούν εάν επιτραπεί στους Έλληνες να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για αποπληρωμή των χρεών και μεταρρύθμισης της οικονομίας τους. Όχι μόνο δεν θα βοηθήσει την ΕΕ και το ευρώ, αλλά θα υπονομεύσει μοιραία και τα δύο. 

Οι αγορές δικαίως θα πιστέψουν ότι μπορεί να υπάρχει η ίδια ελάφρυνση χρέους για πολύ μεγαλύτερες και σημαντικότερες οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Το αποτέλεσμα θα είναι αυτή ακριβώς η μετάδοση που οι Ευρωπαίοι ήθελαν να αποτρέψουν με τα προγράμματα διάσωσης.

Εάν επιτρέψουν στην Ελλάδα να ξεφύγει από τις δεσμεύσεις της, τότε μπορεί επίσης να δοθεί τεράστια ώθηση σε ακρο-αριστερά και ακρο-δεξιά κόμματα στην Ευρώπη που επίσης θέλουν εύκολες λύσεις για τα προβλήματα των δικών τους χωρών. Οι Βρυξέλλες θεωρούνται όλο και περισσότερο πολιτικό ισοδύναμο της FIFA. Εάν δοθεί ένα ακόμη «ελευθέρας’ στην Ελλάδα με ευρωπαϊκά χρήματα τότε βαθαίνει αυτή η δυσπιστία. Τελικά θα ευνοηθούν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα όπως το βρετανικό UKIP και το Εθνικό Μέτωπο της Λε Πεν.

Θέλουμε μία ισχυρή ευρωζώνη και όχι μία αδύναμη όπου οι κανόνες δεν μετράνε. Εάν υποχωρήσουμε στα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα δημιουργήσουμε μία ελληνική τραγωδία που ίσως μας καταπιεί όλους."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v