Σταθάκης: Θα διευρύνουμε τις δημόσιες επενδύσεις

Σαρωτικές αλλαγές στο μέτωπο των δημόσιων επενδύσεων προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομίας. Ο νέος στόχος για τους πόρους του ΠΔΕ που διαμορφώνονται στα 26,5 δισ.ευρώ για την περίοδο 2015-2018. Η εγκύκλιος.

Σταθάκης: Θα διευρύνουμε τις δημόσιες επενδύσεις

Σε διεύρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και στην επικέντρωσή του σε μικρού και μεσαίου μεγέθους έργα υποδομών και στη στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας στοχεύει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ναυτιλίας, Υποδομών και Τουρισμού.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης το είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης  -παραλαβής και το επανέλαβε στη χθεσινή του συνέντευξη στη Real News, όπου δήλωσε σχετικά: "Η συνταγή του προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης που εφαρμόστηκε στη χώρα βασίστηκε και στην περιστολή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που επέφερε περιστολή της οικονομικής δραστηριότητας ρίχνοντας την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης. Εάν θέλουμε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, τότε η διεύρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι παράγοντας καθοριστικής σημασίας. Πρέπει, ωστόσο, να αλλάξει ο προσανατολισμός του και να επικεντρωθεί σε μικρού και μεσαίου μεγέθους έργα υποδομών, ικανά να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας, καθώς επίσης και στη στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας".

Με βάση την τελευταία εγκύκλιο "Για την έγκριση και χρηματοδότηση του Π∆Ε 2015 και τον προγραμματισμό δαπανών Π∆Ε 2016 – 2018 σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο ∆ημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 – 2018" (σ.σ. υπεγράφη από τον προκάτοχο του κ. Σταθάκη και αναρτήθηκε στη Διαύγεια παραμονές των εκλογών) προβλέπεται ότι οι διαθέσιμοι πόροι κατά την περίοδο 2015 – 2018 ανέρχονται συνολικά σε 26,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει αν το ΠΔΕ τόσο για το 2015 όσο και για τα υπόλοιπα έτη μέχρι το 2018 θα τρέξει με βάση την τελευταία εγκύκλιο ή θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές με βάση όσα έχει δηλώσει ο κ. Σταθάκης.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο οι προτάσεις για το Π∆Ε 2015 θα πρέπει να αποσταλούν το αργότερο έως τις 13 Μαρτίου 2015, προκειμένου το πρόγραμμα να εκδοθεί στο σύνολό του έγκαιρα.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι το ΠΔΕ του 2015 διαμορφώνεται σε 6,4 δισ. ευρώ από τα οποία τα 5,7 δισ. αφορούν έργα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. (συγχρηματοδοτούμενο ΠΔΕ) και τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ από το Εθνικό ΠΔΕ.

Για τα ΠΔΕ των ετών 2016, 2017 και 2018 ύψους 6,7 δισ. ευρώ έκαστο, τα 6 δισ. ευρώ για κάθε χρονιά είναι συγχρηματοδοτούμενο ΠΔΕ και τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ από το εθνικό Π∆Ε.

Βασικός δημοσιονομικός στόχος στην εκτέλεση του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων 2015, σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, είναι η επίτευξη της απορρόφησης των προβλεπόμενων πόρων των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλιείας κ.λπ.) της περιόδου 2007-2013 και η άμεση έναρξη των προγραμμάτων της νέας περιόδου 2014-2020, για την εξασφάλιση της εισροής της κοινοτικής συνδρομής.

Επιπλέον όπως σημειώνεται στη συγκεκριμένη εγκύκλιο, το εθνικό Π∆Ε έχει σωρεύσει ένα δυσανάλογα μεγάλο όγκο υποχρεώσεων από παλαιότερα έτη, γεγονός που δυσχεραίνει το ρόλο του ως αναπτυξιακού εργαλείου στις παρούσες συνθήκες. Για το λόγο αυτό, οι φορείς καλούνται να μην εντάσσουν νέα έργα στο εθνικό Π∆Ε και ταυτόχρονα να δίνουν προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση του προγράμματος από παλαιά βάρη με μείωση ανεκτέλεστου προϋπολογισμού των προγραμμάτων τους.

Ειδικότερα, θα πρέπει:

► να απεντάσσουν ανενεργά έργα, δηλαδή όσα δύο έτη μετά την ένταξή τους δεν έχουν νομική δέσμευση(σύμβαση), ή δύο έτη μετά τη ανάληψη νομικής δέσμευσης (σύμβασης) δεν έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες (πληρωμές).

►να επιταχύνουν την ολοκλήρωση των εν εξελίξει εργολαβιών αναλώνοντας κατά προτεραιότητα για το σκοπό αυτό τις ετήσιες πιστώσεις τους προκειμένου τα έργα αυτά να ολοκληρωθούν και να αποδοθούν προς χρήση, συμβάλλοντας έτσι στην αναθέρμανση της οικονομίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v