Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σφίγγα» ο Λαφαζάνης για τις πετρελαϊκές έρευνες

Ο υπουργός μπορεί να ακυρώσει τους διαγωνισμούς όμως πριν θα πρέπει να αξιολογήσει τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης, λένε παράγοντες της αγοράς. Το ενδιαφέρον για τις 3 περιοχές είναι μεγάλο. Το data room με τα δεδομένα, επισκέφθηκαν μεγάλες εταιρείες.

«Σφίγγα» ο Λαφαζάνης για τις πετρελαϊκές έρευνες

Ρωτήθηκε εχθές ο υπερυπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, τι θα κάνει με τον σε εξέλιξη διαγωνισμό για έρευνες πετρελαίου σε Άρτα - Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Πελοπόννησο, καθώς ως γνωστόν οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος αναμένονται στις 6 Φεβρουαρίου.

Η ερώτηση τέθηκε επειδή ο Σύριζα έχει διαφορετική αντίληψη για τον τύπο των συμβάσεων, οι οποίες κατά την άποψη των στελεχών του θα πρέπει να προβλέπουν διανομή της παραγωγής και όχι υπό όρους παραχώρηση. Η απάντηση του υπουργού ήταν του τύπου, «αφήστε να πούμε κάτι και στις προγραμματικές δηλώσεις...».

Μόνο που η συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, θα γίνει μετά την 6η Φεβρουαρίου. Έτσι, εμμέσως ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι όσες προτάσεις κατατεθούν, θα γίνουν δεκτές.

Επειδή όμως το θέμα έχει πολύ «ζουμί», ρωτήσαμε ανθρώπους που γνωρίζουν και το θέμα και τις διαδικασίες. Στο ερώτημα αν μπορεί το υπουργείο να ακυρώσει τον σε εξέλιξη συγκεκριμένο διαγωνισμό, η απάντηση που πήραμε είναι ότι ο υπουργός μπορεί να κάνει ότι θέλει. Ωστόσο μας τονίστηκε ότι πριν από μια τέτοια κίνηση, θα πρέπει να αξιολογήσει τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή στο κύρος και την αξιοπιστία της χώρας στη διεθνή κοινότητα και στις αγορές.

Ιδίως, υπό τις παρούσες συνθήκες χαμηλών τιμών πετρελαίου, που αυξάνουν την αβεβαιότητα και τα ρίσκα στις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μαθαίνει το Euro2day.gr είναι ότι το ενδιαφέρον για τις τρεις συγκεκριμένες περιοχές είναι μεγάλο ενώ το data room με τα γεωλογικά δεδομένα, επισκέφθηκαν ήδη αρκετές μεγάλες εταιρείες.

Γενικότερα εκτιμάται ότι υπό κανονικές συνθήκες, το ενδιαφέρον θα ήταν μεγάλο και άρα μεγάλες πιθανότητες να προκύψουν ικανοποιητικές για το δημόσιο συμφέρον συμβάσεις από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοσίου και υποψήφιων επενδυτών.

Η αισιοδοξία για μια θετική εξέλιξη στο διαγωνισμό, εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν αναστολές στους επενδυτές, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι θέσεις του κόμματος του Σύριζα, εδράζεται στο ότι και οι τρεις περιοχές είναι χερσαίες, άρα έχουν χαμηλότερο κόστος έρευνας, είναι γνωστές γεωλογικά, καθώς στο παρελθόν έχουν γίνει εκτεταμένες έρευνες γεωφυσικές, με σεισμικά κλπ και το κυριότερο, σε όλες έχουν πραγματοποιηθεί γεωτρήσεις είτε από τη ΔΕΠ-ΕΚΥ (τον δημόσιο φορέα ερευνών που ενσωματώθηκε στα ΕΛ.ΠΕ.), είτε από ξένες εταιρείες στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων του 1997 (Enterprise στη ΒΔ Πελοπόννησο, Triton στην Αιτωλοακαρνανία).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v