Δραγασάκης: Εφικτή η πολιτική συμφωνία με Γιούνκερ

Στις συναντήσεις που θα γίνουν μπορεί να υπάρξει πολιτική συμφωνία που να κάνει περιττή την παράταση, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Θα γίνουν όλες οι ενέργειες για να μην διαταραχθεί η ομαλή πορεία των πραγμάτων με την ΕΚΤ.

Δραγασάκης: Εφικτή η πολιτική συμφωνία με Γιούνκερ

Ανοιχτό παράθυρο άφησε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, για πολιτική συμφωνία με τους εταίρους στις διαπραγματεύσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ματέο Ρέντσι και Φρανσουά Ολάντ μέσα στην εβδομάδα.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι την Ευρώπη την κυβερνούν οι θεσμοί της και εξήγησε πως "το 28 Φεβρουαρίου προέκυψε ως όριο μέσα από μια λογική που είτε ήθελε να μας πιέσει, είτε νόμιζε ότι ο κόσμος θα φοβηθεί και δεν θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, είτε εάν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ να βγει μια κυβέρνηση που πανικόβλητη θα τρέχει να κάνει αυτό που ορισμένοι ονόμαζαν με μια άσχημη λέξη κωλοτούμπα".

Πρόσθεσε ότι "τώρα έχει φανεί το πράγμα" και πως "αυτοί λοιπόν που αποφάσισαν το 28, αν δεν υπάρξει λύση, που εγώ νομίζω ότι θα υπάρξει θα μπορούσαν και μονομερώς το 28 Φεβρουαρίου να το κάνουν 28 Μαϊου, αφού τεχνικού χαρακτήρα ήταν η παράταση".

Διευκρίνισε ότι "στις συναντήσεις που θα γίνουν μπορεί να υπάρξει πολιτική συμφωνία που να κάνει περιττή την παράταση, μπορεί να υπάρξουν διάφορα σχήματα τα οποία θα εξασφαλίζουν την κάλυψη που θέλει η ΕΚΤ, να μπορεί να μας χορηγεί την ρευστότητα κλπ".

Για την ρευστότητα είπε ότι "την ελέγχει η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης και ο κ. Ντράγκι και επομένως θα γίνουν όλες οι ενέργειες για να μην διαταρχθεί η ομαλή πορεία των πραγμάτων".

Συμπλήρωσε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ "ποτέ δεν μίλησε για συνέχιση του προγράμματος, μίλησε είτε για πρόγραμμα είτε για πολιτικό πλαίσιο εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, για κάποιο λόγο ορισμένα κέντρα στην Ελλάδα θέλουν να βάλουν στο στόμα του κ. Ντράγκι άλλα πράγματα".

Επισήμανε ότι ο κ. Ντράγκι θέλει πολιτική συμφωνία ενώ αναφερόμενος στα "όχι" που εκστόμισε η ελληνική πλευρά την Παρασκευή είπε ότι αυτά αποτελούν "τον κοινό τόπο των συζητήσεων στην Ευρώπη".

"Πρώτον κανείς δεν μιλάει για τρόικα, αλλά για θεσμούς της Ευρώπης και το ΔΝΤ, δεν συζητάμε για συνέχιση προγράμματος αλλά για νέα συμφωνία, τρίτον η έμφαση όχι σε μέτρα αλλά σε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων", εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε στην δυναμική των εξελίξεων και όχι στην στατική εικόνα των πραγμάτων και για το ότι η Ελλάδα "από λεπρός της Ευρώπης γίνεται ένας καταλύτης ευρύτερων εξελίξεων".

Εκτίμησε μάλιστα ότι και μέσα στη Γερμανία υπάρχει συζήτηση, "υπάρχουν διαφορετικές φωνές και εμείς αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι ότι δεν έχουμε μια ελληνογερμανική σύγκρουση, ο αντίπαλός μας δεν είναι η Γερμανία, η αντίπαλός μας είναι μια πολιτική που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη αυτά τα χρόνια και που δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα καταρχάς σε εμάς αλλά κατ' επέκταση σε όλη την Ευρώπη".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v