Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: Κερδισμένοι- χαμένοι από την ΚτΠ

Με τα περισσότερα μεγάλα έργα πληροφορικής να έχουν ήδη ανατεθεί, οι εισηγμένες εταιρείες του κλάδου διαθέτουν ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων που προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. Το υψηλό ανεκτέλεστο είναι η κύρια αιτία των θετικών προβλέψεων για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2007, αλλά δεν είναι όλοι οι ”παίκτες” ευχαριστημένοι.

Πληροφορική: Κερδισμένοι- χαμένοι από την ΚτΠ
Με τα περισσότερα μεγάλα έργα πληροφορικής να έχουν ήδη ανατεθεί, οι εισηγμένες εταιρείες του κλάδου διαθέτουν ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων που προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. Το υψηλό ανεκτέλεστο είναι η κύρια αιτία των θετικών προβλέψεων για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2007, αλλά δεν είναι όλοι οι ”παίκτες” ευχαριστημένοι.

Τα στοιχεία από τους διαγωνισμούς που ανατέθηκαν μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ) δείχνουν ότι υπήρξε σχετικά ισομερής κατανομή των συμβάσεων μεταξύ των μεγάλων του κλάδου. Κι όμως, υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι.

Στους μεγάλους κερδισμένους συγκαταλέγεται η Q&R, η οποία, παρά τα προβλήματα του ομίλου Πουλιάδη, κατάφερε να επικρατήσει σε μεγάλο αριθμό έργων της ΚτΠ, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ.

Το μερίδιο της εταιρείας είναι μικρότερο καθώς αρκετά εξ αυτών εκτελούνται σε κοινοπραξία, αλλά η αγορά εξακολουθεί να σχολιάζει το γεγονός ότι η Q&R επικράτησε σε περισσότερους από 10 διαγωνισμούς της ΚτΠ Α.Ε. Οι επικριτές της θεωρούν ότι ”αρκετές δουλειές είναι χτυπημένες”, με χαμηλά περιθώρια κέρδους. Οι υποστηρικτές επιμένουν ότι η εταιρεία διαθέτει ικανό μηχανισμό εκτέλεσης των συμβάσεων.

Στους χαμένους συγκαταλέγεται ο όμιλος Intracom, καθώς διεκδίκησε τα περισσότερα από τα μεγάλα έργα, αλλά η συγκομιδή του ήταν πενιχρή σε σύγκριση με τις λαμπρές ημέρες του παρελθόντος.

Μετά την εξαγορά της Unisystems, ο όμιλος Info-Quest διαθέτει το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο υπόλοιπο (άνω των 70 εκατ. ευρώ) μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής. Η Info-Quest έχοντας να επιδείξει ελάχιστες συμβάσεις στην ΚτΠ κατάφερε τους τελευταίους μήνες να κερδίσει μεγάλο αριθμό διαγωνισμών. Ένας από τους τελευταίους ήταν η ανάπτυξη της διαδικτυακής πύλης ”Ερμής” του υπουργείου Εσωτερικών μέσω της οποίας θα υποστηρίζεται η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δημοσίου προς τους πολίτες.

Υψηλό ανεκτέλεστο, άνω των 40 εκατ. ευρώ, διαθέτει και η SingularLogic, η οποία έχει βγει από τη μακρά κρίση των τελευταίων ετών. Μεταξύ των έργων τα οποία εκτελεί η εταιρεία συγκαταλέγονται και τα ολοκληρωμένα συστήματα πληροφορικής για τις ΔΥΠΕ (πρώην ΠΕΣΥπ) Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας (σε κοινοπραξία με την Computer Team), η ”Ηλεκτρονική Πολεοδομία”.

Προ μηνών ανέλαβε και την ανάπτυξη δημοτικών διαδικτυακών πυλών για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) στη δυτική και νότια Ελλάδα.

Αντίστοιχα υψηλό είναι και το ανεκτέλεστο της Altec, η οποία επικράτησε σε αρκετά μικρά έργα της ΚτΠ Α.Ε., ενώ μέσω της Altec Telecom κέρδισε το ”φιλέτο” του δικτύου δημόσιας διοίκησης ”Σύζευξις” για τη διασύνδεση των υπουργείων και των κεντρικών υπηρεσιών στο Δημόσιο.

H Byte ανέλαβε μικρότερο αριθμό έργων της ΚτΠ Α.Ε. (εμφανίζεται να έχει υπογράψει τρεις συμβάσεις), αλλά υλοποιεί ίσως το μεγαλύτερο εξ αυτών. Πρόκειται για το γνωστό Police On Line, δηλαδή τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των Σωμάτων Ασφαλείας, συνολικού ύψους άνω των 17 εκατ. ευρώ.

Για να σχηματίσουν καλύτερη εικόνα για τις εισηγμένες, οι επενδυτές οφείλουν να ρίξουν μια ματιά και στις πληρωμές τις οποίες έχουν οι εταιρείες από τα δημόσια έργα. Σε πολλές περιπτώσεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις ΔΥΠΕ (Διευθύνσεις Υγείας Περιφέρειας - δηλαδή τα έργα στα νοσοκομεία) οι πληρωμές είναι ελάχιστες. Τα περισσότερα έργα στον τομέα της υγείας έχουν βαλτώσει, ενώ ορισμένα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Φ.Κ.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 18-22/5/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v